Dobre novice, višji donosi

9.11.2020 ob 13:50

K rasti indeksov so pripomogli, še ne dokončni, rezultati volitev v ZDA, kjer bo januarja 2021 prisegel novi  predsednik, demokrat Joe Biden, republikanci pa bodo morda imeli večino v senati. To po mnenju analitikov pomeni, da lahko pričakujemo ukrepe za pomoč gospodarstvu, hkrati pa omejuje možnost, da bi administracija bistveno posegla v davčno zakonodajo. Dobro so v preteklem tednu delovale predvsem delnice tehnoloških podjetij in delnice manjših podjetij. Centralna banka v ZDA zaenkrat ni napovedala sprememb svoje politike. Hkrati njen predsednik opozarja, da tveganja v povezavi z novim koronavirusom ostajajo in dodaja, da ima FED na zalogi še dovolj ukrepov, če bodo le ti potrebni. Makroekonomski podatki kažejo, da brezposelnost v ZDA še naprej pada, a analitiki opozarjajo, da bi se zaradi slabšanja epidemioloških razmer, ta trend utegnil obrniti.

 

Delnice na evropskih trgih so prav tako beležile rast tečajev. Zaradi slabšanja epidemiološke slike tudi države v Evropi sprejemajo strožje ukrepe za zajezitev pandemije. Tako so v Angliji ustavili javno življenje, kar naj bi trajalo do začetka decembra. Podobno so storili tudi v Grčiji. Strožje ukrepe sprejemajo tudi druge države širom Evrope. Posebne ukrepe, strožje od tistih, ki veljajo v celotni državi, pa je napovedal tudi župan Pariza. Pogajalci o odnosih med EU in Veliko Britanijo po brexitu pa poudarjajo, da kljub pogajanjem razlike ostajajo.

 

Za Slovenijo je medtem Bruselj objavil znižanje gospodarske napovedi. Telekom Slovenije pa je ustavil prodajo Kosovske družbe in za prvih 9 mesecev leta 2020 znižal prihodke in dobiček.

 

Rast so beležile tudi delnice na kitajskih borzah. To analitiki pripisujejo predvsem pričakovanju, da bo Biden potrjen kot predsednik ZDA, kar bo ugodno vplivalo na odnose s Kitajsko. Makroekonomski podatki kažejo, da kitajsko gospodarstvo še naprej hitro okreva po pandemiji koronavirusa. Proizvodna podjetja tako beležijo najhitrejšo rast po letu 2011. Na drugi strani pa je prekinitev postopkov za prvo javno kotacijo delnic podjetja Ant Group, ki bi predstavljala največji IPO v zgodovini. Analitiki ugibajo, da je prekinitev IPO-ja povezana s strožjim nadzorom institucij, ki ponujajo mikro posojila na Kitajskem.

 

IME INDEKSA

TEDENSKI PREMIK

S&P 500

           7,3%         

Dow Jones

 6,9%

Stoxx 600

 7,0%

Shanghai Composite Index

 2,2%

SBI TOP

-3,7%

Nafta

 4,6%

Anže Šarabon
Vodja alternativnih naložb in osebni finančni svetovalec
Komentar