Centralne banke niso šle na roko vlagateljem

21.6.2021 ob 22:35

Padcem je botrovala predvsem nepričakovana najava centralne banke v ZDA, ki je napovedala, da bo z dvigi obrestnih mer začela predvidoma v letu 2023. Hkrati pa bodo tudi zmanjševali nakupe obveznic in ostale ukrepe za pomoč gospodarstvu. Temu botrujejo predvsem dobri makroekonomski podatki in strah pred rastjo inflacije. Slabše so delovale predvsem ciklične delnice, bolje pa so te pretrese preživele tehnološke delnice. Delnice velikih podjetij so delovale bolje kot delnice manjših. Delnice hitro rastočih podjetij so delovale bolje kot delnice uveljavljenih podjetij. K izboljšanju makroekonomske slike je po mnenju analitikov pripomoglo predvsem vedno večje število precepljenih v ZDA in z njim povezano ponovno odpiranje gospodarstva.

 

Delnice na evropskih borzah so prav tako beležile padce tečajev. Padce tečajev na evropskih borzah so ublažile izjave predstavnikov ECB, ki so napovedali, da zaradi dejstva, da so razmere v evro območju drugačne kot v ZDA, ne razmišljajo na podoben način kot predstavniki centralne banke v ZDA. V Veliki Britaniji so napovedali, da bodo zaradi novih variant koronavirusa z odpiranjem družbe morali počakati. V Franciji pa so odpravili policijsko uro. Hkrati je v Veliki Britaniji poskočila tudi inflacija. Predstavniki EU so odobrili načrta za okrevanja dveh, od koronavirusa močno prizadetih držav, Španije in Portugalske.

 

Izpostaviti velja, da so delnice na Ljubljanski borzi beležile rast tečajev.

 

Delnice na kitajskih borzah so v preteklem tednu ponovno beležile padec tečajev. Makroekonomski podatki kažejo, da so bili potrošniki med zadnjimi prazniki na Kitajskem precej previdni pri svoji potrošnji. Tako se je za malenkost zmanjšalo število turističnih obiskov, bolj zaskrbljujoče pa je dejstvo, da je poraba v povprečju padla za okoli 25 odstotkov v primerjavi z letom 2019. Podatki o obisku kinodvoran kažejo, da je tudi del storitvenega sektorja, ki je vezan na potrošnike, okreva počasi. Slabše od pričakovanj je rasla tudi prodaja na drobno. Analitiki te rezultate pripisujejo predvsem ponovnemu višanju števila obolelih za koronavirusom v delih Kitajske, predvsem na jugu.

 

V tem tednu bomo vlagatelji spremljali predvsem objavo globalnih PMI podatkov ter podatkov o naročilih trajnih dobrin. Pomemben bo tudi podatek o gibanju cen v ZDA, ki velja za najbolj pomemben podatek glede inflacije, ki ga spremlja FED. Pričakujemo tudi komentar centralne banke v Veliki Britaniji glede inflacije, večjih sprememb politike centralne banke pa ni pričakovati. Med objavami podjetij bosta pomembna predvsem Berkeley in Crest Nicholson, kjer bodo razkrili stanje na nepremičninskem trgu v Veliki Britaniji.

 

IME INDEKSA

TEDENSKI PREMIK

S&P 500

         -1,9%         

Dow Jones

-3,4%

Stoxx 600

-1,2%

Shanghai Composite Index

-1,8%

SBI TOP

0,3%

Nafta

1,1%

 

Anže Šarabon
Vodja alternativnih naložb in osebni finančni svetovalec
Komentar