Več sonca tudi na borzah!

1.6.2021 ob 11:15

Analitiki pa poudarjajo, da je bil obseg trgovanja izredno nizek. Tako je ponedeljek predstavljal peti dan z najmanj trgovanja odkar se je začela pandemija. Delnice hitro rastočih podjetij so delovale bolje kot delnice uveljavljenih. Dobro so delovale predvsem delnice podjetja Alphabet, lastnika Googla, in delnice podjetja Facebook. Dobro so

delovale tudi delnice podjetja Tesla. Analitiki ugotavljajo, da so v preteklem tednu delniški trgi iskali smer, saj so makroekonomski podatki kazali mešano sliko. Tako so spodbudni podatki prihajali predvsem iz trga dela. Število brezposelnih je na tedenski bazi upadlo na najnižjo stopnjo od začetka pandemije. Povečalo se je tudi število naročil za trajne dobrine. Na drugi strani pa podatki o industrijski proizvodnji v delih ZDA kažejo slabšo sliko od pričakovanj. V ZDA so se dogovorili tudi za nove stimulativne ukrepe namenjene predvsem v infrastrukturne projekte. Strah je vlagateljem povzročala tudi inflacija, ki je v aprilu, gledana zadnjih 12 mesecev, znašala preko 3 odstotke, kar je nad tarčo centralne banke pri 2 odstotkih. A predstavniki centralne banke v ZDA ponovno mirijo, da bo inflacija kratkotrajna in ne zahteva posegov centralne banke. 

 

Dobro so delovale tudi delnice na evropskih borzah. Temu je pripomogla sproščena monetarna politika ECB in napovedi novih stimulativnih ukrepov v ZDA. Predstavniki ECB zaenkrat ne vidijo prihoda visoke inflacije v evro območje in poudarjajo, da je prezgodaj za razmišljanje o manjšanju stimulativnih ukrepov v evro območju. Število okuženih s koronavirusom, zaradi nove različice virusa, ponovno hitro raste v Veliki Britaniji. Na srečo napreduje tudi cepljenje, ki ga v posameznih delih Velike Britanije ponujajo že vsem starejšim od 18. let. Spodbudni podatki prihajajo tudi iz Nemčije, kjer je razpoloženje potrošnikov najboljše po maju leta 2019. Francosko gospodarstvo je v prvem kvartalu zdrsnilo v recesijo. Propadla pa so pogajanja med EU in Švico o trgovinskem sporazumu, ki bi Švico vključil v enotni trg.

 

Ministrstvo za delo v Sloveniji napoveduje, da bo brezposelnost med pandemijo ostala v mejah normale. Delnice na Ljubljanski borzi so delovale zelo dobro.

 

Delnice na kitajskih borzah so v preteklem tednu beležile rast tečajev. Dobro so delovale predvsem delnice turističnih podjetij in drugih podjetij, ki so povezana s ponovnim odpiranjem gospodarstva in družbe. Kitajska je že cepila preko 500 milijonov ljudi. Podatki kažejo tudi, da veliko kapitala preko Hong Konga vstopa na Kitajsko. Dobro še naprej kaže nepremičninskemu trgu na Kitajskem, cene pa zaradi zakonskih omejitev ne rastejo tako hitro.

 

V naslednjem tednu bomo v odsotnosti pomembnejših objav rezultatov podjetij pozornost usmerjali predvsem v podatke iz trga dela in PMI podatke iz Kitajske. Objavljeni bodo tudi PMI podatki za ZDA, kar na bo dalo vpogled v nadaljnje okrevanje ZDA po pandemiji. Objavljeni bodo tudi podatki iz trga dela v Nemčiji, ki kot največje gospodarstvo v EU, velja za pokazatelja razmer v celotni EU. Veliko pozornosti vlagateljev pa bo usmerjenih tudi v inflacijo in morebitne prilagoditve centralne banke v ZDA zaradi rasti inflacije, ki je presegla pričakovanja analitikov.

 

 

IME INDEKSA

TEDENSKI PREMIK

S&P 500

         1,2%         

Dow Jones

0,9%

Stoxx 600

1,0%

Shanghai Composite Index

3,3%

SBI TOP

2,8%

Nafta

4,8%

Anže Šarabon
Vodja alternativnih naložb in osebni finančni svetovalec
Komentar