Na borzah mešani občutki

23.2.2021 ob 8:25

Dobro so delovale delnice podjetij iz finančnega sektorja, slabše pa so delovale delnice hitro rastočih podjetij. Na začetku tedna so delniški trgi sicer beležili rast tečajev, k čemur so pripomogla pričakovanja glede novih ukrepov za pomoč gospodarstvu in prebivalstvu ter nadaljevanje sproščene politike centralnih bank. V nadaljevanju tedna je bila pozornost vlagateljev še naprej usmerjena v te teme, dogajanje pa je pri vlagateljih vzbujalo mešane občutke. Tako na eni strani napovedi administracije v ZDA kažejo, da naj bi imele ZDA dovolj cepiva za vse državljane do konca poletja, življenje pa naj bi se v ZDA v normalne tire vrnilo do konca leta 2021. Po poročanju portala Bloomberg naj bi se do konca aprila podvojila proizvodnja cepiva. Na drugi strani pa skrb vzbujajo nove oblike koronavirusa, saj študije kažejo, da bi bila lahko dosedanja cepiva manj učinkovita proti južnoafriški različici virusa. Nekatere analitike skrbi tudi, da bi velikopotezni načrti za pomoč gospodarstvu in prebivalstvu, lahko povzročilo rast inflacije v ZDA. Na drugi strani pa makroekonomski podatki kažejo, da so novi ukrepi za pomoč gospodarstvu in prebivalstvu potrebni.

 

Delnice na evropskih borzah so v preteklem tednu beležile rahlo rast tečajev. Oblasti v Veliki Britaniji so napovedale, da bodo ukrepe za omejitev širjenja koronavirusa odpravljali počasi in premišljeno. Analitiki menijo, da bi se denimo šole lahko odprle v začetku marca. Epidemiološki podatki iz Velike Britanije so spodbudni. Določeno sproščanje so napovedali tudi v Švici. Evropska komisija se je dogovorila za novih 200 milijonov enot cepiva Pfizer BioNTech. Makroekonomski podatki kažejo, da se je evropsko gospodarstvo krčilo že četrti mesec zapored, a je je to krčenje počasnejše kot v preteklosti. Vladov Italiji je v preteklem tednu dokončno prevzel Mario Draghi.

 

V Sloveniji dobre rezultate beleži skupina NLB. Številne institucije v Sloveniji so na vlado naslovile pobudo za podaljšanje nekaterih ukrepov s področja moratorijev na obstoječa in državnih jamstev za nova posojila. Delnice na Ljubljanski borzi so beležile rast tečajev.

 

Delnice na kitajskih borzah so beležile mešane rezultate. Trenutne makroekonomske razmere na Kitajskem je težko primerjati s preteklimi. V preteklem tednu so na Kitajskem namreč praznovali lunarno novo leto, ki pa je zaradi epidemije in omejevanja potovanj potekalo drugače kot prejšnja leta. Analitiki pričakujejo, da bo v  kasnejšem delu leta 2021 prišla do izraza potrošnja, ki ni bila izvedena v letu 2020 in v začetku leta 2021.

 

 

IME INDEKSA

TEDENSKI PREMIK

S&P 500

        -0,7%         

Dow Jones

0,1%

Stoxx 600

0,2%

Shanghai Composite Index

1,1%

SBI TOP

1,9%

Nafta

-0,8%

 

Anže Šarabon
Vodja alternativnih naložb in osebni finančni svetovalec
Komentar