Kako so kriptovalute letos zatresle svet

8.6.2021 ob 8:20 Priložnost

 

Leto 2021 je do sedaj na kripto trgih pokazalo svojo pregovorno volatilnost. Cena se je tako gibala od slabih 29 tisoč dolarjev za bitcoin vse do skoraj 64.500 dolarjev. Zanimivo pri tem je, da je bitcoin najnižjo ceno v letošnjem letu do sedaj beležil ravno 1. januarja, nato pa je sledila skokovita rast, vse do vrhov, ki so bili doseženi sredi aprila. Temu je sledil padec tečajev. Nato smo se v začetku maja ponovno približali psihološki meji pri 60.000 dolarjih za bitcoin, preden je sledil ponoven padec v območje pod 40.000 dolarji. Veliko vlogo pri tej rasti in padcih je odigral ustanovitelj Tesle Elon Musk. Tako je v februarju povzročil evforijo z razkritjem, da je podjetje Tesla kupilo z 1,5 milijarde dolarjev bitcoina. To naj bi podjetju služilo za diverzifikacijo prostih sredstev. Trg je to vzel kot veliko priznanje bitcoinovemu statusu hranilca vrednosti. Hkrati je podjetje napovedalo tudi, da bo začelo sprejemati bitcoin kot plačilno sredstvo. To je sprožilo val odobravanja, saj je kazalo na pospešeno adaptacijo bitcoina kot plačilnega sredstva v realnem svetu.

 

Nato je sredi maja sledila objava, da ga zaradi količine energije, ki je potrebna za rudarjenje bitcoina, Tesla ne bo več sprejemala kot plačilno sredstvo. Pojavila so se tudi ugibanja, ali bo podjetje prodalo svojo zalogo bitcoina. Uporabnik Twitterja je namreč zapisal, da bodo zagovorniki bitcoina negativno presenečeni, ko bo objavljeno, da je Tesla svoj bitcoin prodala. Napisal je tudi, da z vsemi negativnimi odzivi, ki jih s strani kripto uporabnikov Twitterja dobiva Elon Musk, to ne bi bila napačna poteza. Na to se je Musk odzval z eno besedo, "Indeed", kar pomeni "res je".  Vse to je povzročilo padec bitcoina na nivoje, podobne tistim pred objavami o nakupu in sprejemanju bitcoina. Kasneje je Elon Musk razkril, da podjetje Tesla svoje zaloge bitcoina ni zmanjšalo. Izkazalo se je, da je podjetje v prvem kvartalu leta 2021 prodalo okoli 10% svoje zaloge bitcoina. Menim, da se je po velikih premikih v prvi polovici leta, ki so jih povzročile zgoraj omenjene objave, sedaj cena spet ustalila v nekih normalnih mejah. Sedaj se nahajamo na podobnih nivojih, kot smo jim bili priča pred objavo Tesle. Mislim, da je za bitcoin odločilna adaptacija s strani velikih podjetij in dejstvo, da vedno več finančnih institucij vstopa na kripto trge. Kot dober pilotni projekt pa smatram odločitev El Salvadorja, da bo poizkusil bitcoin uvesti kot zakonsko plačilno sredstvo v državi. To bi lahko k podobnemu ravnanju spodbudilo več držav, kar bi predstavljalo ogromen korak v sprejemanju kripta po svetu. A ta projekt je še daleč od uresničitve.

 

Bitcoin je tako v obdobju enega leta, kljub zadnjim padcem, zabeležil močno rast tečajev. Še bolje pa je delovala druga največja kriptovaluta Ethereum. Ta je v zadnjem letu zrasla za preko 1000% in to kljub močni korekciji v zadnjem času. To pripisujemo predvsem vedno večjemu številu projektov na Ethereum verigi blokov in predlogom izboljšav, ki prihajajo. Te izboljšave bodo naslavljale težave kot je obremenjenost Ethereum omrežja in s tem povezani visoki transakcijski stroški ter druge težave s katerimi se je v preteklosti soočal. Predvsem pa gre izpostaviti dejstvo, da bi z uveljavitvijo enega od predlogov za izboljšavo Ethereuma prišlo do spremembe pri načinu obračunavanja transakcijskih stroškov. Tako bi rudarji za potrjevanje transakcij dobili le še del vseh provizij. Večji del provizij pa bi bil "skurjen", kar pomeni dejansko uničenje tega dela valute. To bi na dolgi rok, ob velikem številu transakcij, lahko pripeljalo do deflacije na Ethereum omrežju, saj bi jih bilo uničenih več kot pa novo ustvarjenih. To bi lahko vodilo v veliko rast cen. Menim, da so napovedane spremembe že povzročile rast cen Ethereuma, a ta korekcija lahko predstavlja dobro vstopno točko.

