Balkanske borze desetletje in pol pozneje

16.6.2021 ob 11:00

Slovenski delniški indeks SBI Top je letos med donosnejšimi na svetu. Kako je z balkanskimi trgi, ki so pred desetletjem in pol, ko je naša borza nazadnje tako cvetela, pustili velik pečat med domačimi vlagatelji? Slovenski delniški trg je v tekočem letu opazno donosnejši od preostalih v regiji Balkan. Najdemo pa še nekaj donosnih trgov, kot sta hrvaški (z 12,7-odstotno rastjo osrednjega indeksa) in romunski (13,7-odstotna rast indeksa). Za druge trge pa predvsem velja, da je likvidnost zelo majhna.

 

Na balkanskih trgih v zadnjih letih velike rasti delniških trgov po svetu zaman čakamo na pozitivno novico, ki bi začela privabljati vlagatelje. Je to lahko slovensko predsedovanje Evropski uniji, katerega prioriteta je širitev EU na Balkan? Treba se je zavedati, da so se vlagatelji v regiji precej naposlušali, zdaj si želijo dejanj. Tudi sam se bojim, da bo ostalo le pri besedah. Sploh če upoštevamo geopolitična trenja, ki lahko ustavijo tak proces. V trenutnih krhkih razmerah, ko so politični pretresi na stari celini še svež spomin, je tudi vprašanje, ali je EU pripravljena sprejeti nove članice.

 

V zadnjih nekaj letih, ko so se vlagatelji v iskanju velikih donosov ozirali po tehnoloških delnicah po svetu, balkanski trgi niso bili na radarju kapitala. V zadnjih mesecih pa opažamo, da se je denar začel seliti tudi v delnice, ki so bile v preteklosti pozabljene, in med njimi je tudi nekaj imen na teh trgih. Vrednotenja so še vedno razmeroma nizka, vsaj v primerjavi z razvitimi trgi. A pri tem ne gre pozabiti, da na razvitih trgih vrednotenja povišujejo tehnološke delnice, ki jih v regiji skorajda ni.

 

Podobno kot velja za slovenski trg, lahko tudi za večino preostalih v regiji kot eno bolj zanimivih plati prepoznamo dividendno donosnost. Res v minulem letu nekatera podjetja niso izplačala dividend oziroma so bile te nižje, vendar pa je zato potencial visokih izplačil dividend v prihodnje.

 

Ob tem se morda kateri izmed vlagateljev, ki se je pred desetletjem in pol na Balkanu opekel, sprašuje, ali je čas, da pozabi na to bolečino in se v času ugodnejših vrednotenj odloči za nakup naložb v tej regiji. Takšnim svetujem, naj dajo čustva na hladno in gledajo predvsem poslovni model podjetja ter poslovne rezultate. Na balkanskih trgih pa je treba pozornost vselej nameniti tudi likvidnosti vrednostnih papirjev. Nekatera zveneča imena iz zlate dobe balkanskih trgov so trenutno precej nelikvidna. To predvsem velja za bosanske in deloma za srbske delnice.

 

Sam se na balkanskih trgih ne bi spuščal v kakršne koli špekulacije, za katere smo v preteklosti ugotovili, da se dolgoročno ne splača-jo. Bolj bi me zanimala fundamentalno trdna podjetja z možnostjo rasti, ki jih je v regiji kar nekaj. Poleg tega nekatera podjetja, med njimi je tudi precej slovenskih, izplačujejo dividende, ki so neprimerno višje kot donosi depozitov.

 

 

Matjaž Dlesk, Triglav Skladi

Komentar