Vse več spodbudnih podatkov

9.3.2021 ob 7:30

Spremljali smo lahko tudi rast obrestnih mer obveznic v ZDA. Znotraj indeksa S&P 500 so dobro delovale predvsem delnice energetskih podjetij, k čemur je pripomogla rast cene nafte. Slabše so delovale tehnološke delnice in delnice podjetij iz sektorja potrošnih dobrin. Izpostaviti velja padec cene delnic podjetja Tesla. Analitiki niso enotni ali rast obrestnih mer dolgoročnih obveznic prihaja zaradi pričakovanj o močni gospodarski rasti v prihodnje ali zaradi skrbi pred prihodom inflacije. Omeniti velja tudi napredek, ki so ga ZDA dosegle pri cepljenju populacije proti koronavirusu. Tako so že začeli z distribucijo cepiva podjetja Johnson&Johnson, pri katerem za razvoj odpornosti zadostuje že en odmerek. Hkrati je predsednik Joe Biden napovedal, da bodo, zaradi vedno večjega števila cepiv, ki bodo na voljo v ZDA, zadostno količino doz za vse odrasle prebivalce ZDA zagotovili do konca maja. Dobre novice prihajajo tudi iz senata v ZDA. V soboto so namreč uspeli potrditi predlog ukrepov za pomoč gospodarstvu in prebivalstvu vreden kar 1.900 milijard dolarjev. Predsednik Biden naj bi ta sveženj ukrepov podpisal že ta teden. Kritiki opozarjajo predvsem, da bi povečanje količine denarja v obtoku lahko privedlo do inflacijskih pritiskov. Predsednik centralne banke ZDA je ponovil, da so pri FED zadovoljni s trenutnimi ukrepi za pomoč gospodarstvu in ne vidijo potrebe po spremembah. Vlagatelji so pričakovali, da bo tudi FED dodal nove ukrepe za pomoč gospodarstvu zato jih je ta izjava razočarala. Spodbudni podatki prihajajo tudi iz trga dela, kjer so ZDA ustvarile bistveno več delovnih mest od pričakovanj, stopnja brezposelnosti pa je padla na 6,2 odstotka.

 

Delnice na evropskih borzah so v preteklem tednu beležile rast tečajev. K temu so po mnenju analitikov pripomogli spodbudni podatki glede stimulativnih ukrepov iz ZDA in pričakovanja, da utegnejo tudi institucije v Evropi slediti temu zgledu. Vlagatelji pričakujejo, da bi to lahko pozitivno vplivalo na delniške trge. Po drugi strani pa se tudi v Evropi pojavlja strah pred morebitnim prihodom inflacije. Vlada v Nemčiji se je odločila, da bodo ukrepe za omejitev širjenja koronavirusa podaljšali do 28. marca. Na drugi strani pa so, na območjih, kjer je število okuženih nizko, sprostili določene omejitve. Italija pa je kot prva od držav EU preprečila izvoz 250.000 odmerkov cepiva podjetja AstraZeneca v Avstralijo. Take ukrepe naj bi odobrila tudi Evropska komisija. Nove ukrepe za pomoč gospodarstvu so napovedali tudi v Veliki Britaniji. Evropska unija pa je Veliko Britanijo obtožila, kršitev sporazuma o odhodu Velike Britanije iz EU, saj je le ta enostransko podaljšala obdobje pred uveljavitvijo nadzora nad pretokom hrane na Severnem Irskem. 

 

Čisti dobiček skupine okoli Zavarovalnice Triglav je padel za 12 odstotkov. Zavarovalna skupina Sava je lani ustvarila 674,9 milijona evrov prihodkov, kar je 15,5 odstotka več kot predlani. Čisti dobiček se je povečal za 12,3 odstotka na 56,4 milijona evrov. Ta je kljub povečanim tveganjem v povezavi z dodatnimi negativnimi vplivi epidemije novega koronavirusa na poslovanje presegel načrtovanega.

Inflacija v območju evra februarja je stabilna pri 0,9 odstotka.

 

Delnice na kitajskih borzah so beležile padce tečajev. K temu so po mnenju analitikov prav tako pripomogli strahovi red prihodom inflacije. Slabo so delovale predvsem delnice tehnoloških podjetij na Kitajskem. Dodatno zmedo so vnesli komentarji regulatorjev, ki so svarili pred nastajanjem finančnih balončkov na Kitajskem na eni in napoved morebitnih nižanj obrestnih mer v enem od državnih finančnih časopisov na drugi strani. Začelo se je tudi letno zasedanje kitajskega parlamenta. Analitiki pričakujejo, da se bodo udeleženci fokusirali predvsem na dolgoročne načrte. Makroekonomski podatki so kazali slabšo sliko od pričakovanj, a analitiki opozarjajo, da so podatki, zaradi praznovanja lunarnega novega leta in ponovnih ukrepov za zajezitev širjenja koronavirusa v delih države, manj zanesljivi kot ponavadi. 

 

 

IME INDEKSA

TEDENSKI PREMIK

S&P 500

           0,8%         

Dow Jones

1,8%

Stoxx 600

0,9%

Shanghai Composite Index

-0,2%

SBI TOP

2,7%

Nafta

36,6%

 

Anže Šarabon
Vodja alternativnih naložb in osebni finančni svetovalec
Komentar