Vse kaže na dobro okrevanje po pandemiji

11.5.2021 ob 14:55

Nadaljevala se je sektorska rotacija iz tehnoloških delnic v industrijski sektor. Tako je tehnološki indeks Nasdaq na tedenskem nivoju zabeležil največji padec v zadnjih dveh mesecih. Počasi se v ZDA zaključuje obdobje, ko podjetja poročajo o svojih poslovnih rezultatih. Podatki kažejo, da so podjetja v večini močno presegla pričakovanja analitikov. Tako so v povprečju zaslužki podjetij v ZDA v drugem kvartalu leta 2021 v primerjavi z enakim obdobjem leta 2020 zrasli za 49 odstotkov. Analitiki poudarjajo tudi, da objave rezultatov na cene delnic v tem obdobju niso imele večjega vpliva. V preteklem tednu so se ponovno pojavile skrbi med vlagatelji, o morebitnem prihodu inflacije in morebitnem pregrevanju gospodarstva. Svoje je z izjavo, da obstaja možnost, da bi bilo potrebno malenkostno dvigniti obrestne mere, da bi preprečili pregrevanje gospodarstva, dodala tudi Janet Yelen. Kasneje se je popravila, da s to izjavo nikakor ni mislila prejudicirati ali vplivati na politiko centralne banke. V petek so trge pomirili podatki iz trga dela, ki so pokazali, da je gospodarstvo ustvarilo bistveno manj novih delovnih mest od pričakovanj, kar kaže na to, da se gospodarstvo še ne pregreva. Malenkost se je povečala tudi stopnja brezposelnosti. Tudi drugi podatki predvsem iz proizvodnega in nepremičninskega sektorja. 

 

Delnice na evropskih borzah so v preteklem tednu beležile rast tečajev. K temu so po mnenju analitikov pripomogle predvsem objave rezultatov poslovanja podjetij v Evropi, ki kažejo na dobro okrevanje po pandemiji. Napredek države v EU kažejo tudi pri cepljenju prebivalstva. Tako naj bi po poročanju časnika The Guardian večina evropskih držav s prvim odmerkom cepila že vsaj četrtino populacije. V Nemčiji naj bi tako cepljenje sedaj ponudili vsem odraslim osebam. Za lajšanje ukrepov za omejitev širjenja koronavirusa so se odločili na Nizozemskem in v Belgiji. Evropska komisija pa je napovedala, da bi bile lahko meje EU za prebivalce tretjih držav odprte že v juniju. Makroekonomski podatke kažejo, da se okrevanje gospodarstva v Evropi nadaljuje. Potrošniki tako še naprej povečujejo svojo potrošnjo. Podatki iz Nemčije kažejo, da so tovarniška naročila v mesecu marcu zrasla bolj od pričakovanj, krepi pa se tudi izvoz.

 

V Sloveniji se pripravljajo spremembe treh davčnih zakonov, katerih cilj je ob zvišanju nekaterih olajšav ter znižanju davčnih stopenj predvsem razbremenitev dela. Aprila je število registriranih brezposelnih v Sloveniji na mesečni ravni še tretjič zapored upadlo. Registriranih je bilo 79.285 brezposelnih, kar je 4,1 odstotka manj kot marca. Delnice na Ljubljanski borzi so beležile padec tečajev.

 

Delnice na kitajskih borzah so v skrajšanem trgovalnem tednu beležile padec tečajev. Kljub temu so dobro delovale delnice podjetij, ki se osredotočajo na potrošnike, saj podatki kažejo, da je potrošnja med prazniki delovala dobro. Pri potrošnikih na Kitajskem je moč zaznati tudi, da ob ponovnem sproščanju gospodarskih dejavnosti želijo nadoknaditi tisto, kar so zaradi pandemiej prej izpustili. Tako se krepita potrošnja za zabavne vsebine in domači turizem. Raste tudi izvoz na Kitajskem.

 

IME INDEKSA

TEDENSKI PREMIK

S&P 500

         1,2%         

Dow Jones

1,7%

Stoxx 600

1,7%

Shanghai Composite Index

-0,8%

SBI TOP

-0,4%

Nafta

2,0%

 

Anže Šarabon
Vodja alternativnih naložb in osebni finančni svetovalec
Komentar