Virus udaril po dobičkih

2.11.2020 ob 17:05

Znotraj indeksa S&P 500 so najbolje delovali sektorji komunalne oskrbe, materialov in nepremičninski sektor. Slabše so delovali sektorji informacijske tehnologije in diskrecijskih potrošnih dobrin. K padcu delnic je svoje prispevalo tudi dejstvo, da so trgi sprejeli, da dogovora o novih ukrepih za pomoč gospodarstvu v ZDA pred volitvami ne bo. Makroekonomski podatki načeloma kažejo stabilno sliko gospodarstva v ZDA. Tako je letna rast BDP-ja v tretjem kvartalu znašala 33,1 odstotka, kar je preseglo pričakovanja analitikov. Dobri podatki prihajajo tudi iz trga dela, kjer je število novo brezposelnih znašalo manj od pričakovanj analitikov, število še naprej brezposelnih pa je bilo v skladu s pričakovanji. Pozitivno je presenetila tudi rast naročil trajnih dobrin. Podatki kažejo tudi, da proizvodnja v ZDA raste, razpoloženje potrošnikov pa je mešano. V preteklem tednu so rezultate objavili tehnološki giganti Alphabent, Apple, Amazon in Facebook. Vsi po vrsti so presegli pričakovanja analitikov z zaslužki, a jo je najslabše odnesla delnica Apple-a, ki je razočaral s številkami o prodaji novih Iphonov.

 

Delniški trgi v Evropi so prav tako beležili padec tečajev. Na eni strani se tako veča število obolelih za novim koronavirusom, na drugi strani pa so predstavniki Evropske centralne banke podpirali trge v svojih izjavah. Francija je tako prešla v obdobje ponovne karantene, ki naj bi trajala do decembra, Nemčija pa je prav tako uvedla zaprtje restavracij in gledališč za en mesec. Podobne ukrepe sprejemajo tudi druge države v Evropi. ECB se zaenkrat še ni odločila za spremembo politike obrestnih mer, a opozarja, da obstajajo velika tveganja za gospodarstvo EU in napoveduje, da bodo nove ukrepe po potrebi sprejeli decembra. Makroekonomski podatki kažejo, da evro območje v tretjem kvartalu beleži večjo rast od pričakovanj, na letnem nivoju ocene kažejo, da ta znaša 12,7 odstotka, prisotna pa ostaja deflacija.

 

Padcem niso ubežale niti delnice na Ljubljanski borzi.

 

Padec tečajev so beležile tudi delnice na kitajskih borzah. Glavne novice na Kitajskem prihajajo iz zasedanja Komunistične partije Kitajske, ki je pripravila nov 5-letni plan za kitajsko gospodarstvo. Glavni poudarek je, da želijo BDP na prebivalca dvigniti na nivo srednje razvitih držav. Poudarjali so tudi samozadostnost kitajskega gospodarstva in napredek tehnološkega sektorja. Podatki kažejo, da zaslužki v industrijskem sektorju rastejo, a so še vedno negativni za leto 2020. Pri napovedih so previdni predvsem lastniki manjših zasebnih proizvodnih obratov. Podjetje Ant Group, ki je zraslo kot finančno tehnološka roka giganta Alibaba, pa se pripravlja na, kar bi lahko postal, največji IPO v zgodovini.

 

 

IME INDEKSA

TEDENSKI PREMIK

S&P 500

         - 5,6%         

Dow Jones

- 6,5%

Stoxx 600

- 5,6%

Shanghai Composite Index

- 1,6%

SBI TOP

-3,7%

Nafta

 -10,6%

Anže Šarabon
Vodja alternativnih naložb in osebni finančni svetovalec
Komentar