Letu, ki se izteka, lahko rečemo tudi električno

15.12.2020 ob 15:05

Samo še tri tedne nas loči do konca leta 2020. Prepričan sem, da bomo 31. decembra, ko bomo nazdravljali začetku novega leta, večinoma rekli: "Hvala bogu, to je zadnji dan leta 2020." Epidemija, karantena, delo od doma, nezaupanje, depresija in strah, zdravila in pričakovanje cepiva – so stvari, po katerih nam bo na žalost iztekajoče se leto ostalo v spominu.

 

Moramo pa biti pošteni in priznati, da je leto 2020 prineslo tudi nekaj dobrega. Vlagatelji smo postali precej aktivnejši na področju nagrajevanja podjetij, ki spoštujejo tako imenovane dejavnike ESG (okoljski, družbeni in korporativni), in kaznovanju podjetij, ki se vedejo neodgovorno. Podjetja se že več leta trudijo, da bi upoštevala ESG pri svojih poslovnih odločitvah in tako zadostila vse večjim zahtevam vlagateljev. Kljub temu je pred nami še dolga pot. Letošnje leto je jasno dokazalo, da vlagateljem ni vseeno.

 

Verjetno najočitnejši primer je eksplozivna rast cen delnic podjetij, ki se ukvarjajo z razvojem in proizvodnjo električnih avtomobilov. Največ pozornosti so vlagatelji letos namenili dvema podjetjema, to sta ameriško podjetje Tesla in kitajski Nio. Letos je cena delnice prvega zrasla za kar 572 odstotkov, medtem ko je cena delnice Nia zabeležila še višjo rast, in sicer 918 odstotkov. Pozitiven vpliv so vsekakor imele državne spodbude za nakup električnih avtomobilov, ki so v različnih oblikah prisotne tako v razvitih državah kot tudi v državah v razvoju.

Dejstvo je, da bodo avtomobili z bencinskimi in dizelskimi motorji prej ali slej izginili s cest. Ključni vzrok je seveda onesnaževanje okolja, ki ga povzročajo avtomobili s klasičnimi motorji. To razumejo tudi vlagatelji, ki optimistično ocenjujejo prihodnost proizvajalcev električnih avtomobilov. Velja pa izpostaviti, da rožnata prihodnost trga avtomobilov z električnimi motorji nikakor ne pomeni, da je treba pozabiti na tveganja.

 

 

Prvo tveganje so visoka pričakovanja vlagateljev, zaradi katerih je prišlo do visoke rasti cen delnic. Če se razpoloženje vlagateljev spremeni, utegnejo delnice proizvajalcev električnih avtomobilov zabeležiti tudi precejšnje padce. Drugo tveganje, ki je v dolgoročni perspektivi precej pomembnejše, je rast ponudbe do okolja bolj prijaznih avtomobilov s strani večjih proizvajalcev avtomobilov (večjih z vidika obsega proizvodnje in ne tržne kapitalizacije).

 

Ob tem je treba izpostaviti konkurenco hibridnih avtomobilov, ki imajo tako klasični kot tudi električni motor. Povpraševanje po njih raste, ker so bolj prijazni do okolja v primerjavi s klasičnimi avtomobili, a hkrati cenejši kot električni. Nekateri proizvajalci avtomobilov vidijo hibridne avtomobile kot vmesno fazo razvoja industrije, ki ji bo sledila prevlada električnih avtomobilov.

 

Proizvajalci električnih avtomobilov so zelo zanimiva in inovativna podjetja. Niso pa zaščitena pred tveganji. Pri investiranju je treba upoštevati oba dejavnika, torej pogumno investirati v podjetja, ki lahko dosegajo visoke stopnje rasti, a hkrati imeti čim bolj objektivno oceno situacije.

 

Alexandr Gutriea, Triglav Skladi

 

Komentar