Strah pred inflacijo ni preveč zatresel trgov

14.6.2021 ob 21:55

Dobro so delovale predvsem delnice iz zdravstvenega sektorja, k čemur je pripomogla delnica podjetja Biogen, ki je dobilo odobritev FDA za uporabo svojih zdravil proti Alzheimerjevi bolezni. Dobro so delovale tudi tehnološke delnice. Slabše so delovale industrijske delnice. V preteklem tednu so ponovno do izraza prišli strahovi pred inflacijo, ki je v mesecu maju znašala 0,7 odstotka, kar je precej nad napovedmi analitikov. Kljub temu pa podatki kažejo, da potrošniki v ZDA pričakujejo, da rast inflacije v letošnjem letu ne bo tako huda. Tako je anketa, ki so jo med potrošniki v ZDA opravili pri Univerzi v Michiganu, ugotovila, da v mesecu maju potrošniki pričakujejo, da bodo cene v letošnjem letu zrasle za okoli 4 odstotke. V prejšnjem mesecu je bilo to pričakovanje pri 4,6 odstotkih. Tudi splošno gledano se razpoloženje potrošnikov v ZDA krepi. V preteklem tednu so se v Senatu ZDA uspeli dogovoriti tudi za nov paket vlaganj, tokrat usmerjen v infrastrukturo, ki bo znašal 762 milijard dolarjev. To je precej manj od prvotno predlaganih 2.000 milijard dolarjev, a naj ta načrt ne bi prinašal novih davkov podjetjem. Sedaj pa bo pomembno, kaj bosta o predlogu rekla Bela Hiša in Kongres.

 

Delnice na evropskih borzah so prav tako beležile rast tečajev. To analitiki pripisujejo predvsem napovedi ECB, da bo nadaljevala z odkupovanjem obveznic v prihajajočem četrtletju. Napovedali so tudi, da se bo inflacija umirila in bo padla pod tarče ECB v letu 2023. V letošnjem letu tako še naprej pričakujejo rast inflacije, nato pa naj bi se v letu 2022 ta umirila. Slabše novice pa prihajajo iz Nemčije. Tam je namreč industrijska proizvodnja nepričakovano beležila padec aktivnosti, padla pa so tudi naročila v nemških tovarnah. Posebej so v aprilu padla naročila v avtomobilski industriji. ECB je zvišala tudi napoved gospodarske rasti in inflacije.

 

Delnice na Ljubljanski borzi so beležile manjši padec tečajev.

 

Delnice na kitajskih borzah so v preteklem tednu beležile padec tečajev. Padec analitiki pripisujejo ponovnemu širjenju koronavirusa v delih Kitajske. Kitajski mediji pa so poročali, da bosta ZDA in Kitajska nadaljevali s pogovori o prihodnjih trgovinskih odnosih. Predstavniki oblasti na Kitajskem so napovedali tudi večja vlaganja v zeleno energijo in okolju prijazno prehrambeno industrijo. Skrb pa povzroča rast produkcijskih cen, ki so na letnem nivoju zrasle za 9 odstotkov. Temu botrujejo predvsem višje cene surovin. Kljub temu pa inflacija ostaja pod nivoji, ki jih želi doseči centralna banka. 

 

V prihajajočem tednu bo večina pozornosti vlagateljev usmerjena v zasedanje centralne banke v ZDA. Analitiki ne pričakujejo sprememb v politiki centralne banke, bodo pa spremljali izjave centralnih bankirjev in iskali morebitne spremembe uporabljenega jezika, ki lahko napoveduje prihodnje delovanje Feda. Zasedala bo tudi Japonska centralna banka, spremljati pa bo potrebno tudi dejanja kitajskih centralnih bankirjev. Poleg tega pričakujemo še četrtletna poročila več podjetij, med njimi so Adobe, Oracle, Kroger, Ashtead, Lennar. Med pomembnejšimi makroekonomskimi kazalci velja omeniti podatke o maloprodaji v EU, na Kitajskem in v ZDA, podatke o inflaciji v  Nemčiji ter podatke o brezposelnosti in inflaciji v Veliki Britaniji.

 

IME INDEKSA

TEDENSKI PREMIK

S&P 500

          0,4%         

Dow Jones

-0,8%

Stoxx 600

1,1%

Shanghai Composite Index

-0,1%

SBI TOP

-0,1%

Nafta

 1,7%

 

Anže Šarabon
Vodja alternativnih naložb in osebni finančni svetovalec
Komentar