Tudi borze še niso obračunale s pandemijo

4.5.2021 ob 11:05

Opozoriti velja, da je donosnost močno variirala po sektorjih. Znotraj indeksa S&P 500 so tako najbolje delovale delnice podjetij iz sektorja komunikacijskih storitev, k čemur je pripomogla predvsem rast cene delnic skupine Alphabet, lastnice Googla in Facebooka. Dobre rezultate sta objavila tudi Apple in Amazon, a to na ceno delnic ni vplivalo tako pozitivno, kot pri prvih dveh. Zaradi rasti cen nafte so dobro delovale tudi delnice iz energetskega sektorja. Slabše so delovale delnice iz tehnološkega sektorja, kar je zakrivil predvsem Microsoft. V preteklem tednu smo lahko spremljali objave rezultatov poslovanja številnih podjetij. Analitiki ugotavljajo, da so se zaslužki podjetij v primerjavi s prvim kvartalom leta 2020 povečali za okoli tretjino. S ponovnim odpiranjem gospodarstva v ZDA se izboljšuje tudi razpoloženje potrošnikov v ZDA. Makroekonomsko je pomembno tudi, da ZDA v prvem kvartalu leta 2021 beležijo 6,4-odstotno gospodarsko rast, gledano na letnem nivoju. Število brezposelnih pa je upadlo na najnižjo raven od začetka pandemije. Znake nadaljevanja okrevanja kaže tudi proizvodni sektor. Vse to je pri vlagateljih vzbudilo strah, da bi centralna banka dobre razmere izkoristila za zategovanje sproščene monetarne politike. Vlagatelje je poskušal pomiriti predsednik centralne banke v ZDA, ki je povedal, da ne načrtujejo dvigov obrestnih mer ali zmanjševanja ukrepov za povečevanje likvidnosti. Dobro gre ZDA tudi v boju s pandemijo. Tako so že sprejeli določene omilitve ukrepov za zajezitev virusa.

 

Delnice na evropskih borzah so prav tako beležile padec tečajev. Evropske države pri cepljenju napredujejo počasneje kot ZDA. Kljub temu so v Franciji napovedali začetek sproščanja ukrepov za zajezitev širjenja korona virusa. Svetovna zdravstvena organizacija tako evropske države, kljub izboljšanju pandemičnih razmer, svari pred prehitrim odpiranjem družbe in gospodarstva. Podatki kažejo, da se je gospodarstvo evro območja v prvem kvartalu leta 2021 skrčilo. BDP tega območja naj bi upadel za okoli 0,6 odstotka. S tem je evro območje uradno vstopilo v recesijo. Glavno vlogo pri padcu gospodarske aktivnosti je odigralo največje gospodarstvo evro območja, Nemčija, ki je zabeležila 1,7-odstotni padec BDP v tem obdobju. Nemčija zaradi dobrih rezultatov v preteklosti uradno ni v recesiji. Podatki kažejo tudi, da se je v aprilu gospodarska aktivnost v evro območju ponovno začela pobirati. Temu je, po mnenju analitikov, botrovalo predvsem vedno več cepljenih, kar je dober obet za prihodnje odpiranje gospodarstev v Evropi. Razpoloženje se je popravilo tako v gospodarstvu, kot med potrošniki. Nemška vlada pa je dvignila napovedano rast BDP za leto 2021 iz 3 odstotkov na 3,5 odstotke. 

 

Slovenski proračun je v prvem kvartalu leta 2021 pridelal skoraj 1,3 milijarde evrov primanjkljaja. Delnice na Ljubljanski borzi so v preteklem tednu delovale precej bolje, kot delnice na velikih mednarodnih borzah.

 

Delnice na kitajskih borzah so v preteklem tednu beležile padec tečajev. Temu so po mnenju analitikov botrovali predvsem zaostreni odnosi med regulatorji in velikimi tehnološkimi podjetij na Kitajskem. Poslabšanje je bilo mogoče opaziti tudi v razpoloženju gospodarstvenikov, saj so bili PMI podatki slabši od pričakovanj. Regulatorji na Kitajskem so se osredotočili predvsem na finančne veje velikih tehnoloških podjetij na Kitajskem, katerim omejuje možnosti poslovanja. Na drugi strani pa naj bi oblasti pripravljale ukrepe za odpravo carin na določene vrste jekla in železa, ki jih Kitajska uvaža. S tem želijo zmanjšati odvisnost države od domače proizvodnje jekla in dvigniti energetsko učinkovitost gospodarstva.

 

 

IME INDEKSA

TEDENSKI PREMIK

S&P 500

          0,0%         

Dow Jones

-0,5%

Stoxx 600

-0,4%

Shanghai Composite Index

-0,8%

SBI TOP

1,5%

Nafta

2,2%

 

 

Anže Šarabon
Vodja alternativnih naložb in osebni finančni svetovalec
Komentar