Stimulus pomagal tudi borzam

16.3.2021 ob 6:25

Znotraj indeksa S&P 500 so dobro delovale predvsem delnice podjetij iz sektorja potrošnih dobrin in delnice majhnih nepremičninskih podjetij. Delnice manjših podjetij so v preteklem tednu znova delovale bolje kot delnice velikih. K temu je pripomoglo predvsem dejstvo, da je predsednik Biden podpisal kar 1.900 milijard dolarjev vreden paket pomoči gospodarstvu in prebivalstvu. Ta vključuje tudi 1.400 dolarjev pomoči posameznikom. Po padcih v preteklih tednih so dobro delovale delnice tehnoloških podjetij, k čemur je pripomoglo dejstvo, da centralna banka v ZDA zaenkrat ne napoveduje dviga obrestnih mer. Objavljeni so bili tudi podatki o inflaciji v ZDA, ki so jih vlagatelji težko pričakovali. Podatki so pokazali, da se po skoku inflacije v januarju ta trend v februarju ni nadaljeval. Inflacija v ZDA je bila tako v februarju malenkost pod pričakovanji analitikov. Makroekonomski podatki v ZDA kažejo spodbudno sliko. Število novo brezposelnih se tako še naprej znižuje, znižuje pa se tudi število dlje časa brezposelnih. To se je odrazilo tudi na razpoloženju potrošnikov, ki je najboljše od začetka pandemije. Spodbudni podatki prihajajo tudi v povezavi s cepljenjem proti koronavirusu. 

 

Delnice na evropskih borzah so prav tako beležile rast tečajev. K temu so pripomogle novice o stimulativnih ukrepih iz ZDA in ukrepi ECB, ki je sporočila, da bo v prihodnje še kupovala več obveznic. V več evropskih držav je ponovno mogoče zaznati rast števila okuženih s koronavirusom. Italija je tako že napovedala, da bo uvedla omejevalne ukrepe po vsej državi v času velikonočnih praznikov. Več držav se je odločilo tudi, da bo ustavilo cepljenje s cepivom AstraZeneca. Agencija za zdravila je v EU za uporabo odobrila tudi cepivo podjetja Johnson & Johnson. Dostave tega cepiva naj bi se začele v aprilu. Predstavniki ECB so napovedali tudi, da v letih 2021 in 2022 pričakujejo višjo rast BDP in inflacije kot so napovedovali v preteklosti. Rast inflacije predsednica ECP pripisuje predvsem rasti cen energentov in začasnim faktorjem. Nemčija je v februarju beležila 1,3-odstotno inflacijo.

 

Cinkarna Celje je navkljub nižjim povprečnim prodajnim cenam pigmenta v letu 2020 ustvarila 172,4 milijonov evrov prihodkov, kar je na ravni preteklega primerljivega leta. Skupina Intereuropa je v letu 2020 ustvarila 150,7 milijona evrov prihodkov od prodaje oz. za šest odstotkov manj kot leto prej. Nadzorni svet Telekoma Slovenije, d.d., je imenoval novega predsednika uprave in dva člana uprave družbe.

 

Delnice na kitajskih borzah so v preteklem tednu beležile padec tečajev. Kljub slabšemu delovanju kitajskih delniških trgov v zadnjem času analitiki opozarjajo, da povpraševanje po delnicah kitajskih podjetij ostaja močno. Slabše delovanje kitajskih delnic v zadnjem času analitiki pripisujejo predvsem potezam centralne banke in oblastem na Kitajskem, ki dobro okrevanje po pandemiji izkoriščajo za uvajanje dolgoročnih strukturnih reform. Kitajska napoveduje, da bo v prihodnje rast BDP-ja znašala okoli 6 odstotkov, kar je po mnenju analitikov konservativna ocena. Predstavniki kitajske vlade so poudarili tudi, da gre za fleksibilne cilje, ki jih bodo prilagajali razmeram. Analitikom skrbi povzroča rast cen surovin, ki jih kitajska podjetja potrebujejo za svojo proizvodnjo. Le ta bi lahko povzročila rast inflacije po celem svetu. Na drugi strani pa podatki kažejo, da se tako izvoz kot uvoz krepita, kar pomeni, da kitajsko gospodarstvo ostaja v dobri kondiciji.

 

 

IME INDEKSA

TEDENSKI PREMIK

S&P 500

         2,6%         

Dow Jones

4,1%

Stoxx 600

0,9%

Shanghai Composite Index

-1,4%

SBI TOP

-0,8%

Nafta

-0,8%

Anže Šarabon
Vodja alternativnih naložb in osebni finančni svetovalec
Komentar