 

V zadnjem času so vodstvo v hitrosti rasti prevzeli t.i. altcoini. To so torej kovanci in žetoni, ki niso bitcoin. Ta trend je lepo viden v padcu dominance bitcoina. Ta nam pokaže, kakšen delež celotne tržne kapitalizacije kriptovalut predstavlja bitcoin. Ta je v zadnjih 12 mesecih iz slabih 70 odstotkov padla na dobrih 40 odstotkov, kar pomeni, da so projekti izven bitcoina delovali bolje kot bitcoin sam. Zgodovinsko gledano, ta trend lahko traja dlje časa. Zavedati pa se moramo, da je previdnost pri izbiri teh projektov še pomembnejša, kot pri vlaganju v bitcoin.

 

Veliko pozornosti je bilo v zadnjem času usmerjene tudi v projekte, ki se ukvarjajo s decentralizacijo financ in NTF projekte. Pri slednjih gre za novejši koncept, kjer ti žetoni predstavljajo nekaj enkratnega. To pomeni, da za razliko od bitcoina, ki ga lahko brez izgube vrednosti zamenjamo z drugim bitcoinom, to pri NTF-jih ni mogoče. Njihova uporabnost pride do izraza predvsem v umetnosti, zabavni industriji in pri zbirateljih, saj je podatke na blockchainu nemogoče ponarediti. Dobro so delovali tudi drugi kovanci in žetoni, ki želijo postati platforme za razvoj produktov in s tem izzvati pozicijo Ethereuma. Posebej gre omeniti Cardano, Eos, Chain Link ter Polkadot in Kusamo.

 

Veliko zanimanje je v zadnjem času požel tudi projekt Chia Network. Gre za valuto, katera tradicionalno rudarjenje s pomočjo grafičnih kartic in specializiranih računalnikov zamenjuje s "kmetovanjem" na SSD diskih, ki bi ga praviloma lahko izvajal vsak, ki ima dovolj zmogljiv SSD disk. Šlo naj bi za način potrjevanja transakcij, ki bo bolj demokratičen in hkrati, zaradi nižje porabe energije, bolj okolju prijazen. A kot kaže, je padec cen na kripto trgih prizadel tudi njih, saj je njihova valuta po hitri rasti na začetku utrpela večji padec, ki jo je ponesel nekje v izhodiščno točko.

 

Posebej pa velja omeniti še veliko zanimanje, ki so ga v povezavi z Elonom Muskom poželi t.i. "meme coini". Gre za žetone in kovance, ki so nastali kot hec in v osnovi nimajo neke intrinzične vrednosti, njihova vrednost pa raste zaradi špekulativnih nakupov. Glavni predstavnik te oblike kriptovalut je Dogecoin, ki je, zaradi dejstva, da ga je velikokrat omenjal Elon Musk, v zadnjem letu dosegala vrtoglave rasti, a tudi močne padce. Le čas bo pokazal, kakšna bo prihodnost teh valut.

 

Menim, da je pred kriptovalutami svetla prihodnost, a kratkoročni popravki cene ostajajo zelo verjetni. Korekcija, ki se je zgodila pred kratkim predstavlja dobro vstopno točko za dolgoročne vlagatelje, saj je kripto trg vedno bolj prepoznaven. Prepoznavnost pa s seboj prinaša tudi nadzor regulatornih organov, ki bi utegnil kratkoročno negativno vplivati na cene kriptovalut, a dolgoročno odpira možnost investicij v kriptovalute vedno več potencialnim vlagateljem. Tako je za vlagatelje smiselno, da 5 do 10 odstotkov portfelja izpostavijo kripto naložbam. Osnovo vsakega kripto portfelja naj bi še naprej predstavljala Bitcoin in Ether. Z manjšim delom sredstev namenjenih vlaganju v kriptovalute pa je priložnosti dobro poiskati tudi v manj uveljavljenih valutah, ki imajo potencial za visoko rast. Tukaj pa se postavlja vprašanje, katere projekte izbrati, saj je v poplavi kriptovalut težko ločiti med dobrimi projekti in tistimi, ki imajo zgolj dober marketing. Zaradi tega se je z glavnino portfelja smiselno držati preverjenih projektov, katerih fundamentalne lastnosti so nam poznane do te mere, da lahko ocenimo njihov potencial, in ne nasedati zgolj obljubam o hitrem zaslužku.

Anže Šarabon
Vodja alternativnih naložb in osebni finančni svetovalec
Komentar