Počasno okrevanje bremza borze

29.4.2021 ob 8:10

Obseg trgovanja je bil med najnižjimi v letu 2021. Delnice majhnih podjetij so delovale bolje kot delnice velikih. Tehnološki indeks Nasdaq je deloval slabše, kot trg na splošno. Na delniških trgih ni bilo opaziti jasnega trenda, omeniti pa velja, da so posebej slabo delovale delnice izdelovalcev vezij. Trge je prestrašila napoved administracije v ZDA, da bodo dvignili davke na kapitalske dobičke za osebe, ki na leto zaslužijo več kot 1 milijon dolarjev. Tako zbran denar naj bi namenili za financiranje programov, ki jih načrtuje administracija pod naslovom "Načrt za Ameriške družine". Kasneje je trge pomirilo razmišljanje, da bo Kongres v ZDA v iskanju konsenza za sprejetje zakonodaje, moral ukrepe omiliti. Podatki o poslovanju podjetij kažejo, da se je v preteklem kvartalu kazal trend prehajanja v post-pandemično družbo. Tako je število novih uporabnikov platforme Netflix strmo padlo, letalske družbe pa opažajo, da jim povpraševanje raste. Makroekonomski podatki kažejo, da število novo brezposelnih v ZDA še naprej upada. Podatki iz nepremičninskega trga pa kažejo, rast cen na eni in padec števila prodaje na drugi strani. 

 

Delniški trgi v Evropi so v preteklem tednu beležili padec tečajev. Padec analitiki pripisujejo predvsem strahu pred počasnim okrevanjem Evrope po pandemiji, ki je zasenčil dobre poslovne rezultate podjetij. V Nemčiji je parlament sprejel zakonodajo, ki daje vladi več pooblastil za ukrepanje v primeru širjenja koronavirusa. PMI podatki kažejo da je v Evropi rast beležil tako storitveni kot proizvodni sektor. Podatki ministrstva za finance v Nemčiji kažejo, da bo nemški javni dolg v letu 2021 znašal okoli 9 odstotkov. Za primerjavo je v lanskem letu znašal 4,2 odstotka. Evropska centralna banka je obrestne mere pustila nespremenjene. V Sloveniji jenskupščina družbe Petrol sprejela dividende v višini 22 evrov na delnico. O izplačilu dividend v višini 1,7 evrov na delnico bodo odločali tudi na skupščini zavarovalnice Triglav. 

 

Delnice na kitajskih borzah so v preteklem tednu beležile rast tečajev. Centralna banka na Kitajskem je obrestne mere pustile nespremenjene. Regulatorji na Kitajskem so predstavili nova pravila, ki naj bi omejila divje širjenje finančno tehnoloških podjetij. Hkrati so sprejeli tudi pravila glede kotacij na tehnološko usmerjeni borzi. Analitiki menijo, da kljub temu, da pravila omejujejo delovanje nekaterih podjetij, prinašajo več jasnosti, kako delovati znotraj pravil, kar je za delniške trga na Kitajskem dobro. 

 

 

IME INDEKSA

TEDENSKI PREMIK

S&P 500

         -0,5%         

Dow Jones

-0,1%

Stoxx 600

-0,8%

Shanghai Composite Index

 1,4%

SBI TOP

 0,6%

Nafta

-1,7%

 

Anže Šarabon
Vodja alternativnih naložb in osebni finančni svetovalec
Komentar