Stric iz ozadja, ki omogoča, da smo povezani

23.3.2021 ob 12:25

Na vprašanje, katero je osrednje tehnološko podjetje, ki je najbolj pomembno za razvoj tehnologije, bo večina odgovorila Apple, Amazon, Google, Samsung, Tesla in podobno. Malo jih pomisli na nizozemsko podjetje ASML Holding, edinega proizvajalca najnaprednejše opreme, ki je kritična za izdelavo tehnološko dovršenih čipov. Če polprevodniki ali poenostavljeno integrirana vezja oziroma čipi poganjajo razvoj, potem je tehnološki svet v veliki meri odvisen od tega podjetja.

 

ASML sicer ni edino podjetje, ki proizvaja stroje za fotolitografijo (oblikovanje integriranih vezij na silicijevih rezinah z UV-svetlobo), ima še dva tekmeca – Canon in Nikon. Je pa edino, ki je razvilo proces izdelave čipov z ekstremno ultravijolično (EUV) svetlobo, ki omogoča nadaljnje pomanjševanje velikosti čipov (od 5 nanometrov navzdol). Noben drug stroj na svetu ne zmore tovrstne proizvodnje, in ker Canon in Nikon take tehnologije niti ne razvijata, lahko govorimo o "nanoskopskem" monopolu. Največja kupca teh naprav sta korejski Samsung in tajvanski TSMC, ki potem izdelujeta čipe za vsa znana tehnološka podjetja.

 

Vlaganje v razvoj se je podjetju ASML splačalo, saj je njihov tržni delež v zadnjih 15 letih zrasel s približno tretjine naokoli dve tretjini. Cena delnice je v zadnjih desetih letih zrasla za 14-krat (povprečno za 31 odstotkov vsako leto), tudi obeti za prihodnje desetletje so z razvojem nove tehnologije dobri. Prihod konkurence v kratkem času pravzaprav ni mogoč, saj razvoj tehnologije EUV zahteva milijarde evrov investicij in traja skoraj desetletje.

 

 

V zadnjih tednih se vse bolj srečujemo z opozorili podjetij o zastojih pri dobavi čipov. Podobno kot si skušajo države zagotoviti prednost pri nabavi cepiva proti covidu, si želijo na vsak način zagotoviti dobavo čipov za nemoteno proizvodnjo. Obdobje pandemije je povzročilo izredno povpraševanje po elektroniki, od igralnih konzol, mobilnih naprav in prenosnih računalnikov, elektrifikacija avtomobilske industrije pa dodaja pritisk k povpraševanju po čipih. Samsung in TSMC vlagata rekordne vsote v širjenje proizvodnih zmogljivosti, Kitajska ima tudi svoj program, ki bi ji prinesel tehnološko prevlado v prihodnjih petih letih, vsi pa bodo za širjenje zmogljivosti potrebovali stroje – in tukaj bo nedvomno ASML odigral ključno vlogo.

 

Kratkoročno so kazalniki vrednotenja ASML visoki. Gre za tehnološko podjetje, usmerjeno v rast in prihodnost. Zaradi močne rasti v preteklosti, dviga inflacije in dviga zahtevane donosnosti so se tehnološke delnice letos odrezale precej slabše od denimo delnic iz sektorjev financ in energije in situacija se lahko v naslednjih mesecih nadaljuje. Po drugi strani pa, če odmislimo špekulativno kratkoročno investiranje, lahko rečemo, da je ASML eno od bolje pripravljenih podjetij na prihodnost, kar bi se moralo v prihodnjih letih tudi pokazati na vrednosti podjetja.

 

Sašo Ivanović, Triglav Skladi

 

Komentar