Virus, cepivo in borze

23.11.2020 ob 17:40

V preteklem tednu smo bili na trgih priča mešani sliki. V začetku tedna smo beležili rast delniških tečajev, nato pa je proti koncu tedna sledil padec. Dobro so delovale predvsem delnice energetskih podjetij, saj je rasla cena nafte. Temu je botrovalo upanje, da bi se globalna pandemija lahko končala leta 2021. Hkrati so se pojavili namigi, da bi lahko države OPEC, dvig proizvodnje nafte, pričakovan v januarju, prestavile na kasnejši datum. V preteklem tednu smo tako lahko spremljali dve pozitivni objavi glede razvoja cepiv. Tako je podjetje Moderna objavilo, da je njihovo cepivo učinkovito v 94,5 odstotkih primerov. Pfizer pa je učinkovitost svojega cepiva iz prvotnih 90 odstotkov dvignil na 95 odstotkov. Hkrati so objavili tudi, da so zaprosili za nujno odobritev pri agenciji za zdravila v ZDA. Na drugi strani pa so makroekonomski podatki v ZDA kazali slabšo sliko od pričakovanj. Število novo brezposelnih se je dvignilo prvič v zadnjem mesecu. Prodaja na drobno je prav tako rasla počasneje od pričakovanj. Svetla izjema še naprej ostajajo podatki iz nepremičninskega trga v ZDA. Za negativno presenečenje je poskrbela zakladnica v ZDA, ki je napovedala, da ne bo podaljšala določenih kriznih mehanizmov, ki jih je za boj proti gospodarski škodi dobila centralna banka v ZDA. A večina analitikov meni, da bi se ta odločitev še utegnila spremeniti.

 

Delniški trgi v Evropi so rasli že tretji teden zapored, zahvaljujoč novicam o uspešnosti cepiv, a strah pred ponovnim zapiranjem gospodarstev zaradi vedno večjega števila okuženih je omejeval dobičke. Več držav v EU tako razmišlja o podaljšanju ukrepov za zajezitev širjenja pandemije. V Veliki Britaniji so napovedali, da bi ukrepi utegnili trajati precej dlje, kot do prvotno načrtovanega 2. decembra. Podobno razmišljajo tudi v Franciji. Vlada v Nemčiji pa je odločitev o novih ukrepih za zajezitev širjenja koronavirusa prestavila na naslednji teden. Medtem se zatika pri sprejemanju 1.800 milijard evrov težkega svežnja za pomoč gospodarstvu. Razdeljevanje naj bi bilo vezano na spoštovanje pravne države, čemur pa nasprotujeta Madžarska in Poljska, ki sta vložili veto. Nemška kanclerka je napovedala osebne pogovore z voditelji obeh držav v upanju, da najdejo skupno rešitev.

 

Zavarovalna skupina Sava je v prvih devetih mesecih leta 2020 poslovala uspešno in je zabeležila 26,4-odstotno rast čistega dobička v primerjavi z enakim obdobjem lani. Delnice na Ljubljanski borzi so beležile močno rast tečajev.

 

Delnice na kitajskih borzah so beležile močno rast tečajev. Kitajska in 14 drugih azijskih držav so podpisali pogodbo o regionalnem partnerstvu, ki bo osnova za vzpostavitev prostotrgovinske cone, ki bo obsegala 30 odstotkov svetovnega BDP. Ta delež bi po predvidevanjih lahko narasel na 50 odstotkov do leta 2030. Poleg Kitajske sta podpisnici tudi Japonska in Južna Koreja. Več težav pa imajo s plačevanjem kuponov na izdane obveznice velika kitajska državna podjetja, a vlagatelji na Kitajskem po mnenju analitikov, zaenkrat verjamejo, da bo vlada v Pekingu morebitne bankrote preprečila.

 

 

IME INDEKSA

TEDENSKI PREMIK

S&P 500

         -0,8%         

Dow Jones

-0,7%

Stoxx 600

1,2%

Shanghai Composite Index

2,0%

SBI TOP

2,2%

Nafta

5,7%

 

Anže Šarabon
Vodja alternativnih naložb in osebni finančni svetovalec
Komentar