Več je cepljenih, višji so indeksi

16.2.2021 ob 7:55

K rasti indeksov je po mnenju analitikov pripomoglo predvsem uspešno cepljene proti koronavirusu po svetu in padanje števila novih dnevih primerov obolelih. Znotraj indeksa S&P 500 so najbolje delovale delnice komunikacijskega sektorja in delnice podjetij, ki se ukvarjajo z video igrami. Slabše so delovale delnice iz sektorja diskrecijskih potrošnih dobrin. Delnice majhnih in srednje velikih podjetij so delovale bolje kot delnice velikih. Podatki o poslovanju podjetij, po mnenju analitikov kažejo, da so se zaslužki podjetij zelo hitro vrnili na ravni, kot so bili pred izbruhom koronavirusa. Podatki namreč kažejo, da so v zadnjem kvartalu leta 2020 podjetja v povprečju poslovala malenkost bolje kot v enakem obdobju leta 2019. Po svetovni gospodarski krizi leta 2008 je vrnitev na nivoje zaslužkov, kakršni so bili pred krizo, trajala 5 let. Centralna banka v ZDA je kljub temu napovedala, da bodo obrestne mere ostale v bližini 0 tudi v prihodnje. Makroekonomski podatki medtem še naprej kažejo mešano sliko.

 

Delnice na evropskih borzah so teden zaključile pozitivno. K temu so, podobno kot v ZDA, pripomogli pozitivni podatki glede spopadanja s koronavirusom. Vlada v Nemčiji je podaljšala veljavnost ukrepov za zajezitev širjenja koronavirusa. Trenutni ukrepi naj bi tako trajali do 7. marca. Ukrepi naj bi bili predvsem preventivne narave. Vlado v Italiji bo prevzel bivši predsednik ECB Mario Draghi. Evropska komisija za to in naslednje leto napoveduje 3,8-odstotno rast BDP.

 

V Sloveniji tako banka NLB kot SKB uvajata ležarine za fizične osebe. Prišlo pa je tudi do menjav v nadzornem svetu Telekoma. Delnice na Ljubljanski borzi beležijo manjši padec tečajev.

 

Delnice na kitajskih borzah so prav tako beležile rast tečajev pred prihajajočim lunarnim novim letom. Makroekonomski podatki kažejo, da se okrevanje kitajskega gospodarstva po korona krizi nadaljuje. Podatki kažejo tudi, da je inflacija na Kitajskem v prvem mesecu leta 2021 v primerjavi z decembrom 2020 znašala okoli 1 odstotek, a je bila v primerjavi z januarjem 2020 negativna.

 

 

IME INDEKSA

TEDENSKI PREMIK

S&P 500

          1,2%         

Dow Jones

 1,0%

Stoxx 600

 1,1%

Shanghai Composite Index

 4,5%

SBI TOP

-1,6%

Nafta

 4,9%

 

Anže Šarabon
Vodja alternativnih naložb in osebni finančni svetovalec
Komentar