Dneva odzivov, kot jih še ni bilo

16.11.2020 ob 9:45

Prejšnji ponedeljek se je razširila novica ameriškega farmacevtskega velikana Pfizer, da so testiranja cepiva za novi koronavirus pokazala več kot 90-odstotno uspešnost pri razvoju protiteles. Pfizer cepivo pospešeno razvija skupaj z nemškim biotehnologom BioNTech.

 

Pospešeno pomeni, da pri razvoju poleg farmacevtskih podjetij sodelujejo tudi inštituti in pristojne agencije za odobritev cepiva, kar posledično bistveno skrajša postopek.

 

Med sodelujočimi v projektu sta tudi britanski farmacevtski gigant AstraZeneca in ameriški biotehnolog Moderna, ki sta tudi že v zaključnih fazah testiranja cepiva. Razvoj cepiva, ki ga razvija Moderna, poteka po podobni metodi, ki jo uporablja Pfizer, medtem, ko AstraZeneca, ki sodeluje skupaj z Inštitutom iz Oxforda, razvija cepivo po drugačni metodi.

 

Pfizer je v objavi za javnost omenil nekaj presenetljivih številk. Cepivo je bilo testirano na nekaj deset tisoč prostovoljcih in zadnji podatki testiranja so pokazali, da je telo pri več kot 90 odstotkih prostovoljcev razvilo protitelesa, ne glede na starostno skupino. Negativnih stranskih učinkov naj ne bi zaznali. Sočasno je Pfizer omenil, da cepivo že pospešeno proizvajajo in naj bi do konca leta imeli na voljo okoli 50 milijonov odmerkov. Prihodnje leto pa načrtujejo 1,3 milijarde odmerkov.

 

Trenutno jih čaka še nekaj testiranj, ki so predvsem usmerjena o varnosti cepiva. V podjetju so dovolj samozavestni glede uspešnosti projekta in pričakujejo odobritev pristojnih institucij najmanj do konca letošnjega leta. Samozavest tudi potrjuje pospešena proizvodnja cepiva, ki bi v primeru, da ne bi pričakovali odobritve, pomenilo velik strošek za podjetje.

 

Je to novica, ki smo jo vsi nestrpno pričakovali in bi lahko pomenila začetek konca pandemije koronavirusa? Nekoliko bo treba še počakati, da bo cepivo v splošni uporabi. Potem bo pa čas pokazal, ali je dolgoročno učinkovito ali bo potrebno sezonsko cepljenje, kot ga poznamo pri običajni gripi. Vsekakor bo ostalo kar nekaj vprašanj in dilem. A kot je izjavil glavni ameriški infektolog Anthony Fauci, je za zaustavitev pandemije zadostna 50- do 60-odstotna učinkovitost cepiva in da so podatki o več kot 90-odstotni učinkovitosti cepiva v razvoju naravnost fantastični.

 

 

Kapitalski trgi so se na novico odzvali na način, kot mu še nismo bili priča v zgodovini. Delnice, ki so v času krize zaradi koronavirusa največ izgubile (turizem, igralništvo, finance, prevozništvo), so pridobile od 20 do 40 odstotkov v enem dnevu, medtem ko so delnice podjetij, ki so v tem času največ pridobile, izgubile tudi do 20 odstotkov. Na Bloombergu so izračunali, da je glede na zgodovinske podatke ponovitev takšnega scenarija ena proti ena milijarda na peto potenco, torej nikoli.

 

Dejstvo je, da bo negativni vpliv virusa s časom izgubljal vpliv, verjetno v kombinaciji s cepivom in imunostjo, pridobljeni po naravni poti. To pomeni, da se bodo naša življenja počasi vračala v stanje, kakršnega smo poznali pred pojavom covida-19, da bodo gospodarstva okrevala in da bomo počasi, a vztrajno zakorakali v nov gospodarski cikel.

 

Temu primerno se bomo odzivali tudi vlagatelji in zasledovali nove priložnosti. Je bil ponedeljek prikaz nove realnosti? Gotovo ne povsem, bo pa srednjeročno najverjetneje treba portfelje nekoliko prilagoditi.

 

Izidor Jerman, Triglav Skladi

Komentar