Več novih okužb, več padcev na borzah

18.1.2021 ob 16:40

Znotraj indeksa S&P 500 so dobro delovale predvsem delnice podjetij iz energetskega sektorja. Slabše so delovale delnice iz sektorja komunikacijskih storitev. K temu sta pripomogli predvsem delnici Twitterja in Facebooka. Slabo so delovale tudi delnice podjetij iz sektorja informacijske tehnologije. Delnice manjših podjetij so delovale bolje od delnic velikih, delnice uveljavljenih pa so delovale bolje od delnic hitro rastočih podjetij. Pozornost vlagateljev je bila v preteklem tednu usmerjena proti političnemu dogajanju. Tako smo na eni strani lahko spremljali zgodovinski drugi poskus ustavne obtožbe predsednika Trumpa in zaostrovanje varnostnih razmer v prestolnici ZDA pred inavguracijo Joea Bidena na mesto predsednika ZDA. Biden je že napovedal kar 1.900 milijard težak paket za pomoč gospodarstvu in prebivalstvu, a njegova hitra implementacija je zaradi morebitnega nasprotovanja republikancev vprašljiva. Vlagatelji v ZDA spremljajo tudi začetek obdobja četrtletnih poročil. Analitiki pričakujejo, da so zaslužki podjetij v letu 2020 v povprečju padli za okoli 13 odstotkov. Makroekonomski podatki kažejo padec v trgovini na drobno, ki je negativno presenetil vlagatelje, hkrati pa se je število brezposelnih v ZDA zvišalo na nivoje, ki smo jim bili nazadnje priča avgusta 2020. Na drugi strani pa je industrijska proizvodnja rasla precej hitreje od pričakovanj. Predsednik centralne banke v ZD pa je napovedal, da ne bodo dvigovali obrestnih mer dokler inflacija ne bo za nekaj časa presegla meje 2 odstotkov.

 

Delnice na evropskih borzah so v preteklem tednu beležile padce tečajev, k čemur je pripomoglo ponovno povečanje števila okuženih s koronavirusom. Tako je več držav v Evropi napovedalo podaljšanje in zaostrovanje ukrepov za omejitev širjenja koronavirusa. Pestro pa je bilo tudi na evropskem političnem parketu. Tako je vlada v Italiji izgubila parlamentarno večino, zaradi napak pri obravnavi otroških dodatkov pa je odstopila tudi vlada na Nizozemskem. Makroekonomski podatki iz Nemčije nam dajejo razlog za nekaj optimizma, saj se je nemško gospodarstvo v letu 2020 skrčilo manj od pričakovanj. K temu so po mnenju analitikov pripomogli predvsem močni in pravočasni ukrepi za spodbujanje gospodarstva.

 

V Sloveniji vlada napoveduje podaljšanje ukrepov za pomoč gospodarstvu. Luka Koper je objavila 8 odstotkov nižje prihodke za lansko leto. Izpostaviti velja, da so delnice na Ljubljanski borzi, za razliko od mednarodnih borz, beležile rast tečajev.

 

Delnice na kitajskih borzah so prav tako beležile padec tečajev. Administracija v ZDA je na seznam podjetij, ki naj bi imela povezave s kitajsko vojsko, dodala še 44 podjetij. Na tem seznamu, kljub pričakovanju nekaterih analitikov, še ni tehnoloških gigantov Alibabe in Tencenta, se pa je na tem seznamu nepričakovano znašel Xiaomi. Delnice tega podjetja so močno padle. Bolje so delovale delnice kitajskih bank. Analitike skrbi tudi dejstvo, da se je na Kitajskem pojavilo več območij, kjer se je ponovno pojavil koronavirus. Izkazalo se je tudi, da je cepivo, ki so ga razvili na Kitajskem, manj učinkovito od pričakovanj. Makroekonomski podatki pa kažejo, da izvoz na Kitajskem raste hitreje od pričakovanj.

 

IME INDEKSA

TEDENSKI PREMIK

S&P 500

         -1,5%         

Dow Jones

-0,9%

Stoxx 600

-0,8%

Shanghai Composite Index

-0,6%

SBI TOP

1,5%

Nafta

-0,2%

 

Anže Šarabon
Vodja alternativnih naložb in osebni finančni svetovalec
Komentar