Nov sev virusa obrača indekse

21.12.2020 ob 16:20

K rasti indeksov so po mnenju analitikov pripomogle predvsem novice glede poteka pogajanj o novih ukrepih za pomoč gospodarstvu in prebivalstvu v ZDA. Znotraj indeksa S&P 500 so dobro delovale predvsem delnice podjetij iz sektorja informacijske tehnologije, k čemur sta pripomogla predvsem delnici Microsofta in Appla. Slabše so delovale delnice naftnih podjetij in to kljub rasti cene surove nafte. Analitiki ugotavljajo tudi, da so bili trgovalni volumni v preteklem tednu nizki. V preteklem tednu smo tako vlagatelji poglobljeno spremljali pogovore o novih ukrepih za pomoč gospodarstvu in prebivalstvu. Analitiki pričakujejo, da bo potrjen paket vreden okoli 900 milijard dolarjev, vseboval pa naj bi 600 dolarjev za vsakega posameznika in nadomestila za brezposelnost.

 

Veliko pozornosti je bilo usmerjenje tudi v dogajanje v povezavi s cepivom za koronavirus. Tako je bilo v ZDA za uporabo odobreno že drugo cepivo, po cepivu, ki sta ga razvili podjetji Pfizer in BioNTech še cepivo družbe Moderna. To bi lahko zelo pozitivno vplivalo na količino cepiva, ki bo na voljo do konca leta. Kljub temu pa podatki iz ZDA kažejo, da število dnevno umrlih narašča, nov epicenter pa je postala gosto poseljena južna Kalifornija.

 

Mešano sliko kažejo tudi makroekonomski podatki. Tako se je prodaja na drobno v novembru znižala bistveno bolj od pričakovanj. Bolj od pričakovanj se je povečalo tudi število novo brezposelnih ZDA. Na drugi strani velja omeniti, da je število dlje časa brezposelnih padlo na najnižje nivoje od začetka pandemije. Boljše številke od pričakovanj kaže tudi industrijska proizvodnja. Solidni podatki prihajajo tudi iz nepremičninskega trga.

 

Delnice na evropskih trgih so v preteklem tednu prav tako beležile rast tečajev. K temu so poleg podatkov o začetku cepljenja pripomogli tudi PMI podatki, ki kažejo, da so razmere v najpomembnejših gospodarstvih Evrope boljše od pričakovanj.

 

Čez vikend je trge zamajala novica, da so v Veliki Britaniji in še nekaterih državah odkrili nov sev virusa covid-19. To je povzročilo skrbi glede hitrejšega širjenja virusa in morebitne neučinkovitosti cepiv, a strokovnjaki mirijo, da zaenkrat ni dovolj podatkov, da bi lahko potrdili karkoli takega ter, da ne gre za prvo mutacijo koronavirusa. Tudi na cepljenje naj ta mutacija ne bi imela bistvenih učinkov. S koronavirusom se je po poročanju medijev, okužil tudi predsednik Francije, Emanuel Macron.

 

Nemčija je zaradi rasti števila okužb sprejela strožje ukrepe za omejitev širjenja virusa. Strožje ukrepe za zajezitev širjenja virusa so sprejeli tudi v Veliki Britaniji in drugih državah. Še naprej se izmika tudi morebiten dogovor o prihodnjih odnosih med Veliko Britanijo in EU. Predsednica Evropske komisije, Ursula vod der Leyen, pa je napovedala, da bi se cepljene proti koronavirusu v EU lahko začelo 27. decembra, a ne v vseh državah hkrati.

 

V Sloveniji odmevajo napovedi nekaterih podjetij glede leta 2021. Tako v zavarovalni skupini Sava pričakujejo 685 milijonov evrov poslovnih prihodkov in vsaj 53 milijonov evrov čistega dobička. V Petrolu načrtujejo 3,5 milijarde evrov prihodkov od prodaje in 104,4 milijona evrov čistega dobička ter v Telekomu 653 milijonov evrov poslovnih prihodkov ter 30,8 milijona evrov čistega dobička. Proračun za leto 2021 predvideva 5,67 milijardno zadolžitev. V primeru te zadolžitve bi bil dolg Slovenije 36,62 milijarde evrov ali 75 odstotkov BDP. Delnice na Ljubljanski borzi beležijo rast tečajev.

 

Delnice na kitajskih borzah so v preteklem tednu beležile rast tečajev, kljub novim zaostritvam odnosov med ZDA in Kitajsko. Tako je odhajajoča administracija v ZDA na "črno listo" dodala še največje proizvajalca vezij na Kitajskem, Semiconductor Manufacturing International Corp. To podjetju onemogoča uporabo tehnoloških rešitev razvitih v ZDA. Kljub temu je povpraševanje po kitajskih delnicah ostalo močno. Pozitivno sliko še naprej kažejo tudi makroekonomski podatki. V novembru smo tako, v primerjavi z enakim obdobjem lani, močno rast beležili pri industrijski proizvodnji, investicijah v trajne dobrine in prodaji na drobno. 

 

 

IME INDEKSA

TEDENSKI PREMIK

S&P 500

         1,3%         

Dow Jones

0,4%

Stoxx 600

1,5%

Shanghai Composite Index

1,4%

SBI TOP

0,2%

Nafta

5,5%

 

Anže Šarabon
Vodja alternativnih naložb in osebni finančni svetovalec
Komentar