Velike igre malih vlagateljev

1.2.2021 ob 13:30

V petek zjutraj smo bili priča močni porasti vrednosti Bitcoina in sicer se je kriptovaluta v roku ene ure dvignila za 6.000 dolarjev. Razlog za to leži v opisu uvodne strani Twiterja Elona Muska, ki je v njej dodal simbol in besedo "#bitcoin".

Dejanje g. Muska je treba razumeti v širšem kontekstu in sicer v kontekstu prezira do trgovalcev na kratko. V preteklosti je bila delnica Tesle ena najbolj "shortanih" delnic na Wall Streetu. Samo v letu 2020 so trgovalci, ki so prodajali delnico Tesle na kratko, izgubili 40 milijard dolarjev. Pred spremembo Twitterja je v začetku preteklega tedna potekala bitka med institucionalnimi vlagatelji (trgovalci na kratko) in malimi vlagatelji, ki so pospešeno kupovali delnici podjetij AMC (AMC Entertainment Holdings) in GMC (GameStop). Razlog za pospešeno kupovanje omenjenih delnic je bil v tem, da so jih institucionalni vlagatelji prodajali na kratko, medtem, ko so mali vlagatelji s skupno akcijo (namen "short squeeze"), ki so jo koordinirali preko platforme Reddit, začeli dvigovati cene delnic in s tem prizadejali velikanske izgube velikim vlagateljem. Delnici sta se do srede prejšnjega tedna dvignili za 300% in 400%. Seveda so institucionalni vlagatelji, navkljub vsem prednostim, igro dodatno priredili sebi v prid in malim vlagateljem prepovedali kupovati delnici GMC in AMC. To so naredili tako, da so v njihovih platformah (Robinhood, Charles Schwab, TD Ameritrade, E-Trade), izključili gumb za nakupovanje delnic GMC in AMC, istočasno pa so sami nadaljevali s trgovanjem. To je bil zelo lep pokazatelj, kako je trgovanje s finančnimi instrumenti prirejeno v prid velikih igralcev. Saga se je umirila proti koncu tedna na delniških trgih, vendar se je pričela na kripto trgu, z Elonom Muskom.

Po naglem dvigu iz 32.000 dolarjev je Bitcoin dosegel mejo 38.500 tisoč dolarjev, vendar je nato naglo padel na nivo 34.000 dolarjev. Rad bi opozoril, da je omenjeni premik cene ponovno spravil ogromno malih vlagateljev v nezavidljiv položaj, saj so mnogi pomislili, da se je bikovski trend ponovno pričel, istočasno pa uničil mnogo trgovalcev na kratko. Vendar je ta premik sedaj zelo dobro zarisal meje, od kje institucionalni vlagatelji in minerji Bitcoina potiskajo ceno nižje. To je meja 38.500 tisoč dolarjev. Pri tej meji vidimo izredno povišan volumen, kar predvsem izdaja velike vlagatelje. Do podobne ugotovitve so prišli pri podjetju The Block, kjer je njihova raziskava zadnjega CFTC finančnega poročila (finančno poročilo o pozicijah institucionalnih in malih vlagateljev) pokazala, da je trenutno 1 milijarda dolarjev institucionalnega denarja v short poziciji Bitcoina od začetka oktobra. Dejansko določeni vlagatelji želijo ponoviti scenarij "short squeeza delnic AMC in GMC" na Bitcoinu. Bikovski trend se bo nadaljeval, če ponovno prebijemo in tudi zadržimo mejo 38 tisoč dolarjev. To nakazujeta svetlo modra in rumena črta. Prav tako vidimo vijolični scenarij, kjer bi se cena samo dotaknila meje 38-38.500 dolarjev in nato ponovno padla pod 33.000 dolarjev. V takem primeru bi po vsej verjetnosti ponovno testirali nivo 30-29 tisoč dolarjev in ob preboju nivoja padli na 25 tisoč dolarjev.

 

Rok Petročnik, zunanji svetovalec

Komentar