Za nami je pester teden...

25.5.2021 ob 14:55

V preteklem tednu smo na borznih trgih spremljali pester teden, ki pa, gledano na tedenski bazi, ni prinesel večjih premikov. Analitiki mešano gibanje borznih trgov pripisujejo predvsem dobrim signalom, ki prihajajo iz gospodarstva na eni in strahu pred hitro rastjo inflacije na drugi strani. V preteklem tednu so tako znotraj indeksa S&P 500 najbolje delovale delnice iz sektorja zdravstva in farmacije. Slabše so delovale delnice iz sektorja energije in delnice industrijskih podjetij. Vlagateljem tako okrevanje gospodarstva, kot rast inflacije, povzročata skrbi, saj pričakujejo, da bo centralna banka ZDA zaradi tega začela z zategovanjem zelo sproščene monetarne politike. Uradni dokumenti centralne banke tako kažejo, da nekateri člani Federalnega odbora za odprte trge želijo, da se odbor začne dogovarjati o načrtu, kako bodo zmanjšali količino denarja, ki ga centralna banka vsak mesec da v obtok. Glede inflacije pa nekateri člani omenjenega odbora izpostavljajo, da bi inflacija lahko kratkotrajno presegla tarčo pri 2 odstotkih in dosegla nezaželene nivoje, a je večina mnenja, da bo inflacija zmerna in kratkotrajna, ter da zaenkrat ne zahteva posegov s strani centralnih bankirjev, saj dolgoročna pričakovanja inflacije ostajajo v okvirih, ki jih je postavila centralna banka. Podatki kažejo, da se gospodarska aktivnost krepi tako v storitvenem sektorju, kot v manjši meri v proizvodnem sektorju. Ti podatki pa na drugi strani lahko pomenijo tudi krepitev inflacije.

 

Delniški trgi v Evropi so v preteklem tednu beležili rast tečajev. Temu so po mnenju analitikov botrovale predvsem nadaljnje sprostitve ukrepov za omejevanje širjenja koronavirusa, a tudi v Evropi je čutiti strahove pred prihodom inflacije. Tako nekatere države, med njimi Velika Britanija, Portugalska in Nizozemska, dodatno sproščajo ukrepe za omejitev širjenja koronavirusa. Gospodarska aktivnost v evro območju je tako beležila hitro rast. Na drugi strani pa je zaradi omejene ponudbe surovin in izdelkov, ki jih potrebuje industrija, vhodne cene rastejo, kar povzroča inflacijske pritiske. V Nemčiji so tako proizvodne cene zrasle največ v zadnjih 10 letih. ECB med tem, podobno kot FED v ZDA, miri, da se bo inflacija v Evroobmočju izkazala za kratkotrajno. V Slovenije je med tem dobre rezultate objavila Pozavarovalnica Sava, ki je v obdobju januar-marec 2021: dosegla 23,5 milijona evrov čistega dobička, kar je 44,3 % načrtovanega za leto 2021. Delnice na Ljubljanski borzi so beležile dobro rast.

 

Delnice na kitajskih borzah so podobno, kot drugod v preteklem tednu beležile mešane rezultate. Makroekonomski podatki kažejo, da je apetit po vlaganju v nepremičnine in infrastrukturne projekte na Kitajskem čutiti predvsem iz tujine, med tem ko domača vlaganja padajo. V nekaterih provincah je ponovno prišlo do širjenja koronavirusa. Potrošnja na Kitajskem pa se je po visoki rasti v marcu v aprilu ponovno vrnila v okvire povprečne rasti.


V naslednjem tednu pričakujemo podatke o naročilih trajnih dobrin in podatke o razpoloženju potrošnikov. Pričakujemo tudi odločitev glede obrestne mere v Veliki Britaniji. Pričakujemo tudi podatke iz trga dela in trga delovne sile. Pomembna bo tudi objava IFO Inštituta v Nemčiji. Število objav rezultatov podjetij se umirja, izpostaviti pa kljub temu velja objavo rezultatov podjetja NVIDIA in M&S.

 

IME INDEKSA

TEDENSKI PREMIK

S&P 500

         -0,4%         

Dow Jones

-0,5%

Stoxx 600

0,4%

Shanghai Composite Index

-0,1%

SBI TOP

3,5%

Nafta

-2,3%

 

 

Anže Šarabon
Vodja alternativnih naložb in osebni finančni svetovalec
Komentar