Kako je kripto svet zaprl usta dvomljivcem

12.1.2021 ob 9:50 Priložnost

 

Uspelo nam je! Po 3. letih laži svetovnih in domačih politikov, centralnih bank ter bankirjev svetovnega kova (Jamie Daimon), da kriptovalute nikoli ne bodo uspele, se je izkazalo, da je bil kripto razred daleč najbolj donosna investicija. Samo v letu 2020 se je tržna kapitalizacija kripto sveta povečala za 500% in sicer iz 215 milijard dolarjev na bilijon dolarjev.

 

V zadnjih treh letih so bili glavni razlogi za pad vrednosti Bitcoina slabe novice (politiki, bankirji) in svetovni delniški trgi. Treba je namreč razumeti, da ima kripto svet svoje zakonitosti, ki se dotikajo tudi ostalih finančnih trgov. Prvi zakon je, kamor gre Bitcoin, ostale kriptovalute sledijo. Torej altcoini (kriptovalute, ki niso bitcoin) ne bodo nadaljevali bikovskega trenda, če Bitcoin prične z močnim padom, oziroma preide v medvedji trend. Drugi zakon je, da Bitcoin ni digitalno zlato. Vse primerjave Bitcoina z zlatom so ničvredne, ker Bitcoin spada v razred rizičnih sredstev, kot so delnice. Večja bo vključenost institucionalnih vlagateljev v kripto svet, večja bo korelacija med delnicami in Bitcoinom. Tretja zakonitost je kvartalna menjava bikovskega in medvedjega trenda na dnevnem časovnem intervalu enega leta.

 

Korelacija

 

Korelacija med SP 500 in Bitcoinom je bila 2.10.2020 0,5. (1 popolna vzajemnost premika delniškega trga in bitcoina, 0- nepovezano, -1 nasprotni premik)

 

 

Korelacija med delniškimi trgi in Bitcoinom je pomembna, saj trenutne politike centralnih bank (kvantitavno rahljanje oziroma sproščanje (šibek dolar), nizke obrestne mere in neobstoječa inflacija), pozitivno vplivajo na delniške trge in s tem posledično tudi na Bitcoin. V primeru, da bomo priča daljši konsolidaciji oziroma kratkemu padu na delniških trgih (rast VIXa), bomo pri Bitcoinu opazili prav tako močnejšo korekcijo, ali celo medvedji trend na dnevnem časovnem intervalu.

 

Trenutno stanje na tedenskem grafu in 4-urnem grafu

 

1.) Tedenski graf

 

 

2.) Graf na 4-urnem časovnem intervalu

 

 

Po pregledu tedenskega in 4-urnega grafa vidimo, da smo trenutno v močnem pozitivnem trendu. Če bomo v naslednjem tednu priča 10% padu vrednosti Bitcoina in s tem posledično tudi vseh altcoinov, bo to pravzaprav zdrava korekcija. V primeru, da prebijemo vrednost 34.800 tisoč dolarjev, je treba biti izredno pazljiv, saj bo to že prvi korak k močnejši konsolidaciji Bitcoina ali celo začetku medvedjega trenda.

 

Pri altcoinih je treba biti pozoren na gibanje Bitcoina (34.800 dolarjev) in še na graf tako imenovanega "kralja altcoinov" Litecoina. Padec pod 148 dolarjev (rumeni črti na tedenskem grafu) bi nas pripeljal še korak bližje tako imenovani "kriptozimi".

 

1.) Tedenski graf Litecoina

 

 

Razpoloženje kripto sveta

 

Trenutno je v kripto svetu občutiti manijo, saj dejansko raste vse od Bitcoina do tako imenovanih "shitcoinov" (altcoin katerega koda je ničvredna), zato se mi zdi na mestu, da podam opozorilo na kripto zimo (altcoini- Litecoin pod 145 dolarjev) in dnevni medvedji trend pri Bitcoinu. Spodaj sta narisana scenarija, na katera je treba biti pozoren v naslednjih tednih. Manijo dodatno spodbujajo tudi mediji in banke z izredno visokimi ocenami rasti Bitcoina. Prav zaradi omenjenih novic (JP Morgan Chase) je treba biti v januarju izredno pazljiv, saj so podane ocene pogostokrat namenjene zavajanju javnosti, saj želi pri množicah zbuditi občutek FOMO (Fear of missing out). Treba je vedeti, da se je Bitcoin non-stop dvigoval zadnje 3 mesece in dosegel 400% rast. Omenjeno rast Bitcoina in kripto sveta bodo v letu 2021 ponovno poskušali zaustaviti centralni bankirji in politiki. Predvsem bodo na udaru tako imenovani "Stablecoini" (USDT, USDC itd.) oziroma njihova izdaja s strani podjetij in kriptovalute, ki so namenjene zaščiti privatnosti (DASH, Zcash, Monero).

 

 

Vzhajajoče zvezde

 

Ko se bo enkrat zaključila kripto zima in Bitcoinov medvedji trend oziroma zaključila dolgotrajnejša konsolidacija kriptosveta, takrat bomo ponovno doživeli močan razcvet dveh sektorjev, poleg Bitcoina in Etheriuma seveda. To sta sektorja DeFi altcoinov in NFT altcoinov, katerih kode so vzpostavljene na Etherium platformi. DeFi pomeni "decentralized finance" in uporabniku omogoča, da si izposoja oziroma posoja kriptovalute na podlagi napisanih protokolov, kjer je izključen posrednik (banke). Spodaj je slika trenutnih obrestnih mer, ki jih dobi posojilodajalec za določeno kriptovaluto. Kriptovaluta DAI, ki je stablecoin in velja da je 1 DAI=1 dolar, se trenutno giblje obrestna mera med 0-30 %, kar je precej več, kot danes ponujajo banke, kjer so obrestne mere okoli 1% . Problem DeFi aplikacij in s tem njihovih kovancev je, da občasno hekerji vdrejo v protokole in tako ukradejo sredstva. Ko se to zgodi, vrednost kovanca pripadajoči DeFi aplikaciji močno pade. Zato menim, da bodo DeFi aplikacije samo pridobivale na vrednosti, saj bodo s potekom časa vedno bolj varne za uporabnike.

 

NFT (non-fungible token ) altcoini, so kriptografski kovanci, ki predstavljajo nekaj unikatnega. NFT kovance se uporablja za kreacije potrjenih digitalnih sredstev, kot so digitalna umetnost, digitalne zbirke, virtualna sredstva in digitalne in-game sredstva, ki se jih pridobi med igranjem računalniških iger. Kar je treba vedeti, da se je v letu 2020 zgodila eksplozija prodaje NFT kovancev, ki dejansko predstavljajo novo digitalno ekonomijo. V decembru 2020, ko so bile zaprte galerije in muzeji zaradi koronavirusa, je trgovalni volumen NFT kovancev dosegel zgodovinski vrh pri prodaji digitalne umetnosti in sicer pri 8,2 milijona dolarjev. Največ nakupov NFT kovancev se je zgodilo z uporabo kriptovalute Ether. S ponovnim vzponom računalniških in konzolnih iger bomo prav tako priča vzponu prodaje in-game sredstev na različnih NFT trgih (NFT trgi- Opensea, Rarible, MakersPlace itd.)

 

Rok Petročnik, zunanji svetovalec

Komentar