Kriptovalute so znova testirale živce vlagateljev

1.6.2021 ob 11:30

V preteklem tednu smo na kripto trgih videli korekcijo tečajev. Začela so se pojavljati tudi ugibanja, ali lahko pričakujemo konec bikovskega trenda ali gre le za krajši oddih pred nadaljevanjem pohoda rasti cene Bitcoina (BTC). Teden je tako Bitcoin zaključil pri 58.214 dolarjih, Etherum (ETH) pri 3.933 dolarjih, Ripple (XRP) pa je beležil manjši padec in je teden zaključil pri 1,53 dolarja. 

 

Trenutna korekcija sledi vrtoglavi rasti, ki smo ji bili priča v preteklosti, začela pa se je, ko je podjetje Tesla napovedalo, da ne bo več sprejemalo Bitcoina kot plačilnega sredstva. Če pogledamo malo širši časovni okvir ugotovimo, da je v zadnjih 12 mesecih Bitcoin zrasel za skoraj 300 odstotkov, Ether pa za skoraj 1000 odstotkov. Izpostaviti velja še Cardano (ADA) in Binance Coin (BNB) s slabimi 2000 odstotki rasti v 12 mesecih. Po taki rasti korekcija ne pomeni nujno prihoda medvedjega trenda, vendar pa ta ni izključen.

 

V preteklem tednu je centralna z dvema besedama nakazala, da morda v razmišljanju njenih predstavnikov prihaja do spremembe odnosa do kriptovalut, predvsem Bitcoina. Tako so predstavnike centralne banke na Kitajskem Bitcoin označili za investicijsko alternativo. To predstavlja velik odmik od prepričanja, da želi Kitajska kriptovalute prepovedati, kar so nekateri analitiki poudarjali v preteklosti. Na drugi strani ena največjih bank na svetu JP Morgan svari pred uporabo Bitcoina kot zaščite pred inflacijo, saj je preveč volatilen in izpostavlja zlato in srebro kot bolj primerna. Elon Musk pa je skupaj z Michaelom Saylorjem, CEO-jem podjetja MicroStrategy, in še nekaterimi ustanovil Svet za rudarjenje Bitcoina, ki naj bi prispeval k rešitvi zagat o porabi velikih količin energije in s tem slabo vplival na ekologijo, ki ga povzroča rudarjenje. Ta objava je prišla dva tedna po tem, ko je podjetje Tesla napovedalo, da ne bo več sprejemalo Bitcoina kot plačilnega sredstva za svoja vozila. Članek o partnerstvu med slovenski projektom GoCrypto (GOC) in Global Payments s.r.o., ki bo GoCrypto v kratkem ponesel v Romunijo in Češko ter na Slovaško, pa je objavil finančni portal Bloomberg.

Anže Šarabon
Vodja alternativnih naložb in osebni finančni svetovalec
Komentar