Več optimizma, a prepočasno cepljenje

2.3.2021 ob 5:25

Slabo so delovale predvsem delnice iz sektorja potrošnih dobrin in sektorja informacijske tehnologije. Dobro so delovale delnice podjetij iz energetskega sektorja. Vlagatelje skrbi predvsem morebiten pojav inflacije v ZDA. Podatki s trga dela kažejo, da je število novo brezposelnih najnižje v zadnji treh mesecih. Osebni dohodki v ZDA so se v januarju povečali za kar 10 odstotkov, kar pa analitiki pripisujejo predvsem ukrepom za pomoč prebivalstvu, sprejetim v decembru lanskega leta. Podoben skok smo tako že videli v mesecu aprilu. Ta je sledil prvemu svežnju ukrepov za pomoč prebivalstvu ob pandemiji. Še naprej gre dobro tudi proizvodnemu sektorju. Naročila za trajne dobrine so tako zrasla za okoli pol odstotka. Dobri makroekonomski podatki sicer nekaterim analitikom povzročajo skrbi, saj bi centralna banka v ZDA lahko začela zmanjševati svoje programe za pomoč gospodarstvu, a zaenkrat predstavniki centralne banke mirijo, da je ta strah odveč, saj po njihovem mnenju gospodarstvo še naprej potrebuje spodbujevalne ukrepe. Demokrati nadaljujejo s pripravo novega paketa za pomoč gospodarstvu in prebivalstvu, ki ga je že odobril spodnji dom parlamenta v ZDA, potrebuje pa še potrditev senata. 

 

Delnice na evropskih borzah so prav tako beležile padce tečajev. Skrbi analitikom, podobno kot v ZDA, povzroča predvsem strah pred prihodom inflacije in umik pomoči centralnih bank in drugih institucij gospodarstvu. V Veliki Britaniji in na Danskem so začeli s ponovnim odpiranjem gospodarstva. Cepljenje v EU napreduje počasneje od pričakovanj, saj je bilo po podatkih Evropske komisije cepljenih šele nekaj več kot 6 odstotkov populacije. Makroekonomski podatki kažejo, da je Nemčija v zadnjem kvartalu leta 2020 beležila močnejšo rast od pričakovanj. Izboljšuje se tudi razpoloženje tako gospodarstvenikov kot potrošnikov v evro območju. 

 

Slovenski proračun je imel januarja nekaj manj kot 890 milijonov evrov prihodkov, kar je 1,7 odstotka manj kot januarja lani, odhodki pa so se glede na lanski januar zvišali za 48 odstotkov na 1,32 milijarde evrov. Slovenske železnice so na ravni skupine lani ustvarile 2,9 milijona evrov čistega dobička. Izpostaviti velja, da so delnice na Ljubljanski borzi pridobivale na vrednosti. 

 

Padce tečajev so beležile tudi delnice na kitajskih borzah. Analitiki ugotavljajo, da je prišlo, tudi na Kitajskem, do unovčevanja dobičkov na delnicah, ki so dobro delovale v preteklosti in rotacije kapitala v delnice, ki so bile zaradi pandemije bolj prizadete. Analitiki opozarjajo tudi, da bi utegnilo priti do določenega zategovanja pasu pri Kitajski centralni banki. Oblasti na Kitajskem razmišljajo tudi, da bi svojim državljanom dovolile neposredno vlaganje v tuje vrednostne papirje, ob upoštevanju nekaterih pogojev. Več bo znanega v prihodnje, saj se 5. marca začenja letno zasedanje parlamenta na Kitajskem. 

 

 

IME INDEKSA

TEDENSKI PREMIK

S&P 500

         -2,4%         

Dow Jones

-1,8%

Stoxx 600

-2,4%

Shanghai Composite Index

-5,1%

SBI TOP

1,7%

Nafta

 26,9%

Anže Šarabon
Vodja alternativnih naložb in osebni finančni svetovalec
Komentar