Leto 2020 je bilo pestro vse do konca

4.1.2021 ob 15:15

Na letnem nivoju je najbolje deloval tehnološki indeks Nasdaq, ki je zabeležil najboljše leto po letu 2009. V preteklem tednu so znotraj indeksa S&P 500 najbolje delovale delnice podjetij iz sektorja zdravstva in farmacije, dobro pa se delovale tudi delnice iz sektorja potrošnih dobrin. Slabše so delovale delnice iz energetskega sektorja, slabše pa so delovale tudi delnice velikih tehnoloških podjetij. Analitiki so opazili tudi, da je bil obseg trgovanja zaradi prazničnega vzdušja relativno nizek. Pozitivno je na trge vplivala novica, da je predsednik Trump podpisal zakon, ki podaljšuje ukrepe za pomoč gospodarstvu in prebivalstvu v ZDA. Tako so prvi prebivalci ZDA že dobili 600 dolarjev na svoje račune. Predsednik Trump je s podpisom zakona odlašal, saj je menil, da je ta znesek prenizek, hkrati pa je želel, da bi zakonodaja vključevala tudi nova pravila glede podjetij, ki upravljajo s socialnimi omrežji. Kasneje so v spodnjem domu sprejeli predlog, ki bi izplačila posameznikom dvignili na 2.000 dolarjev, a jih senat ni potrdil.

 

Pozornost vlagateljev je bila posvečena tudi dogajanju okoli cepiva za koronavirus. Veliki Britanija je postala prva država na svetu, ki je odobrila cepljenje tudi s cepivom podjetja AstraZeneca. Temu bi utegnile slediti tudi druge države. Na drugi strani pa distribucija že odobrenih cepiv v ZDA napreduje počasneje od pričakovanj. Rast novih primerov se je sicer v ZDA v preteklem tednu umirila, a analitiki svarijo pred ponovno rastjo zaradi druženj med prazniki. Makroekonomskih podatkov je bilo v preteklem tednu malo. Število novo brezposelnih je padlo na najnižjo raven v zadnjem času, podatki iz nepremičninskega trga pa kažejo na hitro rast cen nepremičnin.

 

Delniški trgi v Evropi so v preteklem tednu beležili rast tečajev, k čemur je po mnenju analitikov pripomogel dogovor o prihodnjih odnosih med EU in Veliko Britanijo in ukrepi za pomoč gospodarstvu in prebivalstvu v ZDA. Velika Britanija je 31. decembra uradno zapustila EU. V Veliki Britaniji so medtem podaljšali stroge ukrepe za zajezitev širjenja koronavirusa, saj se tam hitro širi nov sev tega virusa. Na drugi strani pa napreduje tudi distribucija cepiva. Kitajska in EU pa sta se po sedmih letih dogovarjanja končno dogovorili za sporazum o investicijah. Ta sporazum naj bi bistveno olajšal prehod kapitala med EU in Kitajsko. Po mnenju predstavnikov EU se bo dogovor začel uporabljati leta 2022.

 

Skupščina Petrola je v preteklem tednu naredila določene spremembe v nadzornem svetu, delničarji pa se niso odločili za tožbo proti nekdanji upravi. NLB je zaključila prevzem srbske Komercijalne banke.

 

Delnice na kitajskih borzah so v preteklem tednu beležile rast tečajev. K temu so po mnenju analitikov pripomogla pričakovanja, da bo rast leta 2021 močnejša kot leta 2020. V minulem tednu ni bilo pomembnejših makroekonomskih objav, nadaljuje pa se pritisk regulatornih organov na Ant Group, finančno-tehnološko podjetje, ki je povezano s spletnim gigantom Alibaba.

 

 

IME INDEKSA

TEDENSKI PREMIK

S&P 500

         1,4%         

Dow Jones

1,3%

Stoxx 600

0,8%

Shanghai Composite Index

2,3%

SBI TOP

0,7%

Nafta

0,4%

Anže Šarabon
Vodja alternativnih naložb in osebni finančni svetovalec
Komentar