Nova oblast v ZDA daje upanje vlagateljem

25.1.2021 ob 19:15

Dobro so delovale predvsem delnice iz sektorja komunikacijskih storitev. K temu so pripomogle predvsem delnice Netflixa. Slabše so delovale delnice iz energetskega sektorja, čemur je botrovalo dejstvo, da so se zaloge v ZDA povečale bolj od pričakovanj. Podatki kažejo tudi, da je bil obseg trgovanja za to obdobje relativno visok, kar po mnenju analitikov kaže, da lahko velik del trgovanja pripišemo posameznikom. Rast trgov v preteklem tednu je spodbudilo pričakovanje investitorjev, da bo nova administracija v ZDA pripravila nove ukrepe za stimuliranje gospodarstva in pomoč prebivalstvu. Temu se je pridružila tudi kandidatka za finančno ministrico, Janet Yellen, ki je na zaslišanju v Senatu povedala, da je sedaj čas za odločno ukrepanje v smeri pomoči gospodarstvu v spopadanju z ukrepi za omejitev širjenja koronavirusa in visoko brezposelnostjo. Hkrati je prišla v javnost tudi izjava, da bo nova administracija dala prednost podpiranju gospodarstva in ne dvigovanju davkov. Ponovili so tudi namero, da bi prvih 100 dni nove administracije v povprečju vsak dan cepili milijon ljudi. Nova administracija pa je sprejela tudi odločitev, da se bodo ZDA ponovno pridružile Svetovni zdravstveni organizaciji. Podatki sicer kažejo, da se število novo okuženih v ZDA umirja, število dnevno umrlih pa je v preteklem tednu doseglo rekordne vrednosti. Makroekonomski podatki kažejo, da je gospodarska aktivnost tako v proizvodnem, kot v storitvenem sektorju presegla pričakovanja. Dobro gre tudi nepremičninskemu sektorju.

 

Delnice na evropskih borzah so beležile manjšo rast kot tiste v ZDA. K temu so pripomogli predvsem strahovi glede ponovnega širjenja koronavirusa v Evropi. Tako države po Evropi podaljšujejo veljavnost ukrepov za zajezitev širjenja virusa. V Nemčiji so ukrepe podaljšali do 14. februarja, na Nizozemskem pa so prvič po 2. svetovni vojni uvedli policijsko uro. Podaljšanje ukrepov so napovedali tudi na Irskem. V Italiji se kljub izglasovanju zaupnice trenutnemu premierju nadaljuje negotova politična situacija, je pa Italiji uspelo pridobiti 32 milijard evrov pomoči s strani EU. Makroekonomski podatki kažejo, da se je gospodarska aktivnost v EU krčila hitreje od pričakovanj, predvsem v storitvenem sektorju. Proizvodnja je zabeležila rast že 7. zaporedni mesec.

 

Delnice na Kitajskem so prav tako beležile rast tečajev. K temu so na eni strani pripomogli dobri makroekonomski podatki, na drugi pa pričakovanje otoplitve odnosov med Kitajsko in ZDA pod novo administracijo. Tako so tri velika telekomunikacijska podjetja dala pritožbo na sklep, da bodo njihove delnice umaknjene iz trgovanja na borzah v ZDA. Širjenje koronavirusa na Kitajskem je oblasti sicer prisililo, da so ponovno uvedle omejitvene ukrepe v eni od provinc, a delež okuženih v primerjavi z ostalimi državami ostaja nizek. Podatki kažejo, da je kitajsko gospodarstvo kljub pandemiji v letu 2020 beležilo 2,3-odstotno rast. Dobro gre predvsem sektorju industrijske proizvodnje, kar pri nekaterih analitikih povzroča skrbi, da bi lahko oblasti prehitro začele umikati stimulativne ukrepe, a oblasti zaenkrat napovedujejo, da večjih posegov v sproščeno monetarno politiko ne bo.

 

 

IME INDEKSA

TEDENSKI PREMIK

S&P 500

        1,9%         

Dow Jones

0,6%

Stoxx 600

0,0%

Shanghai Composite Index

1,1%

SBI TOP

0,2%

Nafta

-0,4%

Anže Šarabon
Vodja alternativnih naložb in osebni finančni svetovalec
Komentar