December pester kot vsako leto, če ne še bolj

28.12.2020 ob 18:40

Trgovalni teden je bil zaradi praznikov krajši. Na eni strani so vlagatelji tako spremljali novice v povezavi s koronavirusom in cepivi, na drugi strani pa je bilo veliko pozornosti usmerjenje v dogovarjanje glede novih ukrepov za pomoč gospodarstvu in prebivalstvu v ZDA. Znotraj indeksa S&P 500 so najbolje delovale tehnološke delnice in delnice iz sektorja komunikacijskih storitev, slabše pa so se odrezale delnice podjetij iz sektorjev potrošnih dobrin in iz energetskega sektorja. Dobro se delovale tudi delnice manjših podjetij. V ponedeljek je trge presenetila novica, da so v Veliki Britaniji odkrili mutirano obliko koronavirusa, ki bi se lahko širila še hitreje. A po več sporočilih predstavnikov stroke, da naj nova oblika ne bi bila smrtonosnejša in da cepljenje napreduje dobro, je sledil obrat v pozitivno smer. Medtem so trge bodrile novice o napredku pogajanj glede novih ukrepov za pomoč gospodarstvu in prebivalstvu v ZDA. Trge je nato presenetil predsednik Trump, ki je sporočil, da se strinja s predlogi demokratov, ki so trdili, da bi morali posamezniki dobiti 2.000 dolarjev pomoči in ne le 600, kot je bilo to zapisano v predlogu. Trgi so ta zaplet sicer prenesli brez večjih pretresov, saj analitiki verjamejo, da bo predsednik ukrepe za pomoč le potrdil. Makroekonomski podatki sicer kažejo, da se je potrošnja v ZDA zmanjšala prvič po aprilu 2020, kar analitiki pripisujejo izteku nekaterih vrst pomoči prebivalstvu. Prav tako se je poslabšalo razpoloženje potrošnikov. Na drugi strani se število novo brezposelnih znižuje. Drugi makro ekonomski podatki še naprej kažejo mešano sliko.

 

Delniški trgi v Evropi so teden zaključili brez večjih premikov. Pomembna novica je, da sta EU in Velika Britanija sklenili dogovor o prihodnjih odnosih, kar preprečuje t.i. "trdi Brexit". A dogovor je prišel po zaprtju borz v EU v četrtek. V petek so bili borze zaradi praznikov zaprte. EU je odobrila cepivo podjetij Pfizer in BioNTech za uporabo. Kljub temu zaradi hitrega širjenja okužb države v EU sprejemajo dodatne zaostritve ukrepov za preprečevanje širjenja virusa, predvsem zato, da bi se izognile širjenju na praznovanjih novega leta. Podatki tako kažejo, da se je razpoloženje podjetnikov v Nemčiji v decembru sicer izboljšalo, a analitiki svarijo, da se to utegne, če se bodo ukrepi za zajezitev pandemije še stopnjevali, hitro spremeniti.

 

S cepljenjem so začeli tudi v Sloveniji in sicer najprej pri starostnikih in zaposlenih v domovih za starejše.

 

Delnice na kitajskih borzah so v preteklem tednu beležile manjši padec tečajev. Temu je botrovala predvsem ponovna zaostritev odnosov med Kitajsko in ZDA. Administracija v ZDA je tako objavila spisek podjetij, tako na Kitajskem kot v Rusiji, ki naj bi imela povezave z vojskama obeh držav, katerim je oteženo poslovanje z ZDA. Varuh konkurence na Kitajskem pa je začel preiskavo poslovanja podjetja Alibaba. Hkrati so predstavniki oblasti na Kitajskem povedali tudi, da so na pogovore poklicali predstavnike Ant Group, ki je povezana s podjetjem Alibaba. Pogovori naj bi potekali o prihodnosti finančne regulacije na Kitajskem.

 

 

IME INDEKSA

TEDENSKI PREMIK

S&P 500

         -0,2%         

Dow Jones

0,1%

Stoxx 600

0,0%

Shanghai Composite Index

-1,0%

SBI TOP

-0,1%

 

 
Anže Šarabon
Vodja alternativnih naložb in osebni finančni svetovalec
Komentar