Več optimizma, več dobičkov

17.11.2020 ob 11:30

Rast smo beležili v začetku tedna, nato je v sredini tedna sledil padec in nato v petek znova rast tečajev. Dobro so delovale predvsem delnice, ki sestavljajo indeks Dow Jones Industrial Average in delnice manjših podjetij. Znotraj indeksa S&P 500 so tako najbolje delovale delnice iz energetskega sektorja, slabše pa so delovale delnice iz tehnološkega sektorja, materialov in delnice majhnih nepremičninskih podjetij. K temu je po mnenju analitikov pripomogla predvsem objava farmacevtskega giganta Pfizer, da cepivo, ki ga razvija v sodelovanju z nemškim podjetjem BioNTech kaže preko 90% uspešnost pri preprečevanju okužb s koronavirusom. Podjetji sta objavili tudi, da bi prve pošiljke cepiva lahko dobili še pred koncem tega leta. Tej objavi je sledila nagla rast sektorjev, ki jih je kriza do sedaj najbolj prizadela. To so delnice podjetij, ki se ukvarjajo z organizacijo potovanj in dopustov ter delnice letalskih družb. Te novice povzročajo tudi rast cene nafte, kar ugodno vpliva na cene delnic energetskih podjetij. Hkrati pa imajo te novice negativen vpliv na delnice podjetij, ki so povezane s preživljanjem časa doma in delom od doma. V sredini tedna je sledila manjša streznitev, saj število okuženih še naprej raste, raste pa tudi število hospitaliziranih.

 

Na političnem parketu so vse oči še naprej obrnjene v vprašanje, kdaj bo predsednik Trump priznal zmago Joe Bidna na volitvah. Makroekonomski podatki so medtem kazali mešano sliko. Tako dobri podatki prihajajo s trga dela, kjer število brezposelnih upada, dobro razpoloženje pa kažejo tudi lastniki majhnih podjetij v ZDA. Na drugi strani pa razpoloženje potrošnikov še naprej upada, bolj od pričakovanj analitikov.

 

Delnice na evropskih trgih so v preteklem tednu prav tako beležile rast tečajev. Podobno kot v ZDA, so k temu pripomogle predvsem pozitivne novice glede razvoja cepiva za koronavirus. Na drugi strani pa vlagatelji v Evropi z določeno mero zaskrbljenosti spremljajo ponovno zapiranje gospodarstev. Tako so v Franciji napovedali, da ukrepov za zajezitev koronavirusa ne bodo rahljali še vsaj prihodnja dva tedna. Po poročanju Bloomberga je nemška kanclerka izjavila, da je število novih primerov v Nemčiji še naprej previsoko, zato bi utegnili delno zaprtje javnega življenja podaljšati v december. Hitro rast števila okuženih še naprej beležijo tudi v Veliki Britaniji.

 

Predsednica Evropske centralne banke je namignila, da bi lahko v prihodnje uvedli nove ukrepe za pomoč gospodarstvu v obliki kvantitativnega sproščanja, obrestnih mer pa naj zaenkrat ne bi dodatno nižali.

 

V Sloveniji medtem odmeva napoved finančnega ministra, da vlada ne načrtuje novih davkov ali dviga že obstoječih. Tako ne pričakujemo niti novih davkov na kapitalske dobičke. Čisti dobiček skupine NLB je v prvih devetih mesecih dosegel 104,6 milijona evrov, kar je 36 odstotkov manj kot v enakem obdobju lani. Čisti dobiček Zavarovalnice Triglav se je znižal za 14 odstotkov na 50,8 milijona evrov. Rast so beležili tudi na Ljubljanski borzi.

 

Delnice na kitajskih trgih so v tem tednu beležile manjše padce tečajev. K temu je po mnenju analitikov pripomogla predvsem nezmožnost kitajskega državnega podjetja Yongcheng Coal & Electricity, ki se ukvarja s premogom, da odplača svoje dolgove. To je vneslo strah na kitajski denarni trg in morala je posredovati centralna banka. Svoje so dodala tudi nova protimonopolna pravila, ki so jih predstavile oblasti na Kitajskem. Ta pravila naj bi bila usmerjena predvsem v zmanjšanje moči spletnih platform. Ta pravila sledijo nenadni prekinitvi postopka za prvo javno ponudbo delnic kitajskega finančno-tehnološkega giganta ANT Group. Oblasti po vsem svetu izražajo zaskrbljenost zaradi moči, ki jo imajo določene spletne platforme, Kitajska pa je prva, ki je sprejela direktne ukrepe za omejevanje tega. Svoje je dodal tudi odhajajoči predsednik Trump, ki je podpisal ukaz, ki prepovedujem državljanom ZDA vlaganje v podjetja, ki jih Trumpova administracija sumi, da poslujejo s kitajsko vojsko. Pomembno pa je tudi dejstvo, da je petnajst držav azijsko-pacifiške regije, pod vodstvom Kitajske, podpisalo največji prostotrgovinski sporazum, ki obsega 30 odstotkov BDP-ja na svetu. ZDA so od sporazuma odstopile, analitiki menijo, da je dogovor velik uspeh za Kitajsko, ki bo okrepila svoj vpliv.

 

IME INDEKSA

TEDENSKI PREMIK

S&P 500

         2,2%         

Dow Jones

4,1%

Stoxx 600

5,1%

Shanghai Composite Index

-0,1%

SBI TOP

1,6%

Nafta

8,2%

Anže Šarabon
Vodja alternativnih naložb in osebni finančni svetovalec
Komentar