Ko mali GameStop zasenči "blue-chipe"

3.2.2021 ob 13:40

Na tedenski ravni je indeks S&P500 izgubil dobra 2 odstotka vrednosti. To je po lanskem oktobru največji tedenski padec tega indeksa. Čeprav po eni strani že vidimo luč na koncu tunela (kar se tiče cepljenja proti koronavirusu), pa so vseeno v ospredju informacije glede zamud pri dobavi cepiv, novih sevov virusa; to posledično zmanjša optimizem glede celotnega odpiranja gospodarstva v letu 2021. Po drugi strani je trg preplavljen s poceni denarjem in že manjša korekcija na trgu sproži generiranje novih nakupnih naročil, kar pomeni, da večjih popravkov ne gre pričakovati. V tem tednu (upajmo) bodo v ospredju spet četrtletni rezultati največjih ameriških podjetij, kot so Amazon, Google, Pfizer in druga. V preteklem tednu so bili namreč objavljeni rezultati spregledani. Do tega tedna je nekaj manj kot 200 podjetij iz indeksa S&P500 objavilo četrtletne rezultate. Slika gospodarstva ni tako slaba, kot je videti na prvi pogled. Napovedi, ki zadevajo prihodke, so bile v povprečju presežene za slabe štiri odstotke, pri dobičku pa za skoraj 20 odstotkov. Zlasti pri preseganju napovedi o dobičku velja izpostaviti trenutno dva sektorja: informacijsko tehnologijo in sektor surovin.

 

Celotna pozornost javnosti (ne samo finančne) je bila v preteklem tednu usmerjena na "dvoboj" med velikimi igralci na kapitalskih trgih – v tem primeru hedge skladi – in malimi "forumaši" na drugi strani. V ospredju je bila za kapitalski trg popolnoma nepomembna delnica podjetja GameStop, kjer so veliki igralci stavili na padec vrednosti zaradi predhodne visoke rasti. Mali vlagatelji so se organizirali preko socialnih omrežij in z množičnimi nakupi sprožili rast cene delnice. S tem so velike igralce prisilili po eni strani v izgubo, po drugi strani pa v dodatne nakupe teh delnic – s čimer so pokrivali svoje kratke pozicije. Zaradi suma tržnih manipulacij in prevelikih izpostavljenosti so posamezni internetni borzni posredniki omejili trgovanje s temi delnicami, s čimer so vlagatelje "zaklenili" v poziciji in si nakopali nemalo slabe volje svojih strank kakor tudi odškodninskih tožb. Cena delnice podjetja GameStop bo verjetno po določenem času spet pristala tam, kjer je že bila na začetku letošnjega leta.

 

Zanimive pa bodo pravne posledice tega dogodka. Vprašanje je, ali bo ta situacija povod za nadaljnjo regulacijo kapitalskih trgov. Ameriški nadzornik že preučuje situacijo, saj je bilo vrednostno trgovanje "na kratko" z omenjeno delnico takoj za delnicama podjetij Tesla in Apple. To pomeni, da je bilo izdanih bistveno več izvedenih finančnih instrumentov na to delnico, kot znaša celotna tržna kapitalizacija podjetja. Dejstvo je, da je karantena prinesla na trg milijone novih udeležencev, stroški trgovanja so tako rekoč zanemarljivi. Predvsem generacija, ki je močno aktivna na socialnih omrežjih, ustvarja nov "orkester" usklajenih igralcev, na katere bo v bodoče treba računati…

 

Janez Javornik, Triglav Skladi

Komentar