Nov mandatar ali predčasne volitve?

15.3.2018 ob 12:15

Bodo volitve predčasne ali redne?

 

Predsednik vlade Miro Cerar je danes o svojem odstopu s funkcije tudi formalno obvestil predsednika DZ Milana Brgleza. Državni zbor se bo s Cerarjevim odstopom seznanil prihodnji teden, predvidoma na redni seji. Nato bodo sledili postopki iskanja kandidata za novega mandatarja oziroma razpis predčasnih volitev, poroča STA.

 

Predsednik vlade ima pravico odstop obrazložiti v državnem zboru. O odstopu predsednika vlade DZ ne glasuje, ampak le ugotovi, da mu je prenehala funkcija. Predsednik republike ima nato 30 dni časa, da predlaga državnemu zboru kandidata za novega predsednika vlade.

 

Če novega kandidata za mandatarja ni, to formalno ugotovi tudi DZ, nato pa začne teči nov 14-dnevni rok, v katerem bi lahko mandatarja predlagala poslanska skupina ali najmanj 10 poslancev. Če še ta ni uspešen, pa sledi še tretji, 48-urni rok, v katerem lahko poslanci odločijo še o tem, ali bodo šli v tretji krog volitev mandatarja.

 

Glede na bližino rednih volitev predloga novega mandatarja bržkone ni pričakovati. To bi odprlo pot za razpustitev državnega zbora in volitve. Vprašanje pa je, ali bodo te predčasne ali redne.

 

Danes ob 12. uri se je Cerar sestal s predsednikom Pahorjem. Podrobnosti pogovora še niso znane.

 

Komentar