Cepivo pred vrati dvignilo borze

7.12.2020 ob 13:45

Dobro so delovale delnice energetskih podjetij, katerim je pomagal dogovor držav članic OPEC in drugih velikih izvoznic nafte, da bo ponovno večanje količine načrpane nafte potekalo počasneje, kot je bilo sprva predvideno. Indeks Dow Jones je v novembru zaključil najboljši mesec po letu 1987, indeks Rusell 2000, ki spremlja gibanje podjetij z majhno tržno kapitalizacijo na delniških trgih pa je zabeležil najboljši mesec od ustanovitve leta 1978.  K tej rasti je po mnenju analitikov pripomoglo predvsem prepričanje vlagateljev, da lahko kmalu pričakujemo učinkovito cepivo proti koronavirusu. Tako sta podjetji Pfizer in BioNTech regulatorje v EU zaprosili, da jim po posebnem hitrem postopku dajo dovoljenje za uporabo njihovega cepiva. Tako dovoljenje so jim v sredo že izdali v Veliki Britaniji. Za dovoljenje je zaprosilo tudi podjetje Moderna.

 

Dodatne pozitivne novice so prišle iz političnega parketa, ko je skupina tako demokratskih kot republikanskih senatorjev predstavila predlog za več kot 900 milijard vreden paket pomoči za stimuliranje gospodarstva. Potrebo po dodatnih stimulativnih ukrepih je v svojem nastopu izrazil tudi predsednik Centralne banke v ZDA. Dodatno spodbudo tistim, ki predlagajo take ukrepe, kot kaže dajejo tudi makroekonomski podatki. Podatki iz trga dela kažejo, da se je rast novo ustvarjenih delovnih mest začela upočasnjevati. Brezposelnost pa pada še naprej in se trenutno nahaja na najnižji točki od začetka pandemije. Aktivnost v proizvodnem sektorju sicer ostaja na visokem nivoju, a je v novembru padla prvič po aprilu letos. Ohlaja se tudi nepremičninski sektor. Vse to je dodatna voda na mlin zagovornikom novih ukrepov za spodbujanje gospodarstva.

 

Delniški trgi v Evropi so kazali mešano sliko, a jim je v povprečju uspelo zabeležiti rahlo rast tečajev. Novembrski podatki kažejo, da se evro območje nahaja v rahli deflaciji, že četrti mesec zapored. Analitiki ocenjujejo, da bi to lahko Evropsko centralno banko spodbudilo k novim ukrepom za stimuliranje gospodarstva. Oblasti v Veliki Britaniji so napovedale, da bi lahko s prvimi cepljenji proti novemu koronavirusu začeli že v tem tednu. Število novih okužb se sicer v EU zmanjšuje, zato nekatere države razmišljajo o omilitvah ukrepov za preprečevanje širjenja novega koronavirusa. Na drugi strani pa je Nemčija ukrepe za zajezitev podaljšala do sredine januarja, Italija pa je napovedala strožje ukrepe za zajezitev virusa. Evropska komisija medtem napoveduje, da v kolikor bosta Madžarska in Poljska še naprej nasprotovali predlaganemu proračunu EU, ki vključuje tudi 750 milijard vreden paket za pomoč gospodarstvu, ti dve državi utegne izključiti iz paketa pomoči. Več bo znanega po srečanju, ki bo potekalo 10. decembra. Nadaljujejo se tudi pogovori glede Brexita. Nova naročila za nemško industrijsko blago so v oktobru letos rasla precej bolje od pričakovanj.

 

V Sloveniji je SDH prižgal zeleno luč za prodajo SŽ-Tovorni promet češkemu EP Holdingu. Delnice na Ljubljanski borzi so prav tako beležile rast tečajev.

 

Delnice na kitajskih borzah so zabeležile že tretji zaporedni teden rasti tečajev. Rast so beležile kljub temu, da je administracija v ZDA napovedala nove omejitve vlagateljem za vlaganje v kitajska podjetja, domnevno povezana s kitajsko vojsko. Hkrati so v predstavniškem domu v ZDA sprejeli tudi ukrepe, ki bi kitajska podjetja, ki kotirajo na borzah v ZDA lahko prisilili k umiku iz teh borz, če ne bi dovolila regulatornim organom v ZDA, da pregledajo njihovo poslovanje. Makroekonomski podatki na Kitajskem še naprej kažejo, da gospodarstvo dobro okreva. Tako je aktivnost v proizvodnem sektorju na Kitajskem rasla najhitreje v zadnjih 10. letih.

 

IME INDEKSA

TEDENSKI PREMIK

S&P 500

         1,7%         

Dow Jones

1,0%

Stoxx 600

0,2%

Shanghai Composite Index

1,1%

SBI TOP

0,9%

Nafta

7,0%

 

Anže Šarabon
Vodja alternativnih naložb in osebni finančni svetovalec
Komentar