Kaj napovedujejo Bitcoinu v letu 2021?

22.12.2020 ob 8:45

Cena Bitcoina je leto 2020 začela pri okoli 7.000 dolarjih. Marca je dosegla najnižjo vrednost v letu 2020, ta je znašala slabih 5.000 dolarjev za Bitcoin. V času pisanja tega članka pa se cena giblje nad 19.000 dolarji. Samo v zadnjih dveh mesecih je cena Bitcoina zrasla za okoli 90 odstotkov.

 

Razlogov za rast cene v zadnjem času je več. Analitiki tako poudarjajo, da se prodajni pritisk na Bitcoin zmanjšuje. Če želimo z Bitcoinom trgovati, ga moramo najprej prenesti na eno od kripto borz, ki tako trgovanje omogočajo. Podatki portala Glassnode kažejo, da se je količnia Bitcoina na borzah v letu 2020 zmanjšala za okoli 18 odstotkov. To pomeni, da vlagatelji svoj Bitcoin raje hranijo izven borz, kar pomeni, da ga v kratkem ne nameravajo prodajati.

 

Naslednji razlog lahko iščemo v vedno večjem zanimanju institucionalnih investitorjev za to kriptovaluto. Tako je eden največjih upravljalcev premoženja na svetu Fidelity Investments, ki upravlja preko 3.000 milijard dolarjev, v letu 2020 začel postavljati prvi sklad, ki bo vlagal v Bitcoin. Predstavnik največjega upravljalca premoženja na svetu, BlackRock, pa je v nedavnem intervjuju za televizijsko mrežo CNBC izpostavil, da bi se del premoženja vlagateljev, vloženega v zlato, lahko preselil v Bitcoin. Podobno mnenje pa so v svojem zapisu v oktobru 2020 izpostavili tudi pri eni največjih bank na svetu JPMorgan. Po mnenju njihovih analitikov bi že manjša selitev premoženja vlagateljev iz zlata v Bitcoin lahko potrojila vrednost Bitcoina.

 

Tretji razlog analitiki vidijo v dejstvu, da se uporaba kriptovalut za plačevanje hitro širi. Tako je v letošnjem letu nakup in prodajo Bitcoina omogočil spletna gigant PayPal. Pred kratkim pa je v svet kriptovalut, preko ene od kriptovalut vezane na ameriški dolar, vstopila tudi Visa. Vlogo pri širjenju uporabe kriptovalut po svetu pa ima tudi slovenski projekt GoCrypto, ki omogoča plačevanje s kriptovalutami na vedno več lokacijah po svetu.

Zaradi vsega zgoraj navedenega, se velika večina avtoritet na področju cene kriptovalut strinja, da bo cena Bitcoina v prihodnosti še rasla. V nadaljevanju vam predstavljam nekaj njihovih optimističnih napovedi, ki segajo od 65.000 do vrtoglavih 318.000 dolarjev za Bitcoin.

 

Prvo napoved je dal milijarder Mike Novogratz, ki verjame, da bo cena Bitcoina v letu 2021 zrasla vse do 65.000 dolarjev. K temu bo po njegovem mnenju pripomoglo dejstvo, da je zaloga Bitcoinov navzgor omejena in da jih nikoli ne bo več kot 20 milijonov. Napoveduje, da se bo Bitcoin od trenutnih vrhov sicer odbil nazaj do cene 16.000 dolarjev, nato pa bo rasla do preko 60.000 dolarjev v decembru 2021.

 

Druga napoved pripada ustvarjalcu enega najpopularnejših modelov za napovedovanje gibanja cene Bitcoina, Stack-to-Flow (S2F). Ta model predvideva povpraševanje po Bitconu v prihodnosti, glede na njegovo relativno redkost. Glede na to, da se količina novo ustvarjenih Bitcoinov prepolovi v povprečju vsake 4 leta, to v teoriji pomeni višje cene v prihodnosti. Ta model napoveduje ceno okoli 100.000 dolarjev v decembru leta 2021.

 

Tretja napoved pripada enemu od Bloombergovih analitikov, ki na podlagi analize preteklih vzorcev gibanja Bitcoina verjame, da bi cena lahko narasla vse do 170.000 dolarjev v letu 2022. Optimistične napovedi prihajajo tudi s strani VIP uporabnikov borze Kraken. Kraken je med svojimi VIP uporabniki opravil anketo, v kateri je sodelovalo 350 uporabnikov. Ti napovedujejo ceno malenkost pod 37.000 dolarji do konca leta 2021. Najbolj optimistični med njimi pa napovedujejo ceno Bitcoina pri 250.000 dolarjih.

 

Najvišjo oceno med izbranimi pa je podal analitik banke Citibank iz ZDA, Tom Fitzpatrick. Napovedal je namreč da bo cena Bitcoina v letu 2021 dosegla kar 318.000 dolarjev. To napoved je osnoval na gibanju cen leta 2010 in 2011, saj pričakuje, da bomo v letu 2021 sledili podobnemu vzorcu. Hkrati je primerjal tudi gibanje cen zlata v sedemdesetih, ko je bil opuščen zlati standard, in cene Bitcoina. Vlogo pri njegovem videnju igra predvsem Centralna banka ZDA, ki za pomoč gospodarstvu v boju z gospodarskimi učinki ukrepov za zajezitev širjenja novega koronavirusa, na trg plasira ogromne količine denarja. Hkrati obrestne mere še naprej ostajajo na ničli ali celo pod njo. To, po njegovem mnenju, v ljudeh povzroča strah pred prihodom inflacije, kot zaščito pred tem pa bodo uporabili Bitcoin.

 

Kljub prevladujočemu optimizmu med vlagatelji in analitiki, pa previdnost ni odveč. Najbolj pesimistični v prej omenjeni anketi borze Kraken tako napovedujejo padec cene Bitcoina v letu 2021 na 1.500 dolarjev. Dejstvo ostaja, da je trg kriptovalut volatilen in predstavlja visoko tvegan naložbeni razred primeren le za vlagatelje, ki tako tveganje sprejemajo.

Anže Šarabon
Vodja alternativnih naložb in osebni finančni svetovalec
Komentar