Pričakovano pojemanje epidemije je vzrok za optimizem

16.2.2021 ob 15:35

Na kapitalskih trgih smo v leto 2021 vstopili optimistično. Pričakovanja vseh nas so bila, da se bo pandemija covida-19 počasi začela umirjati in da bomo priča postopnemu odpiranju gospodarstev. Glavni vzrok za optimizem je bilo cepivo, s katerim so začeli konec lanskega leta cepiti prebivalce.

 

Četudi so se cepiva izkazala za učinkovita in varna, se je kmalu po novem letu nekoliko zalomilo pri proizvodnji in distribuciji. Potem ko je dejansko nekaj dni kazalo, da proizvajalci ne bodo mogli zagotoviti zadostnih količin cepiva, so se razmere pomirile, ko so v javnost prišle vse podrobnosti. Glavni trije proizvajalci cepiv Pfizer, Moderna in AstraZeneca so za kratek čas zmanjšali proizvodnjo z namenom, da bodo lahko do konca prvega četrtletja proizvodne kapacitete tako povečali, da bodo lahko ugodili povpraševanju.

 

Za zdaj kaže, da bo cepiva dovolj, da se do poletja cepi zadostna količina prebivalstva, kar je zagotovilo za odprtje gospodarstev. Večina držav v EU se kljub vsem naporom spopada s širjenjem pandemije ter novimi sevi virusa, zato gospodarstva ostajajo delno zaprta. Nekatere države, kot so Avstrija, Francija in Nemčija, so celo podaljšale rok za sproščanje ukrepov.

 

Kljub omejitvam in različnim ukrepom za omejitev pandemije makroekonomski podatki kažejo, da se proizvodna in storitvena aktivnost v ZDA in Evropi v zadnjih mesecih izboljšujeta. V Aziji je slika pandemije precej boljša kot v Evropi in ZDA, zato so gospodarstva tudi že bolj ali manj v fazi rasti, kar se je poznalo tudi pri donosih delniških indeksov.

 

 

Prva polovica januarja je tudi čas, ko podjetja začnejo objavljati rezultate o poslovanju za zadnje četrtletje preteklega leta. Pred začetkom objave rezultatov se je pričakovalo, da se bodo dobički na razvitih trgih v primerjavi z zadnjim četrtletjem leta 2019 zmanjšali. Do konca prvega tedna februarja je v Evropi rezultate objavila slaba polovica podjetij, v ZDA pa že dobri dve tretjini.

 

V Evropi se zaradi izrazitejšega razvoja virusa napovedi uresničujejo in dobički so res nižji. V ZDA pa so razmere povsem drugačne, saj so dobički zrasli za dobrih sedem odstotkov, pri čemer so ameriška podjetja presegla pričakovanja za 19 odstotkov. In prav rezultati na drugi strani Atlantika so glavni vzrok za optimizem na kapitalskih trgih. Spodbudne so tudi napovedi podjetij do konca leta, saj se pričakuje, da bodo dobički v ZDA zrasli za slabih 25 odstotkov v Evropi pa skoraj za 40 odstotkov.

 

Spodbudni poslovni rezultati in predvsem izboljševanje napovedi poslovanja leta 2021 ter optimizem pri obvladovanju pandemije so glavni vzroki za optimizem na delniških trgih. Z začetkom cepljenja in prvimi pozitivnimi rezultati, ki ga je cepljenje prineslo, se že vidi luč na koncu predora, kar bo pripomoglo k postopnemu odpiranju gospodarstev in vrnitvi vsakdana v čas, ki smo ga bili vajeni pred pojavom virusa covid-19.

Z odpiranjem gospodarstev pričakujemo ponovno oživitev gospodarskih panog, ki jih je pandemija najbolj prizadela, torej storitev, turizma, prometa, trgovine na drobno in drugih. Postopno odpiranje gospodarstev do poletja, nadaljevanje stimulativnih politik centralnih bank in neposredne državne pomoči so glavni vzroki za optimizem.

 

Izidor Jerman, Triglav Skladi

 

Komentar