Covid-19 je udaril kot strela z jasnega, vendar...

29.12.2020 ob 10:50

Bližamo se koncu leta 2020, o katerem se bo govorilo še dolgo. Začelo se je čisto običajno, svetovno gospodarstvo je bilo v ekspanziji, na delniškem trgu je že dolgo vztrajal bikovski trend, tako so cene svetovnih delniških indeksov dosegale nove in nove rekorde.

 

Konec februarja pa se je delniški trg že začel obračati v negativno smer, 23. marca pa dosegel dno, kar je najhitrejši medvedji trend v zgodovini, trajal je le 33 dni, od vrha je svetovni delniški indeks MSCI izgubil 35 odstotkov vrednosti, merjeno v evrih.

 

Kot strela z jasnega je udarila globalna pandemija covida-19, ki je praktično ohromila ves svet. Tega, kar se je zgodilo v nadaljevanju leta, ne najdemo v nobenem učbeniku. Na delniških trgih je bik dobesedno čez noč pregnal medveda, tako na trgu z izjemo nekaj kratkih obdobij zaznavamo rast cen delnic podjetij, svetovni delniški indeks MSCI pa je od dna v marcu zabeležil 48-odstotno rast.

 

Kljub pandemiji, kakršne ne pomni svet, je trg letos presegel vse napovedi analitikov, tudi tistih najbolj optimističnih, poleg tega pa postregel z letno donosnostjo 14-odstotkov, merjeno v ameriških dolarjih, ki je precej nad zgodovinskim povprečjem. To znaša okoli deset odstotkov. Za evrskega vlagatelja je zaradi padca dolarja rast znašala dobrih pet odstotkov.

 

Delnice se nisi "vedle" kot gospodarstvo

 

Kaj smo se leta 2020 še naučili? Delniški trg se je vedel neodvisno od ekonomskih oziroma gospodarskih razmer. Enostavno je na pandemijo in na vse hude posledice, povezane z njo, gledal kot na »enkratni dogodek«, namesto da bi upošteval vse makroekonomske kazalnike, ki so govorili o hudi svetovni recesiji. Ne moremo pa mimo dejstva, da imajo zelo veliko zaslug za veliki obrat k rasti svetovne centralne banke, ki je zelo hitro in z velikimi finančnimi spodbudami pomirila finančne vlagatelje. Ameriška centralna banka je znižala obrestne mere na nič odstotkov, konec marca je ameriški kongres potrdil stimulativni paket v vrednosti kar 2200 milijard dolarjev ter poslal denar neposredno v žep slehernega Američana, prav tako so pomoč dobila tudi podjetja. Ameriške predsedniške volitve ter zmaga Joeja Bidna niso pretirano zamajale trgov. To lahko pripišemo neverjetni objavi novice o iznajdbi izredno učinkovitega cepiva. Tudi ta preboj na medicinskem področju je nekaj fascinantnega in nas navdaja z optimizmom.

 

Ugotavljam tudi, da kapitalizem deluje in se zelo dobro prilagaja spremembam na trgu. Ko je prišla pandemija covida-19, so se podjetja zelo prilagodila razmeram, kar je pomenilo predvsem eno: čim bolj omejiti stike med ljudmi. Podjetja, vezana na elektronsko poslovanje, IT-podjetja, vezana na delo od doma, računalništvo v oblaku ... so ugotovila potrebe trga in se zelo hitro odzvala. Rast njihove prodaje, dobička in tržne kapitalizacije je dosegla nepredstavljive vrednosti. Mirno lahko rečemo, da so IT-podjetja veliki zmagovalec pandemije leta 2020. Ocenjujem, da se bo prevlada in trend rasti IT-podjetij nadaljeval tudi prihodnje leto.

 

Kaj lahko še pričakujemo prihodnje leto?

 

Sedanja slika je morda nekolika slabša zaradi zapiranja gospodarstev ob vseh razsežnostih drugega vala covida-19. Ocenjujem, da se bo stanje s precepljenostjo prebivalstva normaliziralo do pozne pomladi in v drugi polovici leta 2021 pričakujem ponovni zagon svetovnega gospodarstva. Temu bo pomagalo tudi odprtje vseh podpanog, ki so bile v obdobju epidemije zaprte oziroma so delovale v zelo omejenem obsegu. To so hoteli, restavracije, fitnesi, kinodvorane, trgovski centri.

 

 

Rezultati poslovanja podjetij še ne bodo blesteči, vendar bomo stopili na poti okrevanja svetovnega gospodarstva, ki lahko traja več let. Podlaga za to sta monetarna in fiskalna politika večine držav, ki ostajata spodbudni tudi še za leta naprej. Pričakujemo nadaljnjo slabitev moči dolarja ter po drugi strani krepitev evra in japonskega jena. To gre v prid ameriškim izvoznikom in trgom v razvoju ter po drugi strani v škodo evropskim in japonskim izvoznikom.

 

Največjo priložnost leta 2021 vidim na trgih v razvoju na čelu s Kitajsko, Južno Korejo in Tajvanom. Pandemija covida-19 je tam pod nadzorom, makroekonomski podatki so zelo dobri, geopolitična tveganja se zmanjšujejo. Ob dejstvu, da ima Kitajska ogromno potenciala na svojem velikem notranjem trgu, trg tudi glede vrednotenj ni predrag. Hkrati imajo omenjene države močna podjetja iz panoge IT, ki bodo ostala osrednje gonilo rasti.
Drznil si bom končati z mislijo: "Delniški trg bo leta 2021 rasel, ker dejansko izmed naložbenih razredov ni druge boljše alternative, kamor bi lahko investiral denar."

 

 

 

Mitja Baša, Triglav Skladi

Komentar