Covid-19 prinesel tudi rotacijo med sektorji

2.12.2020 ob 14:35

V zadnjih tednih sta na kapitalske trge vplivala predvsem dva dogodka, ki sta še pred kratkim predstavljala precej večje tveganje in s tem negotovost na kapitalskih trgih. Prvi dejavnik so bile ameriške volitve, drugi pa razmere v zvezi s pandemijo. Najprej prva objava Pfizerja o 90-odstotni učinkovitosti cepiva in nato še objava Moderne o več kot 95-odstotni učinkovitosti njihovega cepiva sta močno zmanjšali dejavnik tveganosti na finančnih trgih. Borze so se obarvale v izrazito zeleno.

 

Več kot očitno je, da je v lučeh investitorjev letošnje leto že pozabljeno in da trgi gledajo predvsem v prihodnja obdobja, ko bi cepivo res že odigralo svojo vlogo. Posledično smo videli največje spremembe med posameznimi sektorji in ne toliko med naložbenimi razredi.

 

Negotovost še vedno ostaja zaradi dejstva, da so to "le" objavljene študije in da je do uporabe cepiva potrebna še odobritev evropskega oziroma ameriškega regulatorja. Pri tem se lahko vprašamo, ali gre res za večji premik kapitala med sektorji oziroma ali bomo, ko bodo regulatorji uradno potrdili cepivo, videli še močnejši odboj sektorjev, ki so bili najbolj prizadeti v pandemiji (energija, finance, industrija, surovine ...).

 

Ti sektorji so trenutno vrednoteni precej nižje od svojih dolgoletnih povprečij, in če že ne drugega, bomo priča popravkom njihovih vrednotenj k zgodovinskim povprečjem. Takšno situacijo smo lahko videli v primeru objave Pfizerja o učinkovitosti cepiva – takoj po objavi novice so presežni donos glede na splošni indeks realizirali sektorji energije, surovin in industrije; na drugi strani pa sta bila poraženca sektorja informacijske tehnologije in telekomunikacijskih storitev.

 

Revolucije tu kljub temu ni pričakovati, saj bodo ti sektorji še vedno "ujetniki" nizkih obrestnih mer (sektor financ), fundamentalnih problemov oziroma nesoglasij znotraj Opeca (sektor energije) in podobno.

 

 

Tudi ponovna rast prihodkov v teh sektorjih ne bo rešila vseh težav, ki so se nakopičile med obdobjem pandemije – in to je predvsem rast zadolženosti teh podjetij. To je še posebno izrazito v sektorju industrije oziroma v letalski industriji, kjer ni realen scenarij, da se bodo cene delnic v relativno kratkem obdobju vrnile na ravni iz letošnjega januarja. Znotraj teh sektorjev bo treba izbirati podjetja z zdravimi bilancami, ki so relativno dobro prestala obdobja zaprtja gospodarstva.

 

Zato tudi pretirano rotacijo iz sektorja informacijske tehnologije odsvetujemo, saj se digitalizacija nadaljuje in bo ustvarjala nadpovprečne donose. To je lepo razvidno iz tabele, kjer lahko vidimo, kako se je spreminjala utež posameznih sektorjev znotraj indeksa MSCI Svetovni v zadnjih petih letih.

 

Delež informacijske tehnologije – ki jo po novem v grobem sestavljata dva sektorja (informacijska tehnologija in telekomunikacijske storitve) – se je v zadnjih petih letih skoraj podvojil in skupni delež teh dveh sektorjev predstavlja že kar eno tretjino celotnega indeksa. »Poraženci« na drugi strani pa so predvsem sektorji financ, energije in potrošnih dobrin. In trend teh sektorjev znotraj globalnega indeksa nam lepo kaže, v katero smer gre svet – v smeri nadaljnje digitalizacije.

 

Janez Javornik, Triglav Skladi

Komentar