Okrevanje po pandemiji je podražilo nafto

28.5.2021 ob 13:30

Potem ko je lani cena nafte celo padla v negativno območje, s črnimi obeti za naprej, je letos pogled na cene črnega zlata popolnoma drugačen. Tudi ko je bila cena nafte v negativnem območju, ni bilo pričakovati, da se bo tam zadrževala dalj časa. Z nafto se trguje prek terminskih pogodb, ki običajno veljajo za mesec vnaprej. Ob zapadlosti imetniki pogodb prejmejo nafto v fizični obliki, razen če pogodb ne prodajo prej. Običajno trgovci s pogodbami prodajo te pogodbe že pred iztekom, da se izognejo izvršitvi pogodb v fizični obliki, saj je to povezano s stroški, kot so na primer transport in skladiščenje. Ko je nafta padla v negativno cenovno območje, so se bili imetniki pogodb pripravljeni odreči pogodbam tudi v primeru, da plačajo za to, samo da se izognejo plačilu stroškov transporta ter predvsem skladiščenja, ki so se v tistem času močno zvišali zaradi zasedenosti skladišč.

 

Navadno so cene terminskih pogodb nafte pripravljene na podlagi pričakovanj za naprej. Pri tem je treba upoštevati veliko dejavnikov, predvsem oceno povpraševanja po nafti ter zaloge in načrte večjih proizvajalcev nafte, navadno pa nastanejo korekcije cen navzgor ob geopolitičnih napetostih oziroma šokih. Nafta je tako precej odvisna od globalnega makroekonomskega in geopolitičnega okolja.

 

Od začetka letošnjega leta se cena nafte zvišuje, kar smo občutili tudi na bencinskih črpalkah, ker je gorivo precej dražje kot lani. To je posledica cen surove nafte. Cena 159-litrskega soda nafte tipa WTI v drugi polovici lanskega leta ni presegla 50 ameriških dolarjev, trenutno pa se trguje pri cenah okoli 65 ameriških dolarjev.

 

Tudi za naprej gredo pričakovanja v smeri rasti povpraševanja po nafti. Transportne verige so zaradi povečanega povpraševanja po različnih proizvodih preobremenjene, in verjetno bo tako še nekaj časa. Pričakuje se rast povpraševanja v Evropi, prav tako so optimistična pričakovanja, da se bo povpraševanje začelo povečevati v Indiji, ki je trenutno zmanjšano zaradi epidemije. Prav tako so optimistična pričakovanja glede turističnih potovanj, saj naj bi precepljenost prebivalstva predvsem v razvitih državah dala nov zagon turističnim potovanjem, vključno s križarjenji ter letalskimi poleti, kar bi prav tako lahko povečalo povpraševanje po nafti.

Zdaj ni videti bistvenih dejavnikov, ki bi ceno nafte lahko potisnili navzdol. Eden od teh dejavnikov je nova ponudba na trgu, vendar države članice Opeca trenutno ne nameravajo bistveno povečati količine na trgu. Ponudba bi se lahko povečala, če bi se Iran dogovoril za nov jedrski sporazum in tako spet pridobil dostop do mednarodnega trga z nafto. Drugi dejavniki, ki bi lahko privedli do zmanjšanja povpraševanja po nafti, so večinoma vezani na ohlajanje svetovnega gospodarstva, česar pa trenutno ni na vidiku. Sicer višje cene nafte lahko pomenijo tudi višjo inflacijo, kar pa za globalno gospodarstvo niso najboljše novice.

 

Matjaž Dlesk, Triglav Skladi

 

Komentar