Manj veselja za vlagatelje

22.3.2021 ob 13:30

Slabo so delovale predvsem delnice energetskih podjetij, saj so cene energentov zaradi rastočih zalog padale. Delnice majhnih podjetij so v tem tednu, po več tednih nadpovprečnih rezultatov, ponovno delovale slabše kot delnice velikih. Na eni strani so na trge pozitivno vplivale novice, da bo centralna banka v ZDA še naprej podpirala gospodarstvo in rast delniških trgov, na drugi strani pa višanje zahtevane donosnosti obveznic v ZDA vlagateljem povzroča preglavice. Tako so predstavniki centralne banke napovedali, da ne pričakujejo dvigov obrestne mere v ZDA pred letom 2023. Napovedali so tudi, da bo morebitna rast inflacije kratkotrajna in zato ne zahteva posega centralne banke. Odločitev FED-a podpirajo tudi makroekonomski podatki, ki so v preteklem tednu ponovno kazali malenkost slabšo sliko. Število novo brezposelnih je tako prišlo na najvišje nivoje v zadnjem mesecu. Omeniti velja, da to lahko delno pripišemo tudi ekstremnim vremenski razmeram v delih ZDA.  Industrijska proizvodnja je v nasprotju s pričakovanji beležila rahel padec, padec pa je beležila tudi potrošnja. Ti podatki kažejo, da je gospodarstvo v ZDA še daleč od popolnega okrevanja po pandemiji. Na drugi strani številke kažejo, da cepljenje v ZDA napreduje bolje od pričakovanj.

 

Delnice na evropskih borzah so teden zaključile mešano. Evropske vlagatelje skrbi predvsem morebitni tretji val pandemije koronavirusa. Tako so nekatere države, med njimi Nemčija in Francija, že napovedale nove ukrepe za zajezitev virusa. Veliki Britanija, ki je do sedaj dobro napredovala v preceplejnosti populacije, je sporočila, da bodo, zaradi dogajanja v povezavi s cepivom AstraZeneca, morali hitrost cepljenja upočasniti, hkrati pa je Evropska komisija zagrozila z uvedbo nadzora nad izvozom cepiv v Veliko Britanijo. Evropska agencija za zdravila je sporočila, da je cepivo AstraZenece varno in učinkovito. Na Nizozemskem pa je na volitvah ponovno zmagal dosedanji premier Rutte. Družba Volkswagen je napovedala, da do leta 2030 namerava ustvariti polovico prodaje iz naslova električnih vozil.

 

V Sloveniji je nadzorni svet Krke obravnaval rekordne rezultate družbe za lansko leto, ki pa so bili javnosti predstavljeni že januarja.

 

Delnice na kitajskih borzah so beležile padce tečajev. K temu so pripomogle novice glede komentarjev obeh strani po začetku novega kroga pogajanj, ki kažejo, da ni prišlo do zbližanja stališč. Makroekonomski podatki še naprej kažejo spodbudno sliko, saj se je potrošnja na Kitajskem v obdobju prvih dveh mesecev leta 2021 v primerjavi z 2020 povečala za skoraj 34 odstotkov. Pri tem velja opozoriti, da smo bili leta 2020 v tem obdobju ravno v času največjih zaprtij na Kitajskem, a podatki kažejo več kot 6-odstotno povečanje tudi v primerjavi z enakim obdobjem leta 2019. Industrijska proizvodnja se je v enakem obdobju povečala za 35% napram letu 2020 in za 17 odstotkov napram letu 2019. 

 

V tem tednu pričakujemo manj pomembnih objav kot običajno, tako bo pozornost vlagateljev še naprej namenjena predvsem dogajanju okoli koronavirusa in cepiv. Kljub temu pričakujemo PMI kazalnike za Nemčijo, podatke o BDP v ZDA in podatke o inflaciji v Veliki Britaniji. Pričakujemo tudi nekaj četrtletnih poročil in sicer za Aramco, Tencent Holdings, Industrial and Commercial Bank of China, Adobe in Xiaomi. 

 

 

IME INDEKSA

TEDENSKI PREMIK

S&P 500

         -0,8%         

Dow Jones

-0,5%

Stoxx 600

0,1%

Shanghai Composite Index

-1,4%

SBI TOP

-0,3%

Nafta

-6,3%

 

Anže Šarabon
Vodja alternativnih naložb in osebni finančni svetovalec
Komentar