Za nami je pester teden

29.3.2021 ob 18:50

Delnice večjih podjetij so delovale bolje kot delnice majhnih. Znotraj indeksa S&P 500 so dobro delovale predvsem delnice energetskih podjetij ter podjetij iz sektorjev osnovnih potrošnih dobrin, komunalne oskrbe, materialov in nepremičninskega sektorja. Na drugi strani so slabo delovale delnice iz sektorja komunikacijskih storitev. Med pomembnejšimi novicami prejšnjega tedna je bila novica, da je v Sueškem prekopu obtičala ena največjih ladij na svetu, kar je ohromilo del mednarodnega tovornega prometa in povzročilo rast cen energentov. Velik del pozornosti vlagateljev je še naprej usmerjen v dogajanje okoli pandemije koronavirusa. Na eni strani tako cepljenje v ZDA napreduje dobro, na drugi strani pa število okuženih v posameznih delih države še naprej hitro raste. Nekateri deli ZDA naj bi v kratkem začeli s cepljenjem vseh prebivalcev starejših od 16 let.

 

Makroekonomski podatki kažejo slabšo sliko od pričakovanj. Tako podatki kažejo, da so razmere na nepremičninskem trgu v ZDA precej slabše od pričakovanj analitikov. Slabše od pričakovanj so se odrezala tudi naročila za trajne dobrine in vlaganja poslovnih subjektov v ZDA. Večino teh slabih podatkov analitiki poleg koronavirusa pripisujejo tudi ekstremnemu mrazu, ki je zajel dele ZDA v preteklem mesecu. Na drugi strani podatki kažejo, da gospodarska aktivnost v ZDA ponovno raste, število novih brezposelnih pa je najnižje od začetka pandemije. Večino vlagateljev zaradi rekordnih ukrepov za pomoč gospodarstvu in prebivalstvu skrbi prihod inflacije, a podatki kažejo, da inflacija še naprej ostaja pod 2 odstotkoma. 2-odstotna inflacija je nivo, ki naj bi ga skušala zagotavljati centralna banka s svojimi ukrepi. Po mnenju predstavnikov centralne banke v ZDA, tako ni bojazni, da bi pregreli gospodarstvo. V ZDA odmeva tudi novica, da bodo banke, ki bodo naslednji krog stresnih testov dobro prestale, lahko ponovno začele z izplačevanjem dividend in nakupom lastnih delnic.

 

Delnice na evropskih borzah so beležile rast tečajev. Rast tečajev je bila prisotna kljub temu, da vedno več držav sprejema nove ukrepe za omejitev širjenja koronavirusa. Za strožje ukrepe sta se odločili tako Francija in Belgija, kot Nemčija. Slednja je sicer prvotni predlog, ki naj bi vključeval popolno zaprtje države, sicer precej omilila. Podatki kažejo, da se gospodarska aktivnost v Evropi izboljšuje. V marcu so tako PMI podatki kazali najboljšo sliko po letu 2018. Analiza podatkov pokaže, da gre v Evropi dobro predvsem proizvodnemu sektorju, ki beleži najboljše rezultate v zadnjih 23. letih, medtem ko storitveni sektor zaostaja. Dobri podatki prihajajo tudi iz proizvodnega sektorja največjega gospodarstva EU, Nemčije. Proizvodni PMI je tam močno presegel pričakovanja.

 

V Sloveniji je Nova KBM v lanskem letu ustvarila preko 208 milijonov evrov dobička, UMAR pa je dvignil napoved za rast BDP v Sloveniji za leto 2021 na 4,6 odstotka. Delnice na Ljubljanski borzi so v preteklem tednu beležile padec tečajev.

 

Delnice na kitajskih borzah so v preteklem tednu beležile rast tečajev. Rast je sledila napovedi centralne banke na Kitajskem, da ne predvideva zaostrovanja monetarne politike. Analitik sicer ocenjujejo, da so cilji za gospodarsko rast in normalizacijo razmer na finančnih trgih na Kitajskem, ki so bili sprejeti na nedavnem nacionalnem ljudskem kongresu, pozitivni za prihodnost tega gospodarstva. Po mnenju analitikov taka usmeritev oblastem na Kitajskem daje možnost, da se bodo osredotočile na kvaliteto gospodarske rasti in ne zgolj na številke. Oblasti na Kitajskem so napovedale tudi velike investicije v zeleno energijo. Predsednik Xi si je zadal cilj, da bo Kitajska dosegla ogljično nevtralno družbo do leta 2060. Tako naj bi Kitajska v prihodnjih letih v obnovljive vire energije vložila preko 6.000 milijard dolarjev. To bi utegnilo povečati povpraševanje po surovinah kot so baker, aluminij, kobalt in litij, še menijo analitiki.

 

 

IME INDEKSA

TEDENSKI PREMIK

S&P 500

         1,6%         

Dow Jones

1,4%

Stoxx 600

0,9%

Shanghai Composite Index

0,4%

SBI TOP

-0,8%

Nafta

-1,0%

 

Anže Šarabon
Vodja alternativnih naložb in osebni finančni svetovalec
Komentar