Za nami je vzpodbuden teden

7.4.2021 ob 13:45

Indeks S&P 500 je prvič v zgodovini presegel mejo 4.000 točk. Dobro so delovale predvsem delnice tehnoloških podjetij. Znotraj te skupine velja posebej izpostaviti rast cen delnic podjetij, ki se ukvarjajo s proizvodnjo vezij in druge strojne opreme ter rast cene delnic Facebooka. Slabše sta delovala sektorja osnovnih potrošnih dobrin in materialov. Posledično so delnice hitro rastočih podjetij v preteklem tednu delovale bolje kot delnice že uveljavljenih. To se je zgodilo prvič po januarju. Trgom je pri rasti pomagal tudi predsednik ZDA Joe Biden, ki je predstavil svoj načrt za vlaganja v infrastrukturo v ZDA. Glavna poudarka tega paketa sta izboljšanje internetnih kapacitet širom ZDA in vlaganje v transportno infrastrukturo. Hkrati bo, če bo ta načrt sprejet, veliko sredstev namenjenih tudi raziskavam in razvoju. Predsednik Biden je napovedal naslednji sveženj ukrepov, ki bo usmerjen predvsem v zdravstveni sektor, izobraževanje in vzgojo. Načrt zaenkrat ne vsebuje dvigovanja davkov za posameznike, vsebuje pa dvig davka na dobiček nazaj na 28 odstotkov. Makroekonomski podatki kažejo spodbudno sliko. Veliko rast samozavesti je mogoče zaznati pri potrošnikih v ZDA. Dobro gre tudi proizvodnemu sektorju. Manj spodbudni podatki prihajajo iz trga dela, kjer se je število novo brezposelnih malenkost povišalo. Analitiki mirijo vlagatelje, da so taki rezultati dobri, saj kažejo, da se gospodarstvo ne pregreva. 

 

Delnice na evropskih borzah so prav tako beležile rast tečajev. Temu so botrovala predvsem pričakovanja o hitrem nadaljevanju okrevanja gospodarstev in optimizem glede paketa ukrepov za razvoj infrastrukture v ZDA. V Franciji so uvedli že tretje zaprtje javnega življenja, da bi upočasnili širjenje novih sevov koronavirusa. Vlada na Irskem je napovedala, da bo omejitve odpravljala počasneje kot so načrtovali sprva, saj tudi cepljenje zaradi težav z dobavami cepiva Astra Zeneca napreduje počasneje od pričakovanj. Predstavniki Evropske komisije zagotavljajo, da bodo poskrbeli, da bodo cepiva Astra Zenece, proizvedena EU, ostala v EU, dokler podjetje ne izpolni svojih pogodbenih zavez. Zagotavljajo tudi, da EU ne potrebuje ruskega cepiva, saj bo do konca junija na voljo dovolj cepiva. V Kremlju trdijo, da se tako Nemčija kot Francija zanimata za nakup ruskih cepiv. Analitike skrbi tudi rast inflacije v evro območju, ki je v marcu zrasla na 1,3 odstotka. Predstavniki ECB pa zagotavljajo, da bo morebiten skok inflacije kratkotrajne narave.

 

V Sloveniji se vedno več bank odloča za uvedbo ležarin za visoke zneske na računih. Ležarine so že napovedali v NLB, SBK in Novi KBM, po mnenju analitikov pa lahko podobno pričakujemo tudi od drugih bank. V Luki Koper pa so v mesecu marcu beležili rekorden pretovor kontejnerjev. Rast so beležile tudi delnice na Ljubljanski borzi.

 

Delnice na kitajskih borzah so v preteklem tednu prav tako beležile rast tečajev. K temu so pripomogle novice o spremembah davčne politike na Kitajskem za spodbujanje okrevanja gospodarstva in dobri makroekonomski podatki. Oblasti na Kitajskem napovedujejo, da bodo do konca junija precepile 40% prebivalstva. Analitiki svarijo, da gre za zelo ambiciozen načrt, a število novih primerov okužb s koronavirusom na Kitajskem ostaja nizko. Hitra rast števila cepljenih oseb bi lahko okrepila okrevanje gospodarstva na Kitajskem predvsem v storitvenih dejavnostih. PMI podatki kažejo mešano sliko, a potrjujejo, da kitajsko gospodarstvo še naprej dobro okreva po pandemiji. Vlagatelje skrbi morebitna rast inflacije, tudi na Kitajskem. Podatki kažejo tudi, da dobički v proizvodnjam sektorju na Kitajskem beležijo močno rast. 

 

IME INDEKSA

TEDENSKI PREMIK

S&P 500

         1,1%         

Dow Jones

0,2%

Stoxx 600

2,0%

Shanghai Composite Index

1,4%

SBI TOP

1,6%

Nafta

0,4%

 

Anže Šarabon
Vodja alternativnih naložb in osebni finančni svetovalec
Komentar