Električna vozila vs. cena nafte

14.11.2017 ob 13:10

"Neverjetna, neustavljiva električna avtomobilska revolucija, ki dejansko ne obstaja." (Kevin Libin)

 

 

Električni avtomobil, logična in neizogibna stopnica v razvoju mobilnosti. Na tem mestu pa se postavlja vprašanje, kako bo vse večja uporaba električnih vozil vplivala na ceno nafte.

 

"Pričakujemo, da bo povpraševanje po nafti v naslednjih 20. letih še naprej raslo, kar bo vplivalo na povečanje povpraševanja po prevozu, zlasti v hitro rastočih azijskih gospodarstvih", je povedal ekonomist Spencer Dale. Pričakuje se, da se bo število avtomobilov v svetu podvojilo, iz 0,9 milijarde v letu 2015 na 1,8 milijarde do leta 2035, saj naraščajoči dohodki in izboljšanje cestne infrastrukture povečujeta lastništvo vozil. V istem časovnem obdobju se bo število vozil v državah, ki niso članice OECD, potrojilo, in sicer iz 0,4 milijarde na 1,2 milijarde. Število električnih avtomobilov se znatno povečuje, od 1,2 milijona v letu 2015 do približno 100 milijonov do leta 2035, kar pomeni 6 odstotkov vseh vozil na svetu (tri četrtine od tega akumulatorska vozila, ostalo hibridna).

 

Povpraševanje po gorivih se kljub izboljšanju učinkovitosti električnih vozil še naprej povečuje. Električna vozila so ena izmed pomembnih razlogov, zakaj sta zmanjšanje proizvodnje in poraba nafte neizogibna. Vendar ni vse tako črno-belo.


Električna vozila bodo do leta 2025 dosegla 10 odstotkov prodaje novih vozil (v letu 2015 le odstotek). Napoved je do leta 2050 celo 70 odstotkov. Rast prodaje podpirajo tudi državne subvencije. Morebitno upadanje povpraševanja po nafti zaradi električnih avtomobilov se bo verjetno izravnalo s povečanjem letalskega in težkega tovornega prometa, kjer bo težje preiti na alternativna goriva. 


Ampak ali so električna vozila tudi okolju prijazna? Daleč od tega. Če pridobimo električno energijo s pomočjo premoga v termoelektrarnah, je emisija na prevoženi kilometer višja od izgorevanja bencina (nafte) v motorju z notranjim izgorevanjem. Problem tudi nastane, ko je baterija odslužena in se je ne da popolnoma reciklirati. Na tem mestu se tudi postavlja vprašanje, ali ima naš planet sploh dovolj litija za izdelavo Li-ion baterij, ki so osnova za vsako električno vozilo. 


Zaključimo lahko, da "boom" električnih avtomobilov, ne bo tako hiter in intenziven, kot si mislimo danes. Tako, da pričakujemo, da cena nafte v naslednjem desetletju ne bo bistveno padala.

Komentar