Več veselja na borznih tleh

10.2.2021 ob 13:30

Analitiki okrevanje tečajev pripisujejo predvsem informacijam o novih stimulativnih ukrepih za pomoč gospodarstvu v ZDA in optimizmu glede cepiv za koronavirus. Dobro so v preteklem tednu delovale predvsem delnice naftnih podjetij, k čemur je pripomogla rast cene nafte. Slabše so delovale delnice podjetij iz zdravstvenega sektorja. Predstavniki demokratske stranke v ZDA so napovedali, da bodo nadaljevali s pripravo kar 1.900 milijard težkega svežnja za pomoč gospodarstvu. Ker s predstavniki republikancev ni uspelo poenotiti mnenj, so napovedali tudi, da bodo nadaljevali s pripravo predlogov, ki zahtevajo navadno večino v Senatu, ki jo imajo praktično zagotovljeno. Makroekonomski podatki kažejo pozitivno sliko. Število novo brezposelnih je tako padlo bolj od pričakovanj in doseglo nivoje iz novembra. Podatki kažejo tudi, da so delodajalci v ZDA ustvarili 49.000 novih delovnih mest, kar je bilo skladno s pričakovanji analitikov.

 

Delnice na evropskih borzah so prav tako beležile rast tečajev. Analitiki to pripisujejo padanju števila dnevnih okužb s koronavirusom. Cepljenje na kontinentu še naprej poteka počasi, so pa v Veliki Britaniji uspeli povečati število dnevno cepljenih oseb. Na Poljskem so tako že začeli odpravljati ukrepe za omejitev širjenja virusa, medtem, ko so na Severnem Irskem in Škotskem veljavnost ukrepov podaljšali.

 

S podelitvijo mandata za sestavo vlade Mariu Draghiju, bivšemu predsedniku Evropske centralne banke, se je začela reševati politična kriza v Italiji, zaradi česar je indeks italijanskih delniških trgov deloval najbolje med velikimi evropskimi indeksi. Makroekonomski podatki kažejo, da je bil padec BDP-ja v evro območju manjši od pričakovanj.

 

Na Ljubljanski borzi je prišlo do spremembe v prvi kotaciji, vanjo je bila namreč uvrščena Cinkarna Celje. Delnice na Ljubljanski borzi so v preteklem tednu beležile rast tečajev.

 

Rast tečajev so v preteklem tednu beležile tudi delnice na kitajskih borzah. K temu so pripomogle novice, da se je kitajskemu gigantu Alibabi uspelo dogovoriti z oblastmi za prestrukturiranje njihovega finančno-tehnološkega podjetja Ant Group, kar naj bi jim olajšalo poslovanje v prihodnje in končalo spor z oblastmi. Kitajsko podjetje, ki se ukvarja z video igrami pa je uspelo izvesti IPO, ki je pokazal, da obstaja veliko povpraševanje po delnicah kitajskih internetnih podjetij, saj je cena zrasla za kar 161 odstotkov. Makroekonomski podatki, zaradi ponovnega širjenja kornavirusa v delih Kitajske, ne kažejo tako dobre slike kot v preteklosti.

 

IME INDEKSA

TEDENSKI PREMIK

S&P 500

        4,3%         

Dow Jones

3,9%

Stoxx 600

3,5%

Shanghai Composite Index

0,4%

SBI TOP

0,5%

Nafta

9,2%

 

Anže Šarabon
Vodja alternativnih naložb in osebni finančni svetovalec
Komentar