Sektor financ je lahko nova zvezda kapitalskih trgov

19.3.2021 ob 14:35

Padanje cen ameriških obveznic in posledično njihova vse večja donosnost do dospetja je na kapitalske trge v zadnjih tednih prinesla kar nekaj nemira. Predvsem sektorji, ki so bili glede na svoja dolgoletna povprečja vrednoteni višje, so bili na težki preizkušnji.

 

Seveda pri tem mislimo na sektor tehnologije in komunikacij, ki sta bila v zadnjih nekaj letih nesporna zmagovalca po donosnosti. Te dejavnosti so zaradi svojih visokih vrednotenj nekoliko bolj občutljive na dogajanje na dolžniškem trgu. Če bo donosnost ameriških in tudi nemških državnih obveznic še rasla, bodo lahko ti sektorji še naprej obarvani rdeče.

 

V pričakovanju ameriškega svežnja

 

Po izjemnem začetku leta so na udaru tudi delnice na azijskih trgih, ki delijo podobno usodo kot tehnološki sektor v razvitih državah – spet zaradi rastočih donosnosti obveznic. Trge nekoliko miri bližajoči se rekordni 1900 milijard dolarjev težki fiskalni sveženj pomoči gospodarstvu v ZDA. Ta bo seveda multiplikativno pozitivno vplival tudi na druge trge. Dejstvo je, da bodo države, ki so se bolje odzvale na epidemijo – tako glede omejitve širjenja virusa kot glede načrta cepljenja ter ob upoštevanju monetarnih in fiskalnih spodbud – iz tega položaja izšle z manjšim padcem BDP. Napoved ZDA, da bodo do konca maja imeli dovolj cepiva za vse prebivalstvo, je vsekakor optimistična novica.

 

Vseeno pa na trgu ostaja velika dilema: če bodo zaradi ponovnega zagona gospodarstva in rasti inflacijskih pričakovanj donosnosti obveznic še naprej rasle, bi tako fiskalne spodbude samo še prilile olja na inflacijsko "žerjavico".

 

 

Večina analitikov meni, da se bo rast inflacije le ustavila oziroma da bo skok v inflaciji le začasen. Minulo sredo objavljeni podatki v ZDA so namreč skladni s pričakovanji – na letni ravni znaša inflacija 1,7 odstotka, na mesečni pa 0,1 odstotka, če izločimo vpliv hrane in energije.

 

Spet drugi opazovalci trga pravijo, da je za sedanjo rast inflacije kriva špekulativna rast cene nafte, ki se je ali bo stabilizirala nekje pod 70 dolarji za sod.

 

Inflacija kot "speči medved"

 

Nekoliko bolj pa skrbi povzroča inflacija, ki se bo zaradi višjih cen energentov prelila tudi v storitveni sektor in splošno potrošnjo. Ta del je za zdaj še "speči medved", ki pa se lahko prebudi. Vseeno pa ankete končnih potrošnikov v ZDA kažejo, da tudi najrevnejši vse pomoči, ki jo bodo prejeli v sklopu fiskalnih spodbud, ne bodo porabili za tekočo potrošnjo. Ker je zasebna potrošnja gonilo ameriške rasti, torej ne bi smelo biti večjega pritiska na inflacijo, saj bo velik del teh sredstev porabljen tudi za varčevanje oziroma investiranje.

 

Ne glede na scenarije glede inflacije bi utegnil biti zmagovalec sedanjih razmer finančni sektor – po več kot 13 letih stopicanja na mestu oziroma velikega zaostajanja za splošnim borznim indeksom. Panoga financ bi po eni strani lahko pridobivala z vse bolj naraščajočo krivuljo donosnosti obveznic, hkrati pa bi se zaradi fiskalnih spodbud povečala tudi posojilna aktivnost bank.

 

Rotacija sektorjev se dejansko že dogaja, saj lahko vidimo, da je, na primer, v zadnjih petih mesecih donosnost finančnega sektorja močno presegla donosnost svetovnega indeksa MSCI in še veliko bolj sektorja IT. Vseeno pa za razliko od ameriškega Feda evropska ECB ni tako navdušena nad dvigovanjem krivulje donosnosti in njihovo četrtkovo sporočilo je, da bodo povečali tempo odkupov obveznic na trgu.

 

Janez Javornik, Triglav Skladi

Komentar