Rekordi, padci in naval na delnice

2.2.2021 ob 10:45

Delniški indeksi, ki jih sestavljajo delnice večjih podjetij, so praviloma delovali bolje kot delniški indeksi, ki jih sestavljajo delnice manjših. V sredo je indeks S&P 500 beležil najslabši dan po oktobru 2020. Obseg trgovanja v preteklem tednu je bil nadpovprečen, rekord pa je bil dosežen v sredo, ko je bilo prodanih in kupljenih preko 23 milijard delnic. Povprečje tega leta je okoli 14 milijard delnic dnevno. K temu so največ pripomogli individualni investitorji, ki so se organizirali na spletnem portal Reddit. Za svoje tarče so si izbrali delnice, ki so bile izpostavljene velikemu interesu vlagateljev s kratkimi pozicijami. Kratke pozicije so pozicije, ki stavijo na padec vrednosti delnice v prihodnosti. Pri takem načinu trgovanja si investitorji izposodijo delnice, ki jih nato prodajo v upanju, da bodo to isto delnico v prihodnosti, ko bodo morali izposojeno delnico vrniti, lahko kupili po nižji ceni. Če cena izbrane delnice v vmesnem času zraste, to vlagatelje na kratko prisili, da delnice kupijo nazaj po še višji ceni, kar dodatno dvigne ceno te delnice. To se je v preteklem tednu zgodilo z delnicami GameStop, AMC Entarteiment holdings in še nekaterimi. Po mnenju analitikov je ravno to pripomoglo k padcu cen ostalih delnic, saj so bili vlagatelji, ki so bili na to delnico izpostavljeni s kratkimi pozicijami večinoma veliki hedge skladi. Ti so bili, zaradi izgub, ki so jih pridelali na teh delnicah, prisiljeni prodajati druge delnice, za kritje teh izgub. Manj pozornosti, kot ponavad,i je ob tem dogajanju poželo dogajanje okoli centralne banke v ZDA. Predsednik FED je povedal, da se je okrevanje gospodarstva v ZDA v zadnjem kvartalu leta 2020 precej upočasnilo. Rast BDP je dosegla 4 odstotke.

 

Delnice na evropskih borzah so prav tako beležile padec tečajev. K temu so poleg dogajanja v ZDA pripomogle še zamude pri razdeljevanju cepiva v državah EU. Evropska komisija je tako napovedala, da bo posamičnim državam omogočila, da v kolikor še niso dobile toliko cepiva kot jim pripada, lahko preprečijo izvoz cepiva v druge države. Oblasti v Nemčiji, Španiji in Franciji so tako že napovedale, da bodo upočasnile hitrost cepljena populacije. Dobava cepiv naj bi se, po mnenju analitikov, normalizirala v drugem kvartalu leta 2021. Vlade širom EU so napovedale tudi ponovno zaostritev ukrepov za omejitev širjenja koronavirusa. Zaostrili se bodo tudi pogoji za prestop meje nekaterih evropskih držav. V zadnjem kvartalu leta 2020 so evropska gospodarstva beležila rahlo rast gospodarske aktivnosti. V Italiji pa se nadaljuje politična kriza.

 

Sloveniji je uspelo izdati za 500 milijonov evrov 60-letnih obveznic. Skupina Krka je v letu 2020 ustvarila rekordnih 1,53 milijarde evrov prihodkov od prodaje, kar je tri odstotke več kot leto prej. Čisti dobiček se je zvišal za 17 odstotkov in je po predhodnih nerevidiranih izkazih dosegel 286,6 milijona evrov. To je najvišji čisti dobiček doslej. Novartis pa je lani povečal prihodke in dobiček, za naložbe v Sloveniji pa je namenil 204 milijone evrov. Delnice na Ljubljanski borzi so v preteklem tednu beležile rast tečajev.

 

Padec vrednosti so v preteklem tednu beležile tudi delnice na kitajskih borzah. K tem je pripomogla tudi centralna banka na Kitajskem, ki je iz gospodarstva umaknila okoli 12 milijard dolarjev likvidnosti. To so opravičevali s tem, da morajo preprečevati ustvarjanje borznih mehurčkov. Cene nepremičnin, po podatkih kitajskega statističnega urada, so na Kitajskem rastle že 33. zaporedni mesec. Oblasti so tako že napovedale določene ukrepe za prepračevanje napihovanja mehurčkov na trgu nepremičnin. Podatki kažejo tudi, da so se zaslužki industrijskih podjetij na Kitajskem povečali za okoli 20 odstotkov, v obdobju enega leta pa so se povečali za okoli 4 odstotke. Na Kitajskem v tem tednu poteka praznovanje lunarnega novega leta, ki bo zaradi ukrepov za zajezitev pandemije omejeno, a manj kot lani. 

 

Naglo spreminjanje tečajev v preteklem tednu nas ponovno opominja, da je za dolgoročne vlagatelje pomembno, da na novice ne reagiramo prehitro. 

 

IME INDEKSA

TEDENSKI PREMIK

S&P 500

         -3,3%         

Dow Jones

-3,3%

Stoxx 600

  -3,11%

Shanghai Composite Index

-3,4%

SBI TOP

0,4%

Nafta

-0,2%

Anže Šarabon
Vodja alternativnih naložb in osebni finančni svetovalec
Komentar