Napad na Bitcoin in demokracijo v ZDA

11.1.2021 ob 16:45

Delnice manjših podjetij so delovale bolje kot delnice manjših. Znotraj indeksa S&P 500 so dobro delovale predvsem delnice energetskih podjetij, ki jim je pomagala novica, da bo Savdska Arabija svojo proizvodnjo zmanjšala za milijon sodčkov na dan. Dobro so delovale tudi delnice podjetij iz finančnega sektorja. Slabše so delovale delnice manjših nepremičninskih podjetij. Po mnenju analitikov so za rast v preteklem tednu poskrbela predvsem pričakovanja vlagateljev, da potem, ko so demokrati poleg spodnjega doma in položaja predsednika ZDA, osvojili tudi spodnji dom, da sledi še več ukrepov za pomoč gospodarstvu in prebivalstvu. V sredo je trge za kratek čas pretresla novica o vdoru množice v Kapitol v ZDA. Zaradi komentarjev, ki jih je ob tem dogodku objavil predsednik Trump, vedno več demokratov in republikancev zahteva njegov odstop ali ustavno obtožbo, s katero bi mu lahko prepovedali opravljanje funkcije v prihodnje. Svoje so dodala tudi pričakovanja nekaterih vlagateljev, da bosta Kitajska giganta Alibaba in Tencent prenehala kotirati na borzi v New Yorku.

 

Makroekonomski podatki še naprej kažejo mešano sliko. Tako podatki kažejo, da je industrijska proizvodnja v ZDA v decembru rastla najhitreje po avgustu leta 2018. Tudi storitveni sektor je beležil rast. Na drugi strani pa je število novo zaposlenih oseb v ZDA padlo prvič od aprila.

 

Delnice na evropskih trgih so prav tako beležile rast tečajev. K temu so po mnenju analitikov prav tako pripomogle novice glede verjetnosti novih ukrepov za pomoč gospodarstvu v ZDA. Oblasti v Veliki Britaniji so napovedale že tretje zaprtje javnega življenja in gospodarstva v državi, zaradi hitrega širjenja koronavirusa. Omejitve javnega življenja so bile podaljšane tudi v Nemčiji in Franciji. Evropska agencija za zdravila je medtem odobrila že tretje cepivo proti koronavirusu. Tokrat cepivo podjetja Moderna. Makroekonomski podatki kažejo, da je nemško gospodarstvo v novembru beležilo rast proizvodnje. Italijanska vlada je napovedala, da pričakuje preko 200 milijard evrov sredstev iz EU za pomoč pri okrevanju po pandemiji. 

 

Sloveniji se je v preteklem tednu prvič v zgodovini uspelo zadolžiti po negativni obrestni meri. Največja banka v Sloveniji, NLB d.d., je napovedala uvedbo ležarin za fizične osebe na stanja višja od 250.000 evrov. Delnice na Ljubljanski borzi so beležile močno rast tečajev.

 

Delnice na kitajskih borzah so prav tako beležile rast tečajev, a je rast zavirala napovedana odstranitev kitajskih gigantov Alibaba in Tencent iz borze v New Yorku. Analitiki napovedujejo, da bo kitajsko gospodarstvo v letu 2021 beležilo rast med 8 in 9 odstotki. Za leto 2020 analitiki pričakujejo, da je Kitajska rasla med 5,5 in 6 odstotki. Analitiki pričakujejo tudi, da po hitrem okrevanju sledi obdobje, ko bo Kitajska več pozornosti namenjala finančni stabilnosti, kot pa stimuliranju gospodarstva. Makroekonomski podatki kažejo, da kitajsko gospodarstvo še naprej beleži rast, a se le ta upočasnjuje.

 

IME INDEKSA

TEDENSKI PREMIK

S&P 500

         1,6%         

Dow Jones

1,8%

Stoxx 600

3,0%

Shanghai Composite Index

2,8%

SBI TOP

4,2%

Nafta

8,5%

Anže Šarabon
Vodja alternativnih naložb in osebni finančni svetovalec
Komentar