Čaka se cepivo in prevzem oblasti novega predsednika ZDA

30.11.2020 ob 15:45

V preteklem tednu smo bili priča rasti tečajev na delniških trgih. Posebno pozornost je požel indeks Dow Jones, ki je prvič v zgodovini presegel mejo 30.000 točk. Dobro so v preteklem tednu delovale predvsem delnice podjetij iz energetskega sektorja, slabše pa so se odrezale delnice iz zdravstvenega sektorja, sektorja osnovnih potrošnih dobrin, komunalne oskrbe in delnice nepremičninskih podjetij. V četrtek so bile borze v ZDA zaprte zaradi praznovanja zahvalnega dne.

 

Glavnina pozornosti vlagateljev je še naprej usmerjena v razvoj cepiva za novi koronavirus. Tako je v preteklem tednu podjetje AstraZeneca objavilo, da testi njihovega cepiva kažejo do 90-odstotno učinkovitost. Kasneje so v javnost prišle informacije, da naj bi bila vzorčna populacija, na kateri so to cepivo testirali, manjša in mlajša od drugih populacij, na katerih so izvajali podobne teste. Analitiki menijo, da je vlagatelje kljub temu pomirila novica, da je na poti vedno več potencialnih cepiv za koronavirus. Pozitivne novice so v preteklem tednu prihajale tudi iz političnega parketa v ZDA. Tako se omenja možnost, da bo zakladnico ZDA pod Bidenom vodila bivša predsednica Centralne banke ZDA, Janet Yellen, ki je prizanesljiva do borznih trgov. Še bolj kot to, je po mnenju analitikov vlagatelje pomirilo dejstvo, da pri Yellenovi vedo, kaj jih čaka. Hkrati naj bi ekipa Joe Bidena nadaljevala s pripravami na prevzem oblasti v ZDA in pritiskala na demokrate v Kongresu, naj sodelujejo z republikanci pri pripravi ukrepov za pomoč gospodarstvu. Makroekonomski podatki medtem kažejo malenkost slabšo sliko. Tako se je število novo brezposelnih v prejšnjem tednu nepričakovano povečalo, poslabšalo pa se je tudi razpoloženje potrošnikov. Na drugi strani so podatki o naročilih trajnih dobrin in podatki iz nepremičninskega trga kazali pozitivno sliko.

 

Delnice na evropskih borzah so prav tako beležile rast tečajev. Temu so botrovale predvsem pozitivne novice v zvezi s cepivi za koronavirus in pozitivne novice iz ZDA. Rast se je ustavila, ko je postalo jasno, da bodo tako v Nemčiji, kot v Veliki Britaniji podaljšali ukrepe za zajezitev širjenja koronavirusa. Nemška kanclerka je napovedala, da bodo ukrepe za preprečitev širjenja koronavirusa še zaostrili in podaljšali njihovo veljavnost vse do 20. decembra. Nove ukrepe so predstavili tudi v Veliki Britaniji. Medtem je Portugalska za 15 dni razglasila izredne razmere.

 

Makroekonomski podatki kažejo, da se je gospodarstvo EU v novembru skrčilo. Padec aktivnosti je zaznaven predvsem v storitvenem sektorju, medtem, ko se širitev proizvodnega sektorja upočasnjuje. Evropska centralna banka pa je sporočila, da bi banke v evro območju v letu 2021 morda lahko ponovno začele z izplačevanjem dividend.

 

V Sloveniji je začel veljati že šesti sveženj protikoronskih ukrepov. Osrednji ukrep v zakonu je delna povrnitev stalnih stroškov najbolj prizadetim podjetjem. V nekaterih panogah pa poudarjajo, da jih je država znova izpustila. Močno rast je v preteklem tednu beležila tudi Ljubljanska borza.

 

Delnice na kitajskih borzah so v preteklem tednu, podobno kot v ZDA in EU, beležile rast tečajev. Analitiki ugotavljajo, da je optimizem glede makroekonomskih podatkov prevladal nad skrbmi zaradi težav nekaterih velikih državnih podjetij na Kitajskim, katerim težave povzročajo obveznice.

 

 

 

IME INDEKSA

TEDENSKI PREMIK

S&P 500

         2,3%         

Dow Jones

2,2%

Stoxx 600

0,9%

Shanghai Composite Index

0,9%

SBI TOP

3,8%

Nafta

7,0%

 

Anže Šarabon
Vodja alternativnih naložb in osebni finančni svetovalec
Komentar