Pestro dogajanje ob koncu leta

14.12.2020 ob 16:35

Delnice manjših podjetij so delovale bolje kot delnice večjih. Posebej velja izpostaviti rast cene delnic podjetij iz energetskega sektorja, kar gre pripisati predvsem rasti cene nafte. Slabše so delovale delnice podjetij iz sektorja informacijske tehnologije in delnice nepremičninskih podjetij. Omeniti velja tudi dve težko pričakovani prvi ponudbi delnic in sicer Airbnb in DoorDash. Obe delnici sta ob začetku trgovanja zabeležili rast tečajev. Napredek smo lahko spremljali tudi pri cepivih za koronavirus. Ameriška uprava za hrano in zdravila je v preteklem tednu potrdila 95-odstotno učinkovitost cepiva, ki sta ga razvili družbi Pfizer in BioNTech. Tako se distribucija prvih doz cepiva v ZDA začenja že v tem tednu. Napredek pa lahko vidimo tudi pri cepivih, ki jih razvijajo druge farmacevtske družbe. Na drugi strani podatki kažejo, da se trenutne razmere v povezavi s pandemijo v ZDA slabšajo. Tako narašča število hospitaliziranih in število dnevno umrlih za koronavirusom.

 

Predstavniki demokratov in republikancev še naprej usklajujejo preko 900 milijard dolarjev vreden sveženj pomoči, a zaenkrat dokončnega dogovora še niso dosegli. Makroekonomski podatki kažejo mešano sliko. Tako se število brezposelnih na eni strani povečuje, na drugi strani pa je, predvsem zaradi novic v povezavi s cepivi, razpoloženje potrošnikov vedno boljše.

 

Delnice na evropskih borzah so v preteklem tednu beležile padec tečajev. K temu so, poleg slabšanja razmer v povezavi s pandemijo, pripomogle ponovne skrbi glede Brexita brez dogovora. Zaradi slabšanja epidemioloških razmer se je Francija odločila, da bo podaljšala veljavnost ukrepov za zajezitev širjenja koronavirusa. Dodatno zaostritev ukrepov so sprejele tudi oblasti v največjem evropskem gospodarstvu Nemčiji.

 

V Veliki Britaniji nadaljujejo s cepljenjem predvsem medicinskega osebja in starejših. Pogajanja o bodočih odnosih med Veliko Britanijo in EU pa naj bi se zaključila do nedelje. EU je uspelo sprejeti proračun za obdobje 2021 do 2027, ki vključuje tudi 750 milijard za pomoč državam pri okrevanju po pandemiji. Dodatne ukrepe za spodbudo gospodarstvu v EU je sprejela tudi Evropska centralna banka.

 

Makroekonomski podatki v Sloveniji kažejo spodbudno sliko. Tako je bila vrednost izvoza v oktobru najvišja v zadnjih 10. letih. Rast v oktobru beleži tudi industrijska proizvodnja. Delnice na Ljubljanski borzi so v preteklem tednu beležile rahlo rast tečajev.


Delnice na kitajskih borzah beležijo malenkosten padec tečajev. Analitiki to na eni strani pripisujejo dejstvu, da ponudniki borznih indeksov zaradi Trumpovega ukaza določena kitajska podjetja iz teh indeksov umikajo. Tako se odnosi med Kitajsko in ZDA še naprej zaostrujejo. Makroekonomski podatki medtem kažejo spodbudno sliko. Kitajski izvoz beleži močnejšo rast od pričakovanj, povečuje pa se tudi zanimanje vlagateljev za kitajske obveznice.

 

 

IME INDEKSA

TEDENSKI PREMIK

S&P 500

         -1,0%         

Dow Jones

-0,6%

Stoxx 600

-1,0%

Shanghai Composite Index

-2,8%

SBI TOP

 0,1%

Nafta

 0,7%

Anže Šarabon
Vodja alternativnih naložb in osebni finančni svetovalec
Komentar