Bo poletje prineslo več plusa vlagateljem?

7.6.2021 ob 15:30

Znotraj indeksa S&P 500 so najbolje delovale delnice podjetij iz energetskega sektorja, k čemur je pripomogla rast cene nafte, slabše so delovale delnice iz sektorja potrošnih dobrin, na kar je vplivala predvsem delnica podjetja Tesla. Trgovalni volumni so bili majhni, kar je normalno za začetek poletja. Veliko se je trgovalo z delnicami upravljalca kinodvoran AMC. Makroekonomski podatki so kazali mešano sliko. Tako je število novo ustvarjenih delovnih mest v ZDA ostalo pod pričakovanji analitikov, na drugi strani pa se je povprečni urni zaslužek dvignil več od pričakovanj, kar kaže na omejeno ponudbo na trgu dela. Vlagatelji so te novice sprejeli dobro. Analitiki to pripisujejo prepričanju vlagateljev, da taki rezultati centralni banki v ZDA dajejo dodaten čas pred morebitnim zaostrovanjem monetarne politike. Tudi predstavniki centralne banke so povedali, da vidijo še veliko prostora za izboljšave v gospodarstvu in da so še daleč od doseganja svojih ciljev. Hkrati pa so opozorili, da bo centralna banka ravnala nemudoma, če bi ocenila, da inflacija v ZDA ne bo kratkoročne narave. Podatki kažejo tudi, da gospodarska aktivnost raste tako v proizvodnem, kot v storitvenem sektorju. 

 

Delnice na evropskih borzah so v preteklem tednu prav tako beležile rast tečajev. To analitiki pripisujejo predvsem pričakovanemu nadaljevanju okrevanja evropskih gospodarstev po pandemiji. Na drugi strani pa vlagatelje skrbi, da bi ECB lahko začela z zaostrovanjem monetarne politike, predvsem zaradi inflacijskih pritiskov. V Veliki Britaniji skrbi povzroča hitra rast števila okuženih z enim od sevov koronavirusa, a premier Velike Britanije pravi, da zaenkrat to ne bi smelo ogroziti ponovnega odprtja države. Nemška kanclerka pa ja napovedala, da se bo zvezna vlada zaradi izboljšanja razmer v povezavi s koronavirusom odrekla kriznim pooblastilom. 

 

Makroekonomski podatki kažejo, da je inflacija v evro območju presegla tarčo ECB, ki je pod, a blizu 2 odstotkov. Inflacija sedaj znaša 2 odstotka. Rast inflacije gre predvsem na račun cen energentov. Podatki kažejo tudi, da se je rasti v proizvodnem sektorju sedaj pridružil tudi storitveni sektor. Prodaja na drobno je v mesecu aprilu padla bolj od pričakovanj, padla pa je tudi brezposelnost v Nemčiji.

 

Delnice na Ljubljanski borzi v preteklem tednu niso beležile večjih sprememb.

 

Delnice na kitajskih borzah so po treh tednih rasti v preteklem tednu zabelile padec tečajev. A podatki kažejo, da so tuji vlagatelji v mesecu maju kupili največ kitajskih delnic v letošnjem letu, izraženo v dolarski vrednosti. Makroekonomski podatki kažejo tudi, da se proizvodni sektor na Kitajskem še naprej krepi. Svoj vpliv na Kitajskem kažejo tudi prizadevanja regulatornih organov za previdnejše kreditiranje nepremičninskega trga. Analitiki opozarjajo, da bi taka politika lahko ogrozila aktivnost v gradbenem sektorju in tako ovirala kitajsko rast. Kitajska vlada je sprejela tudi spremembe politike 2 otrok v politiko 3 otrok, a analitiki svarijo, da to samo po sebi ne bo rešilo potencialnih demografskih problemov Kitajske. 

 

V naslednjem tednu pričakujemo več pomembnih makroekonomskih podatkov. Večina pozornosti vlagateljev bo usmerjena v podatke o inflaciji v ZDA. Analitiki pričakujejo, da se bo rast inflacije še nadaljevala in bo dosegla 3,2 odstotka gledano za obdobje enega leta. Pričakujemo tudi trgovinske podatke iz Kitajske in podatke ZEW Inštituta, ki veljajo za pokazatelja razpoloženja analitikov v Nemčiji.

 

 

IME INDEKSA

TEDENSKI PREMIK

S&P 500

         0,6%         

Dow Jones

0,7%

Stoxx 600

0,8%

Shanghai Composite Index

-0,2%

SBI TOP

0,0%

Nafta

4,7%

 

Anže Šarabon
Vodja alternativnih naložb in osebni finančni svetovalec
Komentar