Več cepiva, več optimizma

19.4.2021 ob 14:50

Znotraj indeksa S&P 500 so najbolje delovale delnice iz sektorja zdravstva in farmacije. Dobro so delovale tudi delnice podjetij, ki se ukvarjajo z rudarjenjem, k čemu je pripomogla rast cene zlata in bakra. Slabše so delovale tehnološke delnice. V preteklem tednu smo spremljali tudi neuraden začetek objav poslovnih rezultatov podjetij v ZDA. Z objavami so tako začele največje banke v ZDA. Vlagatelji so objavo dobrih rezultatov s strani teh bank sprejeli z optimizmom. Analitiki po podatkih podjetij Refinitiv in FactSet pričakujejo, da so zaslužki podjetij v primerjavi z enakim obdobjem lanskega leta zrasli za okoli 25 odstotkov.

 

Del pozornosti vlagateljev je bil usmerjen tudi v dogajanje okoli cepiv. 

 

Tako je najprej vlagatelje prestrašila novica, da so se v ZDA odločili za premor pri cepljenju s cepivi podjetja Johnson & Johnson, zaradi stranskih učinkov povezanih s krvnimi strdki. Optimizem pa je med vlagatelje vlila novica, da naj bi do konca maja lahko pričakovali 10 odstotkov več cepiva Pfizer in Moderna, kot je sprva kazalo. Makroekonomski podatki kažejo, da so potrošniki v ZDA dobro razpoloženi. 

 

Inflacija potrošnih cen v ZDA je v marcu znašala 0,6 odstotka, kar je nad pričakovanji analitikov. Vlagatelje miri predsednik centralne banke v ZDA, ki je napovedal, da bi centralna banka rada inflacijo videla za nekaj časa nad mejo 2 odstotkov.

 

Delnice na evropskih borzah so beležile rast tečajev. K temu so pripomogla pričakovanja vlagateljev, da se bo  nadaljevalo okrevanje svetovnih gospodarstev po pandemiji.

 

V Nemčiji je kanclerka Merklova predlagala sprejem zakonodaje, ki bi zveznim oblastem omogočil odločnejše 

ukrepanje v delih države, ki imajo veliko število okuženih s koronavirusom.

 

V Veliki Britaniji, kjer cepljenje napreduje hitro, so v preteklem tednu začeli s ponovnim odpiranjem gospodarstva. Rahljanje ukrepov pričakujejo tudi na Irskem. Francija in Italija naj bi po poročanju Financial Times napore usmerili predvsem v hitrejše cepljenje populacije.

 

V Sloveniji odmeva sporočilo Banke Slovenije, da makroekonomski podatki kažejo ugodno sliko. Po poročanju Reutersa pa naj bi obstajala možnost da bi OTP lahko NKBM kupila za 1 milijardo evrov. Delnice na Ljubljanski borzi so beležile rast tečajev.

 

Delnice na kitajskih borzah so v preteklem tednu beležile padec tečajev. Podatki na Kitajskem kažejo mešano sliko.

 

Na eni strani so tako na Kitajskem objavili podatke o letni rasti BDP pri kar 18,3 odstotkih, na drugi strani pa je 

industrijska proizvodnja, ki predstavlja pomemben del kitajskega gospodarstva, beležila slabšo rast od pričakovanj. Rast Kitajska beleži tudi v izvozu, a je ta rast nižja kot je bila v letu 2019. Podatki tako kažejo, da je kitajsko gospodarstvo po ponovnem odprtju hitro okrevalo, v prvem kvartalu leta 2021 pa se je ta rast zaradi ponovnih delnih zaprtij upočasnila.

 

 

IME INDEKSA

TEDENSKI PREMIK

S&P 500

         1,4%         

Dow Jones

1,2%

Stoxx 600

1,2%

Shanghai Composite Index

-0,7%

SBI TOP

3,1%

Nafta

6,5%

Anže Šarabon
Vodja alternativnih naložb in osebni finančni svetovalec
Komentar