Cepivo številka 2

18.11.2020 ob 9:10

Že drugi ponedeljek zapored smo dobili opogumljajoče rezultate glede učinkovitosti cepiva proti novemu koronavirusu. Podjetje Moderna je namreč sporočilo, da se je njihovo cepivo med kliničnimi testiranji izkazalo za zelo učinkovito, hkrati pa da se neželeni stranski učinki ne pojavljajo v večji meri oziroma so precej blagi. Izid je bil deloma pričakovan, saj tudi njihovo cepivo temelji na podobni tehnologiji kot cepivo podjetij Pfizer in Biontech, ki sta podobne rezultate objavila prejšnji teden. Na valu optimizma tega cepiva so borze pretekli teden večinoma zaključile pozitivno, nekatere celo na najvišjih vrednostih doslej.

 

Tudi tokrat so bili prvi odzivi vlagateljev precej podobni. V povprečju so tečaji delnic dobili pospešek, vrednost državnih vrednostnih papirjev in zlata pa se je znižala. Podrobnejša analiza znotraj posameznih naložbenih razredov pokaže, da se je ponovno zgodila rotacija v najbolj prizadete delnice oziroma sektorje. Med zmagovalci prevladujejo bolj ciklične dejavnosti, še posebej dejavnosti, ki jih je pandemija najbolj prizadela, denimo storitvene dejavnosti, povezane s turizmom, energetske družbe in finančna industrija, tudi prodaja na drobno. Na drugi strani so dejavnosti, ki jim je zaprtje javnega življenja celo koristilo. To so v večji meri tehnološka podjetja in e-trgovina, torej podjetja, katerih cene delnic so letos najbolj zrasle. Razumljivo je, da so tudi tokrat ta podjetja bolj na udaru.

 

Finančni trgi so z odzivom na včerajšnjo objavo potrdili, da je svetloba na koncu tunela še nekoliko močnejša in da jih tako kot doslej v največji meri zanimajo dolgoročnejša pričakovanja. Kljub temu velja opozoriti, da v povezavi z obema potencialnima rešitvama obstaja še precej neznank; prihodnje obdobje bo prav gotovo gospodarsko zahtevno, zaradi česar se razpoloženje vlagateljev lahko hitro spremeni.

 

Gašper Dovč, Triglav Skladi

 

Komentar